Νικόλαος Σπ. Βούλγαρης, Καθηγητής Θεολογίας
Εικόνα από την «Τέχνη να είσαι Γονέας»
Με αυτήν την παιδαγωγική αρχή, όπως διατυπώνεται, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σκεπτικισμό, οπότε αβίαστα προβάλλει ένα αδυσώπητο δίλημμα. Τι ζητάμε να δημιουργήσουμε; Πλούσια παιδιά ή ενάρετα; Πως θέλουμε τους απογόνους μας; Σ’ αυτά τα ερωτήματα κρύβεται ο μεγαλύτερος προβληματισμός για τους συνετούς γονείς. Σχετίζεται με το μέλλον των παιδιών, αλλά και με το κληρονομικό νομικό δίκαιο. Το δίκαιο που κατοχυρώνει την οικογενειακή παράδοση και τη συνέχειά της. Αγωνιούμε συνήθως για το τι θα αφήσουμε οι γονείς στα παιδιά μας. Τι θα τους κληροδοτήσουμε; Το χτίσιμο όμως του μέλλοντος των παιδιών μας σχετίζεται με το χτίσιμο και της όλης δικής μας ζωής. Περί αυτής μάλιστα της ζωής ομιλεί δια μακρών ο Απόστολος Παύλος, ο διδάσκαλος της οικογένειας και της οικουμένης. Ας τον ακούσουμε.
Λέγει ότι είμαστε μια οικοδομή του Θεού, που κτίζεται από το Θεό με οικοδόμους εμάς τους ίδιους. Βάση και θεμέλιο της οικοδομής είναι ο Χριστός και η διδασκαλία Του. Εναπόκειται στη συνέχεια από τον καθένα μας, πως κτίζει επάνω στο θεμέλιο αυτό. Μπορεί να αλλάξει το θεμέλιο; Μπορεί να βάλει άλλο αγκωνάρι; Αν το κάμει αυτό είναι βέβαιο ότι η οικοδομή θα μπορεί είναι έντεχνη ή θα είναι άτεχνη και γελοία; Οπωσδήποτε, αν προβούμε σε τροποποιήσεις χωρίς να έχουμε αρμοδιότητα, δεν θα έχει συνοχή και σταθερότητα η οικοδομή. Αν αλλάξει άτεχνα η δομή της οικοδομής, η κατάρρευσή της είναι βεβαία. Για τούτο και ο λαός μας αποφαίνεται. «Δεν είμαστε όλοι για όλα». Ομοίως και τα υλικά της οικοδομής πρέπει να είναι ελεγμένα και γνήσια. Καλής ποιότητας. Διαφορετικά όταν ολοκληρωθεί η οικοδομή θα φανεί το ευτελές και το σάπιο των υλικών, με προφανή τον κίνδυνο της κατάρρευσης. (Α΄ Κορινθίους γ΄ 9-15).
Έτσι πρέπει να οικοδομείται και το μέλλον των παιδιών. Το παράδειγμα της οικοδομής ταιριάζει στο χτίσιμο της οικοδομής των παιδιών μας. Τηρουμένων πάντοτε των αναλογιών. Κάθε οικοδομή απαιτεί ενιαίο και ορθό σχεδιασμό. Με καλής ποιότητας και γνήσια υλικά. Με μαστόρους προσεκτικούς, ειδικούς και υπεύθυνους. Με ιδιαίτερη φροντίδα και μελέτη.
Συνήθως πολλοί γονείς αναλίσκονται με το βιοπορισμό και τον επαγγελματισμό. Αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τη φροντίδα για σωστή οικοδόμηση του μέλλοντος των παιδιών. Πιστεύουν ότι αν συγκεντρώσουν πολλά υλικά αγαθά θα κληροδοτήσουν στα παιδιά τους πλούτο για μια ανέφελη ζωή. Ξεχνούν και παραθεωρούν τους κινδύνους που περικλείουν αυτά τα υλικά και τα πλουτοπαραγωγικά έργα στη ζωή. Για τους τομείς αυτούς εμφωλεύει ο κίνδυνος της πτώχευσης και του παροπλισμού. Της καταστροφής και της εξαφάνισης. Τότε τι γίνεται; Που θα στηριχθεί το παιδί; Ιδιαιτέρως όταν εκλείψουμε και εμείς;
Το δεύτερο μέρος του αρχικού ερωτήματος είναι το πλέον ενδιαφέρον και το ιδιαιτέρως συμφέρον για την ομαλή και σπουδαία ανάπτυξη του παιδιού. Είναι η αρετή, που συνοδεύεται από την ευσέβεια και την πίστη στο Θεό. Ο Προφητάναξ Δαυΐδ έψαλε αποκαλυπτικά για την περίπτωση: «Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν, οι δε εκζητούντες τον Κύριον ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού», Ψαλμός λγ΄ 11. Οι προσανατολισμένοι στο δωρεοδότη Θεό, δεν στερούνται ουδενός αγαθού και δεν λέγεται αυθαίρετα. Εν αντιθέσει προς τους στηριγμένους στον πλούτο τους. Αυτοί γνώρισαν πολλές φορές πτωχεία και ένδεια. Αντί για συσσώρευση λοιπόν υλικού πλούτου, είναι αναγκαία η καλλιέργεια αρετών, με γνώμονα και κανόνα τις αρχές και ιδέες του Ελληνικού και του Χριστιανικού ιδεώδους. Τούτο επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ποτέ και πουθενά δεν καταγράφει η ιστορία πτώχευση αρετών και ιδεών. Αντιθέτως! Χαρακτηρίζονται «Μέγας πορισμός»!! Πλειστηριασμοί αρετών δεν ακούστηκαν.
Σαν παιδαγωγική αρχή το ερώτημα ως εικόνα, τι θέλουμε; «πλούσια παιδιά ή ενάρετα;». Για τούτο, είναι δεκτικό μιας ιδιαίτερης παρατήρησης. Επιβάλλεται να ασχοληθούμε με το θέμα, διότι παρουσιάζει καθολικό ενδιαφέρον μεταξύ των γονέων. Το παρουσιάζουμε συμπερασματικά.
Θέλεις να αφήσεις πλούσια με ασφάλεια τα παιδιά σου; Να τα φορτώσεις με αρετές και ιδέες γνήσιες και καθαρές.
Θέλεις να κληροδοτήσεις ένα ανέφελο πετυχημένο μέλλον στα παιδιά σου; Παράδωσε τα γραμμάτια διαχείρισης των αρετών τους με εμπιστοσύνη στο Θεό.
Όρισε χρεώστη και οφειλέτη το Θεό, που να τον αναγνωρίζουν τα παιδιά σου, ως αντίκλητό σου και διαχειριστή του μέλλοντός τους, όταν θα λείπεις.
Τότε, θα καταστήσεις ενάρετους στη ζωή τους κληρονόμους σου.
Ευσέβεια και αυτάρκεια φέρνουν τον πλούτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου