Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Για τους Αρμένιους αδελφούς μας

Μία φιλανθρωπική έκθεση του Γκάγκικ Αλτουνιάν αφιερωμένη στην πατρίδα του την Αρμενία.

Φεύγοντας από το Στεπανακέρτ την...
Φεύγοντας από το Στεπανακέρτ την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Αρτσάχ αφού οι επιθέσεις των Αζέρων γίνονται όλο και πιο βίαιες –  30 Οκτωβρίου 2020. 

Του Μάνου Στεφανίδη από την huffingtonpost.gr

Αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο μήνα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Αρτσάχ των ντόπιων, είναι συνέχεια της γενοκτονίας των Αρμενίων πριν από εκατό και πλέον χρόνια.

Δέκα εκατομμύρια Αζέροι (Χάζαροι), 83 εκατομμύρια Τούρκοι και επίλεκτοι τζιχαντιστές από τη Συρία ως το Πακιστάν επιχειρούν να αλώσουν ισοπεδώνοντας την ιστορική κοιτίδα ενός πανάρχαιου Έθνους, 2 εκατομμυρίων ψυχών. Χτυπώντας σχολεία, νοσοκομεία, αμάχους επιχειρώντας να καταλάβουν το κέντρο της αυτονομημένης περιοχής, τη πόλη Σούσα. Ήδη οι Αζέροι βρίσκονται μόλις 5 χιλιόμετρα μακριά. 

Τα σχέδια του Παντουρκισμού που έχει καταστρώσει και εφαρμόζει μεθοδικά ο Ερντογάν, ξετυλίγονται ανεμπόδιστα και στον Καύκασο όπως ακριβώς στη Θράκη, το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Όποιος Έλληνας δεν αντιλαμβάνεται πώς μας ενώνει μία κοινή μοίρα με τους Αρμένιους δεν είναι απλά αφελής είναι βαθιά ανιστόρητος. 

Από την άλλη πλευρά η Ευρώπη αντιδρά σε αυτό το έγκλημα με τον γνωστό τρόπο που αντιμετωπίζει την ιταμή συμπεριφορά των Τούρκων όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην ίδια τη Γαλλία. Δηλαδή απλά με ευχολόγια και παραινέσεις! 

Ακόμη και ο φοβερός και τρομερός Πούτιν όποιος έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή εμφανίζεται νωθρός με αποτέλεσμα να αποθρασύνονται οι εισβολείς. Τα πετρέλαια της περιοχής είναι προφανώς το δέλεαρ αλλά παράλληλα και εθνοφυλετικές αντιθέσεις που σοβούν αιώνες. 

Αποκλεισμένοι στον μικρόκοσμό μας και στα δικά μας υπαρκτά ή φαντασιακά προβλήματα αγνοούμε τι συμβαίνει δίπλα μας και αυτό είναι λάθος. Όμως η τύχη της Αρμενίας όπως εξάλλου και της Κύπρου είναι η τύχη της Ελλάδας. Τόσο απλά… 

Εφόσον οι Τούρκοι δεν θα σταματήσουν προτού εκπληρωθεί και η τελευταία τους φιλοδοξία, καταληφθεί κάθε κομμάτι που νομίζουν ότι ανήκει στη γαλάζια πατρίδα. 

Για τα λόγο αυτό ο Αρμένιος, αδελφικός μου φίλος γλύπτης και ζωγράφος Γκάγκικ Αλτουνιάν οργανώνει φιλανθρωπική έκθεση αφιερωμένη στην πατρίδα του την Αρμενία. Προσφέρει ο ίδιος εκατόν εξήντα – 160 (!) – ζωγραφικά έργα τα οποία θα διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές για την ενίσχυση του υπέρ πάντων αγώνα που δίνουν σήμερα οι Αρμένιοι. 

Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα 30 Οκτωβρίου στις 7:00 το απόγευμα και θα διαρκέσει ως τις 13 Νοεμβρίου. Όποιος θέλει μπορεί να καταθέτει το ποσό στην τράπεζα Πειραιώς και να παραλαμβάνει από το χώρο το έργο του. 

.
.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως σκοπός είναι ιερός και υπερβαίνει κατά πολύ την οποία αισθητική ή καλλιτεχνική σημασία. Και όπως ο ίδιος ο Γκάγκικ λέει σε ανοικτή του επιστολή: 

″Προς τους συμπατριώτες μου 

Και όταν λέω συμπατριώτες εννοώ και τους αγαπημένους μου Έλληνες, τους φίλους και συγγενείς, τον ελληνικό λαό… σήμερα ο καθένας από μας θα στρατολογηθεί σε αυτό το σκοπό και όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να καταφέρουμε το αδύνατο. να σταματήσουμε τον εχθρό ο οποίος για αιώνες απειλεί την ειρηνική ζωή μας και τη δημιουργία. αν δεν ενοχλούμαι σήμερα και δεν κερδίσουμε τον κοινό μας εχθρό σημαίνει πως θα φορτώσουμε τη δύσκολη αυτή η δουλειά στους ώμους των παιδιών μας. 

Αγαπητοί φίλοι το ποσό που θα μαζευτεί θα μεταφερθεί εξ ολοκλήρου στον φιλανθρωπικό οργανισμό Hayastan All Armenian Fund του οποίου τα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στην πρόσκληση… Θέλω να επισημάνω πως όλα τα έργα της έκθεσης πωλούνται 50% χαμηλότερα από την αξία τους. Ελπίζω να καταλαβαίνετε τη σημαντικότητα της στιγμής. Το αποτέλεσμα της ενεργού και ομαδικής μας προσπάθειας θα είναι το ειρηνικό μας μέλλον. Η αναβλητικότητα δεν είναι λύση.

Θα κερδίσουμε!” 

Γκάγκικ Αλτουνιάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου