Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Το στρατιωτικό τέλος της “Αραβικής Άνοιξης”

Η αυτοκτονία του πλανόδιου μικροπωλητή στην Τυνησία, το 2010 με αυτοπυρπόληση, έβαλε φωτιά στις μουσουλμανικές χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής. Αποτέλεσε την αρχή της λεγόμενης “Αραβικής Άνοιξης”, η οποία χαρακτηρίσθηκε από άκρατη και ωμή βία.
Αυτή είχε ως συνέπεια την πλήρη αποσταθεροποίηση κρατών, όπως η Λιβύη, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Συρία κ.λπ.. Συγχρόνως, η πολεμική αναταραχή που ακολούθησε στη λεκάνη της Μεσογείου ενέπλεξε, ούτε λίγο ούτε πολύ, όλες τις δυνάμεις, οι οποίες προσπάθησαν ταυτόχρονα με την καταπολέμηση του ΙΣΙΣ, να εξυπηρετήσουν και τα συμφέροντά τους.
Μάλιστα, το 2015 εισήλθε στον πόλεμο της Συρίας ακόμη και η Ρωσία, η οποία με την ισχύ πυρός της και τη διπλωματική της δεινότητα, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, οδήγησε στο τέλος του συριακού εμφυλίου.
Ήδη, σήμερα 11/12/2017, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν σε επίσκεψη-αστραπή στην  Λατάκεια (αρχαία Λαοδικεία) ανακοίνωσε τη σταδιακή αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Όπως δήλωσε ο κ. Πούτιν: “Μέσα σε δύο χρόνια, οι Ρώσοι και οι Σύροι στρατιωτικοί νίκησαν την πολυπληθέστερη στρατιωτική ομάδα τρομοκρατών”.
Πηγή: Μαύρο Κουτί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου