Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Η ρωσική θρησκευτική τέχνη στην Ελλάδα: Μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη


Ένα σημαντικό αλλά άγνωστο τεκμήριο τόσο για τις πολιτιστικές επαφές όσο και για τις πολιτικές σχέσεις της Ρωσίας με τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο, από τα μέσα του 16ου έως τα τέλη του 19ου αι., αποτελούν οι πολυάριθμες ρωσικές εικόνες και τα λειτουργικά σκεύη που φυλάσσονται σε μοναστήρια, εκκλησίες και μουσεία στην Ελλάδα.

Αυτό το παραγνωρισμένο φαινόμενο αναδεικνύει έκθεση «Θρησκευτική Τέχνη. Από τη Ρωσία στην Ελλάδα».
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπενάκη από τις 14 Δεκεμβρίου μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 2018, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών. Παρουσιάζει ποικίλες όψεις της παρουσίας και διάδοσης των ρωσικών θρησκευτικών έργων στις ελληνικές κοινότητες και τα
εκκλησιαστικά κέντρα, ενώ εστιάζει στην ενσωμάτωσή τους σε ένα καινούργιο εθνο-θρησκευτικό και πολιτισμικό πλαίσιο.
Η παρουσία των ρωσικών θρησκευτικών κειμηλίων ερμηνεύεται μέσα από ένα σύνθετο πλέγμα επαφών που διαπερνούσε όλη τη διαστρωμάτωση των δύο κοινωνιών, από τον τσάρο και τα επίσημα διπλωματικά δώρα, έως τις ζητείες των ελληνικών μοναστηριών στη Ρωσία και τη δραστηριότητα Ελλήνων και Ρώσων εμπόρων.
Στην έκθεση του Μπενάκη συμμετέχουν με δανεισμούς τα μεγαλύτερα μουσεία και συλλογές της Ελλάδας, ενώ ιδιαίτερα θεωρούνται τα αντικείμενα που προέρχονται από μοναστήρια της Ελλάδας· αρκετά είναι αφιερώματα πιστών, ενδεικτικό της ακτινοβολίας των ελληνικών μονών σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου