Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Προσοχή στη «Γαλάζια Πατρίδα»!


Του Σάββα Καλεντερίδη από το pontos-news.gr

Μάλλον στην κυβέρνηση δεν έχουν κατανοήσει ποιος ακριβώς είναι ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας και τι εστί το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», και έτσι με τις δηλώσεις τους στην ουσία στρώνουν το χαλί στον Ερντογάν για να το υλοποιήσει.

Εκτός κι αν συμβαίνει κάτι άλλο, που δεν μπορούμε και δεν θέλουμε καν να σκεφτούμε τι μπορεί να είναι!

Υπενθυμίζουμε τη δήλωση του κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος είπε: «Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία. Και όταν λέμε “εθνική κυριαρχία” εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια».

Ακολούθησε η δήλωση ενός νέου βουλευτή, ο οποίος μάλιστα είναι και διεθνολόγος, του κ. Τ. Χατζηβασιλείου, που δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο».

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθείς, όταν δεν υπάρχει σαφής δήλωση ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τότε στην ουσία στρώνει το χαλί στην Τουρκία να συνεχίσει να αλωνίζει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να προχωρεί βήμα προς βήμα στην υλοποίηση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Γιατί το δόγμα αυτό δεν παραβιάζει εθνικό εναέριο χώρο και χωρικά ύδατα. Άρα, με βάση τις δύο προαναφερθείσες δηλώσεις δίνεται η εντύπωση ότι η Τουρκία μπορεί να ξεδιπλώνει την πολιτική της.

Άλλωστε, αυτό γίνεται στην πράξη τους τελευταίους μήνες. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis συνεχίζει ανενόχλητο τις βόλτες του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και η κυβέρνηση, πέρα από δηλώσεις, δεν κάνει κάτι για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Όμως, πέρα από την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία στις ελληνικές θάλασσες, λαμβάνουμε και εξαιρετικά ανησυχητικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες, την Ουάσινγκτον και τις σκανδιναβικές χώρες για το θέμα της αποστρατικοποίησης των νήσων, το οποίο συνδέεται με το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Γιατί αν τελικά η Ελλάδα δεν αφυπνιστεί ώστε να κάνει ένα εθνικό σχέδιο που θα της επιτρέψει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια (και να λύσει ριζικά όλα τα ζητήματα που θέτει η Τουρκία στο τραπέζι ως διεκδικήσεις), και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η Άγκυρα κατορθώσει να επιβάλει την άποψή της και να αφαιρέσει από τα νησιά το δικαίωμα στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, τότε το θέμα της αποστρατικοποίησης θα παίξει τεράστιο ρόλο.

Μπορεί να φανταστεί κανείς για πόσο διάστημα θα παραμείνουν ελληνικά τα νησιά, όταν δεν τα προστατεύει ο ελληνικός στρατός και όταν αυτά είναι περικυκλωμένα από τουρκική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα;

Και επειδή ήδη ορισμένοι –δηλαδή, για να γίνουμε όσο πιο συγκεκριμένοι μπορούμε, όλοι εκείνοι που ήταν υπέρ του Σχεδίου Ανάν και συνεχίζουν να είναι κατά της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια–, ήδη έχουν αρχίσει να μιλούν για την ανάγκη αποστρατικοποίησης των νησιών, καλό είναι στην κυβέρνηση να αφυπνιστούν και να καταρτίσουν ένα σχέδιο διπλωματικής αντεπίθεσης.

Η Τουρκία της εισβολής και συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής της Κύπρου, της Στρατιάς Αιγαίου, του μεγαλύτερου αποβατικού στόλου στον κόσμο που σταθμεύει και ναυλοχεί ακριβώς απέναντι από τα νησιά των οποίων απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση, η Τουρκία των συνεχών ασκήσεων κατάληψης νήσων, δεν μπορεί να ζητεί την αποστρατιωτικοποίησή τους.

Επίσης, δεν μπορεί να ζητούν κάτι τέτοιο τρίτες χώρες, έστω κι αν αυτές είναι συμβαλλόμενα μέρη στις συμφωνίες της Λοζάνης και των Παρισίων.

Το έχουμε ξαναγράψει: Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κάνει έναν φάκελο για το θέμα, με όλα τα ντοκουμέντα και τα στοιχεία που αποδεικνύουν περίτρανα τη τουρκική απειλή, για να ανασχεθεί με τον τρόπο αυτόν η επίθεση που μας ετοιμάζουν οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας.

Ετοιμάστε το φάκελο και στείλτε τον σε όλες τις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για να τους αφαιρέσουμε κάθε επιχείρημα· και αντί να τους έχουμε απέναντί μας, να τους έχουμε συμμάχους και στο θέμα της υπαράσπισης των νησιών μας από την υπαρκτή τουρκική απειλή.

Καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου