Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Αφέλεια ή ραγιαδισμός, η κυβέρνηση πνίγηκε στο έλος του Μελισοκομείου -Δεν έγινε εισβολή: τους άφησαν να μπουν, να μετρήσουν και να «γκριζάρουν»!

Του Νίκου Λακόπουλου

Παρότι στον Έβρο δεν συνέβη τίποτα -άξιο ακόμα και για μονόστηλο- αύριο το μεσημέρι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ενημερώνουν από κοινού την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και  Εξωτερικών Υποθέσεων.
Η αρχική απορία γιατί η κυβέρνηση έκανε δύο διαβήματα προς την Τουρκία για ένα θέμα που δεν υπάρχει λύθηκε. Τόσο η ανακοίνωση του Υπεξ -«καμιά ξένη δύναμη δεν βρίσκεται -σ.σ. τώρα- σε ελληνικό έδαφος, όσο και του Υπουργείου Άμυνας¨«ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος» λένε την μισή αλήθεια.
Οι Τούρκοι στρατιώτες πράγματι μπήκαν σε ελληνικό έδαφος, όπου έκαναν …μετρήσεις, αλλά στη συνέχεια βγήκαν από τα όρια της ελληνικής επικράτειας. Αφού πήραν διαβεβαιώσεις ότι θα συσταθεί κοινή επιτροπή για να μελετήσει ένα θέμα που η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε ότι υπάρχει -η αλλαγή κοίτης του Έβρου.
Μάλιστα δια του υπουργού Εξωτερικών οι Τούρκοι έχουν πάρει την διαβεβαίωση ότι δεν θα ….μαλώσουμε ως …¨σύμμαχοι» για μερικές δεκάδες στρέμματα! Δηλαδή η κυβέρνηση τους τα έχει παραχωρήσει ήδη -για να μην υπάρξουν εντάσεις, όπως είπε ο κ. Δένδιας. Η μεικτή επιτροπή μένει να το επικυρώσει.

Η διαφορά όμως δεν είναι νέα καθώς η κοίτη έχει μετακινηθεί από χρόνια μετά το …1926 – με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή την νησίδα διεκδικούν οι Τούρκοι οι οποίοι -όπως φαίνεται έκαναν πρώτοι διάβημα με αφορμή την κατασκευή του φράχτη -υποστηρίζοντας ότι θα κατασκευαστεί εκτός ελληνικού εδάφους.
Όπως ουσιαστικά επιβεβαιώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών Τούρκοι στρατιώτες μπήκαν σε ελληνικό έδαφος -πράγμα που αποδέχεται και το ελληνικό:
«Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες ισοπέδωσης του εδάφους στις 13 Μαΐου και παραβίασε τα συμπεφωνημένα χερσαία σύνορά μας. Αυτή η παραβίαση εμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας, οι οποίες πήραν τα απαραίτητα μέτρα».
Οι Τούρκοι δηλαδή σταμάτησαν τις εργασίες, μπήκαν στο ελληνικό έδαφος -ίσως με την άδεια της ελληνικής κυβέρνησης κι όχι εισβάλλοντας- μέτρησαν και …έφυγαν αφήνοντας πίσω τους ένα μήνυμα:
«Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν λάβουν χώρα οι διαπραγματεύσεις, που προτείναμε, μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών».
«Μπήκαν για λίγο να μετρήσουν»!
Η είδηση ήρθε στο φως από την βρετανική Sun: Περίπου 35 Τούρκοι στρατιώτες κινήθηκαν στο πλημμυρισμένο τμήματα στην ανατολική όχθη του Έβρου στο Μελισσοκομείο. Οι Τούρκοι εισέβαλαν χθες στο ελληνικό έδαφος και κατέλαβαν το μικρό αυτό τμήμα εδάφους. Τούρκοι των ειδικών δυνάμεων στρατοπέδευσαν εκεί υψώνοντας και την σημαία τους σε ένα δέντρο αγνοώντας την ελληνική απαίτηση να αποχωρήσουν”.
Με άλλη …ματιά -για το Πρώτο Θέμα- επρόκειτο για «κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών». Με απλά λόγια, άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής (όπως διευκρινίσαμε έπειτα από εξαντλητικές ερωτήσεις) συνοδεία Τούρκων πολιτών (πιθανότατα στελεχών της τουρκικής γεωγραφικής υπηρεσίας) μπήκαν σε ελληνικό έδαφος στο προγεφύρωμα των Φερρών στον Έβρο «για λίγο» όπως είπε στο protothema.gr διπλωματικός παράγοντας.
«Μπήκαν για λίγο για να κάνουν μια μέτρηση και μετά φύγανε» μας διευκρίνισε το ίδιο υπηρεσιακό στέλεχος. Άρα, μέλη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής μπήκαν σε ελληνικό έδαφος, έκαναν μετρήσεις και αποχώρησαν.
Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών για να μην δημιουργηθεί τετελεσμένο, ούτε και να επιτρέψει στην τουρκική πλευρά παρερμηνείες ότι δήθεν η Αθήνα δέχεται να γίνει συζήτηση για την κυριαρχία στο συγκεκριμένο τμήμα εδάφους στο προγεφύρωμα των Φερρών, προέβη και σε δεύτερο διάβημα προς την τουρκική πλευρά.
Με εντολή του Νίκου Δένδια ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης προέβη σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν, «σχετικά με την κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών» όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε έτσι την αμφισβήτηση του ότι «η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι  αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση»- όπως λέει.
Απέκρυψε το γεγονός- αφού δεν αξίζει ούτε για μονόστηλο, όπως είπε ο κ. Δένδιας- και αργότερα είπε ψευδώς πως «το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις που η ίδια πρότεινε μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών των δυο χωρών». Είναι η Τουρκία που το πρότεινε, όπως λέει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών- πρόθυμο να συζητήσει κάτι που δεν είναι πλέον αδιαπραγμάτευτο.
Η ανακοίνωση πως «καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος» αποκρύπτει -λέγοντας την αλήθεια- αν στο πρόσφατο παρελθόν βρέθηκε και για πόσο. Η μικρή λεπτομέρεια είναι πως μαζί με πολίτες -που έκαναν μετρήσεις- μπήκαν με τα όπλα τους και άνδρες της Στρατοφυλακής. Και η απορία του ΣΥΡΙΖΑ είναι «αν «αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής;
Η δήλωση πως είναι «ανοησίες τα περί κατάληψης εθνικού εδάφους» συμβαδίζει με τις κατηγορίες προς τον Νίκο Δένδια για «ραγιαδισμό» από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
«Ο κ. Δένδιας, που δεν γνωρίζει, ούτε καταλαβαίνει από εξωτερική πολιτική, δήλωσε ότι δεν τρέχει και τίποτα που οι Τούρκοι πήραν λίγη άμμο και λίγη λάσπη. Τα ίδια ακριβώς είχε πει όταν οι Τούρκοι μπήκαν παράνομα σε Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και αιγιαλίτιδα ζώνη. Το ότι το επανέλαβε σήμερα, με άλλη αφορμή, δείχνει ότι δεν έχει και πρόθεση να μάθει.
«Κατόπιν, κύκλοι της κυβέρνησης, αλλά και στην αντιπολίτευση, άρχισαν να λένε ότι «να ξέρετε» στον Έβρο επειδή τα νερά «ανεβοκατεβαίνουν» δεν είναι σαφές το τι ανήκει σε ποιόν. Δείγμα του πώς χρησιμοποιείται η ασχετοσύνη και η άγνοια προκειμένου να υποχωρήσουν οι ενδοτικοί. Στην πραγματικότητα η νησίδα για την οποία γίνεται ο λόγος έχει περιέλθει στην Ελλάδα, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η τριμελής επιτροπή για τη χάραξη των συνόρων, με βάση τα πρωτόκολλα της Επιτροπής Διαχάραξης ελληνοτουρκικών συνόρων στις 23 Νοεμβρίου του 1926″.
Για τον ίδιο η Τουρκία προσπάθησε να κάνει σε αυτό το σημείο προβοκάτσια το 1978 και το 2012. «Μόνο που οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις δεν παραδόθηκαν στις ορέξεις του Σουλτάνου». Όποιος υποβαθμίζει τη σημασία του επεισοδίου, γίνεται συνένοχος με την Τουρκία στην προσπάθειά που καταβάλλει να αχρηστεύσει τη Λωζάνη. Γίνεται υπεύθυνος για παράδοση ελληνικού εδάφους».
«Πρόκειται για λίγες δεκάδες μέτρα«
Ο Νίκος Δένδιας αρχικά είπε στην ΕΡΑ πως «υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού (…)» και πως «αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν». «Πρόκειται για λίγες δεκάδες μέτρα».
Η κυβέρνηση λοιπόν φαίνεται πως θα συστήσει με την Τουρκία μια επιτροπή για να λύσει ένα θέμα που δεν υπάρχει -κατά τον Ν. Δένδια- και που έχει λυθεί -κατά τον Ν. Κοτζιά- από το …1923. Ή με άλλα λόγια η κυβέρνηση Μητσοτάκη άρχισε μια συζήτηση για την «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάνης- όπως έχει ζητήσει από καιρό ο Ερντογάν.
Ο -κυβερνητικός- βουλευτής καθηγητής Άγγελος Συρίγος με ένα άρθρο του στην Καθημερινή δίνει την διάσταση του θέματος γράφοντας πως «η κοίτη του ποταμού που οριοθετεί το τουρκο-ελληνικό χερσαίο σύνορο το 1926 έχει αλλάξει σημαντικά λόγω φυσικών και τεχνητών παραγόντων κι επομένως δεν υπάρχουν κοινά συμπεφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες στη συγκεκριμένη περιοχή του συνόρου που να είναι συμβατές με τη συμφωνία [πρωτόκολλο] του 1926.»
Ουσιαστικά η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει σύνορο στην περιοχή! Οι γεωγραφικές συντεταγμένες όμως είναι ένα αντικειμενικό στοιχείο το οποίο δεν αλλάζει λόγω της μεταβολής της κοίτης του ποταμού. Αυτό ορίζεται ρητώς στο προαναφερόμενο άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου του 1926. Με την πράξη της αυτή η Τουρκία αμφισβητεί τη μοναδική, διμερή, οριοθετική συμφωνία δηλαδή το πρωτόκολλο του 1926 και «γκριζάρει» τα σύνορα/όρια μεταξύ των δύο χωρών.
Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως φαίνεται, αποδέχτηκε όχι μόνο ότι υπάρχουν αμφισβητούμενα όρια στην περιοχή, αλλά και επέτρεψε σε Τούρκους στρατιώτες να μπουν σε ελληνικό έδαφος για να κάνουν μετρήσεις -με την αντίληψη της …καλής γειτονίας ή με αφέλεια.
Ύστερα έκανε ρηματική διακοίνωση -προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, κ. Burak Özügergin- για «την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών».
Έτσι πράγματι δεν έγινε εισβολή, ούτε κατέλαβαν ελληνικό έδαφος, αφού πρώτα τους κάλεσαν και ύστερα έκαναν και ρηματική διακοίνωση γιατί ήρθαν!
«Δεν μου αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή, όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».
Το ότι μετά από αυτή την δήλωση ο κ. Δένδιας επικαλέστηκε το άρθρο 27 του Συντάγματος ότι «καμία μεταβoλή στα όρια της Eπικράτειας δεν μπoρεί να γίνει χωρίς νόμo, πoυ ψηφίζεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών» πιθανόν να εννοεί ότι θα φέρει το θέμα στην Βουλή -την …παραχώρηση δηλαδή των …16 στρεμμάτων στην «σύμμαχο» χώρα».
Αν είναι υπουργός Εξωτερικών ακόμα και αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει πνιγεί στο έλος της εξωτερικής της πολιτικής και σε μια εθνική κρίση. Γιατί προφανώς η τουρκική πλευρά δεν ενδιαφέρεται ακριβώς ή μόνο για το έλος στο Μελισοκομείο.
«Έχει αναφερθεί ότι στην κοίτη του ποταμού Έβρου, που επίσης αποτελεί μέρος των συνόρων μας με την Ελλάδα, όπως ορίζεται από τη συμφωνία, έχει αλλάξει σημαντικά από το 1926, τόσο από φυσικούς όσο και από τεχνητούς παράγοντες, όταν ορίστηκαν τα σύνορα και ότι δεν υπήρξαν ακριβείς συμπεφωνημένες συντεταγμένες μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή αυτή των συνόρων κι έτσι τα έργα δεν έπρεπε να ξεκινήσουν χωρίς να γίνει ο τεχνικός συντονισμός μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε δίχως να σκεφτεί ότι αυτή η συμφωνία αφορά κι άλλες συντεταγμένες και ίσως το δικό της τέλος.



 https://www.anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου