Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Η Λερναία Ύδρα των ΜΚΟ


Η Λερναία Ύδρα των ΜΚΟ
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο blog του στο pagenews.gr ασχολείται με την υπόθεση της ΜΚΟ «Moria Corona Awareness Team», η οποία με δημοσίευμά της περί «ελληνικού τμήματος της Λέσβου» προκάλεσε σάλο.
Με χρονοκαθυστέρηση και αφού το θέμα πήρε διαστάσεις, εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις για ΜΚΟ στη Λέσβο η οποία σε ανάρτησή της έκανε λόγο για «ελληνικό τμήμα του νησιού»(!) (“Greek side of the island”), διαχωρίζοντας το ΚΥΤ της Μόριας όπου ζουν οι μετανάστες από τις υπόλοιπες περιοχές…
Η εν λόγω νεοσύστατη ΜΚΟ έχει τίτλο «Moria Corona Awareness Team», δηλαδή «Ομάδα ενημέρωσης για τον κορωνοϊό». Υπό κανονικές συνθήκες και σε κανονική χώρα θα προκαλούσε εντύπωση πως, με ποιες διαδικασίες και με ποιου στήριξη πρόλαβε να στηθεί μια ΜΚΟ από παράνομα εισελθόντες μετανάστες με ειδικό θεματικό αντικείμενο, την πανδημία. Ειδικά μετά από αυτή την ανάρτηση, εκτός από εντύπωση θα προκαλούσε και έρευνα για τους σκοπούς της, τη χρηματοδότησή της κα τις διασυνδέσεις της. Αυτά σε κανονική χώρα.

Εδώ ο μόνος που αντέδρασε μέχρι στιγμής είναι ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης. Σε μήνυση που κατέθεσε κατά της ΜΚΟ η Περιφέρεια καταγγέλλει ότι με την αναφορά σε «ελληνικό τμήμα του νησιού» υπονοεί ότι «το έδαφος της δομής δεν αποτελεί Ελληνική επικράτεια. Επειδή η αμφισβήτηση της αδιαμφισβήτητης εθνικής κυριαρχίας μας αποτελεί ποινικό αδίκημα, καταθέτουμε σχετική μηνυτήρια αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελία».
Η ιλαροτραγωδία έχει συνέχεια. Διευκρινήσεις για την ανάρτηση έδωσε ο Ντι Μοχάμεντ Αλί Ζαντάχ, σε ραδιοφωνική συνέντευξη (αμέ…) , μέλος της ΜΚΟ και μετανάστης ο ίδιος βεβαίως, Αφγανός, ο οποίος ζει στη Μόρια με την οικογένειά του. Όπως είπε δεν είχαν σκοπό να υπονοήσουν κάτι, το κείμενο «γράφτηκε από τον υπεύθυνο ΜΜΕ της οργάνωσης (σ.σ. έχει και τέτοιο η οργάνωση) και θα δούμε αν θα χρειαστεί να το αλλάξουμε ή να πούμε σε όλους τι εννοούσαμε».
Θα το σκεφθούν δηλαδή αν θα μας κάνουν τη χάρη να αλλάξουν την προβοκατόρικη ανάρτηση που προπαγανδίζει το διαμελισμό περιοχών της χώρας. Σημείωσε ότι δεν χρηματοδοτούνται από κάπου, παρά μόνο λαμβάνουν υλική βοήθεια από άλλη οργάνωση, την “Stand By Me”. 

Ποια είναι η “Stand By Me”; Ας δούμε με τα δικά της λόγια, πως περιγράφει τον σκοπό της στην ιστοσελίδα της.

«Είμαστε τοπικοί δάσκαλοι, καθηγητές και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που εργάζονται με πρόσφυγες. Μαζί, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ευκαιρία όπου οι πρόσφυγες μπορούν να βελτιώσουν την εκπαίδευσή τους, να μάθουν και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Ως μέλη της κοινότητας γνωρίζουμε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Λέσβου και τις δυσκολίες των προσφύγων που φτάνουν εδώ. Οι τρομερές συνθήκες στο στρατόπεδο Moria έχουν αναφερθεί εκτενώς από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οπότε δεν είμαστε εδώ για να σας πούμε πόσο άσχημα είναι τα πράγματα.
Το Stand By Me Η Λέσβος είναι ένας διαφορετικός τύπος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, παίρνουμε μια κακή κατάσταση και με πολύ λίγα χρήματα, εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή, θετικό χώρο, όπου μπορούμε να εκπαιδεύσουμε και να διδάξουμε πρόσφυγες και να τους συμβουλεύσουμε για το πώς να επανενταχθούν από το περιθώρια ζωής στο στρατόπεδο, πίσω στον κορμό της κοινωνίας. Ενώ οι διεθνείς ΜΚΟ έρχονται και φεύγουν, εδώ στη Λέσβο: ζούμε εδώ, μοιραζόμαστε το σπίτι μας με τους πρόσφυγες και η δέσμευσή μας και τα σχέδιά μας είναι μακροπρόθεσμα».
Ποια είναι η ομάδα της οργάνωσης; Σύμφωνα πάντα με το site της την αποτελούν η Masumeh Sarah, από το Αφγανιστάν, η Neda επίσης από το Αφγανιστάν, ο Μιχάλης από την Ελλάδα, ο Ashraf,, ο Faarden και ο Omid από το Αφγανιστάν, ο Shahin από το Ιράν και η Sofie από τη Σουηδία. Δηλαδή η αναφορά στο site ότι «είμαστε τοπικοί δάσκαλοι, καθηγητές και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων»- προσοχή στο «τοπικοί» – παραπέμπει σε πέντε Αφγανούς, έναν Ιρανό, μία Σουηδέζα και έναν Έλληνα… Αυτοί είναι οι «τοπικοί».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών θέμα δημιουργήθηκε από μία άλλη νέα ΜΚΟ, τουρκική…, τα «Λευκά Κράνη της Μόριας», ονομασία που παραπέμπει στην αντίστοιχη οργάνωση της Συρίας, η οποία σε ανάρτηση της έκανε λόγο για εγκατάσταση «στη νέα μας γη» εννοώντας βέβαια τη Λέσβο.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η δραστηριότητα των ΜΚΟ στα νησιά εξελίσσεται σε Λερναία Ύδρα και ότι αυτή η δραστηριότητα η οποία ακολουθεί την μεταβολή του μεταναστευτικού σε εποικιστικό, έχει αποκτήσει εδώ και πολύ καιρό τόσες σκοτεινές πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της δράσης ξένων υπηρεσιών, που θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Παράλληλα υπάρχει σαφής πρόθεση δημιουργίας εικόνας «γκρίζας» κυριαρχίας σε περιοχές της χώρας παράλληλα με την επιχειρούμενη δημογραφική αλλοίωση.
Ότι ξεκίνησε οικονομικός έλεγχος σε διάφορες ΜΚΟ, έστω μετά από τόσα χρόνια, είναι θετικό στοιχείο. Αλλά δεν μπορεί η αντίδραση του κράτους σε θέματα που άπτονται της ασφάλειας της χώρας να εκδηλώνεται με καθυστέρηση ετών. Δεν είναι δυνατόν ΜΚΟ που κάνουν «γκρίζες» αναρτήσεις για την κυριαρχία της χώρας να δίνουν συνεντεύξεις αντί να έχουν συλληφθεί ή απελαθεί. Αν η κυβέρνηση συνεχίζει να διαχειρίζεται την υπόθεση επιχειρώντας να την υποβαθμίσει, να αποκρύπτει το μέγεθος του προβλήματος και να την εξωραΐζει επικοινωνιακά θα βρεθεί αντιμέτωπη με τόσο δυσάρεστες εξελίξεις που θα αδυνατεί να ελέγξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου