Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Δυό παραμύθια στο λαό για την Τουρκία

 


του Γιώργου Παπαδόπουλου – Τετράδη

Το ελληνικό πολιτικό προσωπικό δεν τα έχει βάλει μόνο με όσους διαφωνούν με την ηττοπαθή και καταστροφική πολιτική του κατευνασμού, που ακολουθεί απέναντι στην Τουρκία. Τα έχει βάλει και με τη νοημοσύνη μας. Δύο απτά παραδείγματα:

Σε μια προσπάθεια να πείσει το λαό, ότι ο κατευνασμός και η διπλωματία είναι ο μόνος δρόμος αντιμετώπισης του τουρκικού χιτλερισμού, και ότι ο Έρντοαν δεν απειλεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, επιστρατεύει πρώην υπουργούς -με παραδοσιακά άριστες σχέσεις με τη Γερμανία- και δημοσιογράφους.

Αυτός ο στρατός της κυβερνητικής προπαγάνδας επαναλαμβάνει κάθε μέρα από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων ότι «με κανέναν τρόπο δεν πρέπει «να παίξουμε το παιχνίδι του Ερντογάν» που επιθυμεί να αλλάξει το στενό κορσέ του πλαισίου διαλόγου, όπως έχει τεθεί από τις διερευνητικές καθώς αφορά αποκλειστικά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και τις θαλάσσιες ζώνες». Και επιμένουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι, «ότι ο Ερντογάν θέλει να αποφύγει αυτό το διάλογο και καθώς δεν το πετυχαίνει επιχειρεί να δημιουργήσει ένα επεισόδιο το οποίο θα μπορούσε να χρεώσει στην ελληνική πλευρά».

Θα έλεγε κανείς ότι οι άνθρωποι είναι αφελείς αν δεν ήταν πρώην υπουργοί Εξωτερικών και δημοσιογράφοι με μακρόχρονη επαφή με τα κέντρα εξουσίας Δύσης και Ανατολής! Οι άνθρωποι δεν είναι αφελείς. Θεωρούν εμάς αφελείς.

Και μας θεωρούν αφελείς γιατί Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε επίσημο διάλογο εδώ και 57 χρόνια διαρκώς, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όταν ο διάλογος δεν γίνεται διακρατικά, γίνεται μέσω ξένων οργανισμών, όπως το ΝΑΤΟ. Και ταυτόχρονα. Επίσης, κόκκινο τηλέφωνο για 24ωρη επικοινωνία – πυροσβέστη, που μεταδίδεται ως νέο, έχει συμφωνηθεί και μπει τουλάχιστον τρείς φορές από το 1975!

Σ αυτόν το διάλογο, και στο μείζον θέμα -γιατί τα περισσότερα είναι επίλυσης δευτερευόντων τεχνικών θεμάτων διασυνοριακών- η Ελλάδα δεν συζητά παρά μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Για την οποία η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας ούτε τον σχετικό χάρτη περί οριοθέτησης και ανακήρυξης ΑΟΖ!

Χωρίς αυτά δεν είναι δυνατή η υπογραφή συνυποσχετικού και χωρίς συνυποσχετικό δεν μπορεί να παραπεμφθεί η διαφορά σε κανένα διεθνές δικαστήριο. Ούτε της Χάγης ούτε της Φέξης. Απλά.

Επομένως, ποια ατζέντα διαλόγου θέλει να αλλάξει η Τουρκία, όπως μας λένε οι προπαγανδιστές της κυβέρνησης και του ενδοτισμού; Αφού από την Τουρκία δεν γίνεται καν διάλογος επί της ουσίας και η Ελλάδα δεν δέχεται διάλογο επί κανενός άλλου θέματος! Μιλάμε για διάλογο κωφών επί 57 χρόνια.

Και ποια ατζέντα διαλόγου θέλει να αλλάξει μια Τουρκία, η οποία έχει αποδεδειγμένα ως πολιτική της την επίθεση και την αρπαγή, ενώ στην Ιστορία της δεν έχει τηρήσει ούτε μια συνθήκη που έχει υπογράψει με οποιονδήποτε. Έχοντας κουρελιάσει της Λωζάνης στο θέμα Ίμβρου – Τενέδου, ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης, περιουσιών Ελλήνων στην Τουρκία κα.

Άλλαξε την ατζέντα διαλόγου ακόμα και με το ρεσάλτο στα Ίμια και το γκριζάρισμά τους από την κυβέρνηση Σημίτη; Τι παραπάνω από ένοπλη επίθεση θα κάνει τώρα για να αλλάξει την ατζέντα, που δεν άλλαξε τότε; Και προς ποια κατεύθυνση;

Μας λένε καθημερινά ότι ο Έρντοαν, που η ίδια η αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης αποκάλεσε χτες Χίτλερ, «θέλει να αποφύγει αυτό το διάλογο και καθώς δεν το πετυχαίνει επιχειρεί να δημιουργήσει ένα επεισόδιο»! Τι διάλογο θέλει να αποφύγει ο Έρντοαν όταν ο ίδιος δεν θέλει τον διάλογο ως διαδικασία καν και προτιμάει σε όλα του τα σύνορα την ένοπλη σύγκρουση και την αρπαγή;

Μας λένε ότι αν χτυπήσουμε πρώτοι θα μας σύρει στη διεθνή σκηνή, επικαλούμενος ελληνική επιθετικότητα και θα βρεθούμε υπόλογοι. Υπόλογοι έναντι ποιου; Έναντι υπεράσπισης εν δυνάμει κυριαρχικών δικαιωμάτων που καταπατά;

Είναι ή δεν είναι εν δυνάμει και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο νόμιμα τα 200 μίλια υφαλοκρηπίδας από τη μέση γραμμή κάθε κατοικημένου νησιού και ενδοχώρας; Είναι.

Είναι ή δεν είναι δυνητικά ταυτόσημα τα όρια υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ; Είναι.

Είναι ή δεν είναι οι θαλάσσιες ζώνες και τα χωρικά ύδατα, η Γαλάζια Πατρίδα, αυτά που διεκδικεί η Τουρκία; Είναι. Τα χωρικά ύδατα είναι δικαίωμα των χωρών και δεν επιδέχονται συζήτησης. Αλλά….

….Είναι ή δεν είναι η Τουρκία, που συμφώνησε σε διερευνητικές με την Ελλάδα, μετά από γερμανική πίεση, ώστε να συζητηθεί και η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών; Είναι.

Είναι ή δεν είναι η Ελλάδα, που υποχωρώντας από τα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δικαιώματά της στην ΑΟΖ, δέχεται να συζητήσει με την Τουρκία άλλη (σε βάρος της) οριοθέτηση ΑΟΖ; Είναι. (Οι χάρτες που συνοδεύουν το κείμενο είναι διαφωτιστικότατοι).

Από τη στιγμή που Ελλάδα και Τουρκία αποφασίζουν για διερευνητικές, κάθε σταγόνα νερού πέρα από τα 6 μίλια είναι εν δυνάμει διεκδικούμενη από τις δύο χώρες για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Επομένως, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κάθε επιθετική κίνηση αρπαγής χώρου από αυτόν τον διεκδικούμενο χώρο, είναι επιθετική επί δικαιωμάτων του άλλου. Κατανοητό;

Κάθε επιθετική κίνηση επί κυριαρχικών δικαιωμάτων, ακόμα και εν δυνάμει δικαιωμάτων, αποτελεί εχθρική επιθετική κίνηση και απαγορεύεται από την ίδια τη Χάρτα του ΟΗΕ. Σιγά τον ΟΗΕ, θα ανακράξουν οι πολίτες. Δεν είναι έτσι.

Αν η Τουρκία παραβιάζει σαφέστατα το διεθνές δίκαιο και θεμελιώδεις αρχές του ΟΗΕ, ποιος θα σε εγκαλέσει αν υπερασπιστείς αυτά τα δικαιώματα στρατιωτικά, αμυνόμενος υπέρ των δικαιωμάτων σου; Αυτά τα νερά και το βυθό; Έναντι ποιου θα είσαι υπόλογος, όπως θέλουν να πείσουν και να κοιμήσουν το λαό οι φοβικοί και άτολμοι, βολεμένοι και χωρίς οράματα, Έλληνες πολιτικοί;

Για να το πω με τα λόγια αυτών των πολιτικών και δημοσιογράφων, που λένε ότι ο Έρντοαν γυρεύει ένα επεισόδιο για να το χρεώσει στην Ελλάδα: Σε ποιόν ξένο παράγοντα θα χρεώσει ο Έρντοαν μια ελληνική δραστική αντίδραση απέναντι στην κατάφορη δική του παραβίαση δυνητικών ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου; Ποιος ξένος παράγοντας δεν ξέρει τι θα πει υπεράσπιση εν δυνάμει δικαιωμάτων; Ποιος δεν έχει υπερασπιστεί τα αντίστοιχα δικά του και θα πουλήσει τρέλα στην Ελλάδα;

Στην πλάτη του στόλου.

Το δεύτερο καραγκιοζιλίκι που παίζεται, δυστυχώς, στην πλάτη του στόλου είναι ακόμα σοβαρότερο. Ο στόλος έχει αναπτυχθεί στον ελληνικό χώρο για να αποτρέψει μια τουρκική επίθεση επί ελληνικής κυριαρχίας.

Η Τουρκία, όμως δεν ήταν και δεν είναι διατεθειμένη να περάσει μέσα από τα 6νμ, που είναι η δηλωμένη ελληνική κυριαρχία. Δεν έχει κανέναν λόγο να το κάνει, δεν αμφισβητεί τα 6νμ και το ξέρουν και η κυβέρνηση και το στράτευμα.

Ο τουρκικός στόλος και το Oruc Reis παραβίασαν, όμως, και τα δυνητικά δικαιώματα των 12νμ στο Καστελόριζο, πλέοντας στα 9νμ, αλλά και κάθε ίχνος ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, πραγματοποιώντας σεισμικές έρευνες επί του βυθού (ηχοβολιστικά), σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας και το ελληνικό πεντάγωνο!

Η Ελλάδα υπερασπίζεται την UNCLOS η οποία ρητώς απαγορεύει μονομερείς ενέργειες σε Περιοχές που δεν έχουν Οριοθετηθεί. Είναι δικαίωμά της. Η Τουρκία παραβιάζει ευθέως αυτό το δίκαιο της θάλασσας. Πώς διάολο το υπερασπίζεται η Ελλάδα; Φωνάζοντας;

Για ποιό ακριβώς λόγο έχει αναπτυχθεί όλος ο ελληνικός στόλος και μάλιστα σε πολεμική ετοιμότητα; Για φιγούρα; Για να αποτρέψει τους Τούρκους από το να κατέβουν στη Μύκονο, που έχει κορωνοϊό; Για να παραμυθιάζουν τον ελληνικό λαό ότι οι Τούρκοι δεν αλωνίζουν στην ουσία ανενόχλητοι σε όλο το εύρος της εν δυνάμει ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ ανατολικά της Κρήτης, ξεφτιλίζοντας τους Έλληνες;

Η ελληνική πολιτική ελίτ από όλα τα κόμματα, που κυβερνάει, δεν έχει ίχνος ντροπής; Δεν έχει ίχνος φιλότιμου και αξιοπρέπειας; Τι ακριβώς εκπροσωπεί από το λαό; Τους φόρους του, από τους οποίους τρέφεται; Τα φράγκα του; Μήπως νομίζει ότι ο λαός είναι όλος ένας ευνουχισμένος αναξιοπρεπής ραγιάς, που το μόνο που τον καθορίζει είναι το μαμ, κακά και νάνι; Μήπως νομίζει ότι η χώρα δεν έχει άλλες αξίες από τη μάσα; Ότι η τιμή και η αξιοπρέπεια, το θάρρος, η γενναιότητα, το καθήκον είναι άχρηστες έννοιες; Μήπως, επειδή μπορεί και χωρίς αυτές να ζει κανείς, αναπνέοντας και μικροπρεπής ή απλώς κατέχων, νομίζει η πολιτική ελίτ ότι τα κράτη δεν τις χρειάζονται για να επιζήσουν; Επειδή χωρίς αυτές δεν έχουν βάρος. Δεν έχουν κύρος. Δεν έχουν ισχύ.

Ασφαλώς υπάρχει πλήθος τέτοιων μέσα στο λαό. Μικροί, τρεμάμενοι, ευκολόπιστοι, βολεμένοι στη μετριότητα, χωρίς πατριωτική συνείδηση. Έχοντας μπλέξει την πατρίδα με το iphone και το νέο ηλεκτρικό RAV.

Αυτούς έχει παραγάγει το πολιτικό προσωπικό εδώ και 40 χρόνια. Ίσως όχι τυχαία. Στην αφελέστερή του μορφή, νομίζοντας ότι η καλοπέραση φέρνει ευτυχία. Κυρίως, πιστεύοντας ότι η λύση με την Τουρκία είναι να την κατευνάζουμε μέχρι να εξημερωθεί, να εκπολιτιστεί και να ευημερήσουμε και οι δυό δια της οικονομίας.

Καλό το όνειρο. Μόνο που, μόλις ξυπνήσεις, η Τουρκία είναι ένα στρατοκρατικό φασιστικό κράτος διαχρονικά, δασκαλεύοντας τη βία ως επίλυση διαφορών από τα γενοφάσκια της ίδιας της οικογένειας και έχοντας ως πάγια πολιτική την εξόντωση καθενός που της αντιστέκεται μέσα κι έξω από τα όριά της χώρας. Όλα με ντοκουμέντα ιστορικά, λέξη-λέξη. Και με πλήθος καταγγελίες των ίδιων των παθόντων από τον πληθυσμό. Εξισλαμισμός, εκτουρκισμός, εξανδραποδισμός, γεννοκτονίες. Εμπόριο ναρκωτικών, όπλων, καυσίμων, ανθρώπων είναι η μαύρη οικονομία της, πάνω στην οποία στηρίζεται σήμερα ο Έρντοαν. Αντί διαλόγου, εκβιασμοί. Αντί συμφωνιών, εισβολές. Μέχρι σήμερα. Οι χαϊδεμένοι της Γερμανίας εδώ και δύο αιώνες.

Αυτή η Τουρκία θα στρέψει τη διεθνή κοινότητα κατά της Ελλάδας αν η χώρα μας υπερασπιστεί τα δυνητικά κυριαρχικά της δικαιώματα δυναμικά, αντί κλάψας και παρακαλετών στα ξένα! Αφού έτσι, εντελώς ειρωνικά, τελικά θα υπερασπιστεί δυναμικά τη γερμανική μεσολάβηση για διάλογο!

Γιατί, πέστε στη Μέρκελ, ότι για να υπάρχει διάλογος πρέπει να υπάρχει αμφισβητούμενο. Και από τη στιγμή που η Τουρκία θεωρεί το αμφισβητούμενο δικό της, η Ελλάδα αντιδρώντας δυναμικά το επαναφέρει στο τραπέζι του διαλόγου, που τόσο πολύ θέλει η Γερμανία! Για να μη γίνει ρόμπα η μεσολάβηση της «μεγάλης Γερμανίας».

Αυτά θα έλεγε ο Έρντοαν ή ο Έτζεβιτ στην κ Μέρκελ αν τα πράγματα ήταν ανάποδα. Αλλά, δυστυχώς, δεν είναι.

Η πολιτική δεν είναι σαλόνι για κοστούμια. Είναι πεζοδρόμιο και ζούγκλα. Όταν ζεις στη ζούγκλα και συμπεριφέρεσαι σαν να ζεις στους κήπους του Λουξεμβούργου σε τρώνε τα θηρία.

Ε, η χώρα δεν αξίζει να τη φάνε τα θηρία, έτσι, άδοξα.

ΥΓ: παρακάτω, στον πρώτο χάρτη η ελληνική με τις άλλες ΑΟΖ της περιοχής σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και στον δεύτερο τα ευρωπαϊκά όρια ΑΟΖ με σκούρο μπλε σύμφωνα με την παγκόσμια υπηρεσία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου