Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Καμία αυτοκριτική, για όλα φταίνε οι καπιταλιστές


 
Μετά από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, το ΚΚΕ ανακοίνωσε το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού 902 για οικονομικούς λόγους. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ επισημαίνει πως «η παύση της λειτουργίας της τηλεόρασης αντικειμενικά δημιουργεί σοβαρό κενό και δυσκολία στον χώρο της τηλεοπτικής προπαγάνδας, το οποίο θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε με την δημιουργία ειδησεογραφικού πόρταλ που λειτουργεί στο διαδίκτυο, αξιοποιώντας αυτή την μορφή ενημέρωσης και προπαγάνδας με εθελοντική δουλειά μελών του κόμματος».
Ο τηλεοπτικός σταθμός 902 κλείνει μετά από λειτουργία 20 χρόνων. Αναρωτιέμαι τι θα θυμάται κάποιος από τα 20 χρόνια λειτουργίας του σταθμού.
Το πιθανότερο είναι πως δεν θα θυμάται τις εκπομπές του αλλά τα τηγάνια, τις κατσαρόλες, τα μαξιλάρια και τα άλλα προϊόντα του telemarketing που διαφήμιζε.
Ξέρω από την ελάχιστη επαγγελματική μου εμπειρία πως η τηλεόραση είναι πολύ ακριβό πράγμα. Η καλή τηλεόραση, δε, είναι πάρα πάρα πάρα πολύ ακριβό πράγμα.
Καταλαβαίνω λοιπόν πως οι οικονομικοί πόροι του ΚΚΕ δεν του επέτρεπαν να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα, να χτίσει ένα ισχυρό κανάλι και να «χτυπήσει» τα ιδιωτικά κανάλια.
Εκείνο που μπορούσε να κάνει το ΚΚΕ στον 902 ήταν να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό του, να δώσει βήμα σε νέους ανθρώπους, σε νέους καλλιτέχνες, να προχωρήσει σε συνεργασίες και να δημιουργήσει έναν εναλλακτικό σταθμό.
Αυτό, επί 20 χρόνια, δεν έγινε.
Ζούμε σε μια εποχή, όπου ένας πιτσιρικάς μπορεί να κάνει το δικό του κανάλι στο YouTube, να φτιάξει απίστευτα βίντεο και να τον παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αλλά το ΚΚΕ είχε μια δημόσια τηλεοπτική συχνότητα επί 20 χρόνια, είχε ένα δικό του κανάλι και δεν κατάφερε τίποτα.
Διαβάζω στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ πως «ακόμα και από την κρατική διαφήμιση ο 902 έπαιρνε ψίχουλα. Είναι μέρος της συνολικότερης επίθεσης στο ΚΚΕ, που εντείνεται και θα εντείνεται όσο οξύνεται η ταξική πάλη».
Καμία αυτοκριτική, για όλα φταίνε οι καπιταλιστές. Που φταίνε δηλαδή, αλλά αυτό δεν εμπόδιζε το ΚΚΕ να προσπαθήσει να κάνει τον 902 ένα εναλλακτικό τηλεοπτικό κανάλι. Δεν προσπάθησαν. Δεν το ήθελαν μάλλον. Αν το ήθελαν, θα έκαναν μια προσπάθεια.
Βλέπω τα στατιστικά του site του Ριζοσπάστη και διαπιστώνω πως η αναγνωσιμότητα του μπλογκ μου είναι υπερδιπλάσια.
Αυτό δεν το γράφω για να δείξω τι σπουδαίος που είμαι –αν και πραγματικά είμαι πάρα πολύ σπουδαίος-, το γράφω για να πω στους συντρόφους του ΚΚΕ πως κάνουν κάτι λάθος. Και γι’ αυτό δεν φταίει ο καπιταλισμός. Φταίνε αυτοί.
Παιδιά, κάντε κάτι.
Θα μπορούσα να γράψω πολλά για τον 902 –το θέμα προσφέρεται και για τρελή σάτιρα- αλλά αφενός οι σύντροφοι του ΚΚΕ θα το θεωρήσουν αντικομμουνιστική επίθεση και αφετέρου δεν έχω κακές προθέσεις.
Ούτως ή άλλως, σύντομα μάλλον θα είμαστε παρέα όλοι. Το μόνο που δεν ξέρω είναι αν θα είμαστε παρέα πάνω ή κάτω.

 http://pitsirikos.net/2012/09/902/#more-22697

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου