Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Μια καλή ιδέα να συγκεντρώσεις λεφτά – Ρίξε το φταίξιμο στους Έλληνες για τους μετανάστες



Μια καλή ιδέα να
slpress.gr
Θέλεις να συνεισφέρεις 10, 20, 30 ευρώ ή ένα άλλο ποσό-έκπληξη; Αυτές είναι οι επιλογές που δίνει μέσω e-mail η ΜΚΟ We Move Europe στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει χρήματα για την διαχείριση του μεταναστευτικού. Ωστόσο, στην εκστρατείας της έχει υφάνει μια εξαιρετικά δυσφημιστική εικόνα για την Ελλάδα για τη στάση της στους μετανάστες. Είναι τόσο προκλητική η στάση των Ευρωπαίων ακτιβιστών που επικαλούνται τούρκικα δημοσιεύματα για να ενισχύσουν την εικόνα "κόλασης" των μεταναστών!
Η ΜΚΟ We Move Europe μαζί με τα χρήματα προσπαθεί να συλλέξει και 125.000 υπογραφές από όλη την Ευρώπη για να καταθέσει αίτηση διαμαρτυρίας στην Κομισιόν κατηγορώντας την Ελλάδα. «Αυτήν τη στιγμή, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τρομερή» αναφέρουν, ενώ επικαλούνται την τουρκική Daily Sabah αναφέροντας πως «Υπάρχει τουλάχιστον μία αναφορά για τους μετανάστες που πέθαναν καθώς προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα χωρίς άδεια»(Εικόνα 1). 
Η στάση τους υπεύθυνης Τουρκίας σε όλη αυτή την ιστορία δεν φαίνεται πουθενά στην αίτηση διαμαρτυρίας. Για όλα αυτά φταίει η Ελλάδα.

1.Οι πηγές πληροφόρησης του We Move Europe συμπεριλαμβάνουν και την τουρκική Daily Sabah.
Για το γεγονός ότι οι ροές μπορεί να έχουν μειωθεί αλλά να συνεχίζονται κανονικά δεν γίνεται λόγος. Τα ελληνικά νησιά και φυσικά οι άνθρωποι που στοιβάζονται ήδη στις δομές επιβαρύνονται μέρα με τη μέρα με νέες αφίξεις. Πως είναι δυνατόν να παραμείνουν ανθρώπινες οι συνθήκες όταν αυξάνονται οι αριθμοί;
Για τις δομές, μάλιστα, στα νησιά, η We Move Europe βασίζεται απλά σε φήμες! «Μέσα στις δομές προσφύγων, υπάρχουν φήμες για Αφρικανούς που υφίστανται ρατσιστικούς ξυλοδαρμούς και κακοποίηση. Άτομα με προβλήματα υγείας πασχίζουν να επιβιώσουν στην πανδημία σε συνθήκες κακής υγιεινής στις δομές»(Εικόνα 2). Πόσο ηθικό είναι να συγκεντρώνονται χρήματα βάσει "φημών";
 Η ελληνική πολιτεία, εν τω μεταξύ, οφείλει να πάρει θέση και να κινητοποιηθεί για τις σοβαρές κατηγορίες ξυλοδαρμών-κακοποίησης από τις αρχές, και να πράξει τα ανάλογα τόσο στην περίπτωση που ισχύουν όσο και στην αντίθετη.
2. Η εκστρατεία της ΜΚΟ μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.
Η ευρωπαϊκή οργάνωση We Move Europe που βασίζει την ενημέρωσή της και σε τουρκικά ΜΜΕ, θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να κλείσει τα σύνορά της. Την ίδια στιγμή αποσιωπά τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία χρησιμοποίησε τους μετανάστες στον Έβρο. «Η ελληνική αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα και καπνογόνα στα ελληνοτουρκικά σύνορα σε εκατοντάδες ανθρώπους που θέλουν να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια» αναφέρουν οι Ευρωπαίοι ακτιβιστές βασιζόμενοι σε πληροφορίες της Independent.
Η ομάδα του We Move Europe έχει αποφασίσει να υποβάλει σύντομα καταγγελία στην Κομισιόν για παραβιάσεις στο μεταναστευτικό από την ελληνική κυβέρνηση. Οι δε δικηγόροι που θα αναλάβουν την υπόθεση θα εργαστούν πάνω σε αυτό δωρεάν «εξοικονομώντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ» για την ΜΚΟ. 
Όλα αυτά δεδομένης της "ανησυχητικής απάντησης", όπως λένε, της Ελλάδας στο μεταναστευτικό.
3.Οι χρηματοδότες της οργάνωσης
Η We Move Europe ξεκίνησε να λειτουργεί το 2015, χάρη στη χρηματοδότηση που έλαβε από τη γερμανική οργάνωση Campact. Στη συνέχεια είχε και άλλους χρηματοδότες ανάμεσα στους οποίους είναι και η Ανοιχτή Κοινωνία (Open Society Foundation) του Τζορτζ Σόρος(Εικόνα 3). Αν και η We Move Europe ζητά -και ορθά- να δεχτούν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετανάστες, είναι πασιφανές ότι πολλές ΜΚΟ βγάζουν λεφτά από τη δυσφήμιση της Ελλάδας και το χειρότερο από τον πόνο χιλιάδων ξεριζωμένων ανθρώπων, παρουσιάζοντας τη μισή αλήθεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου