Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Ο ΣΥΡΙΖΑ «τραβάει» μαζί του και το ΚΚΕ


Ξέρετε τι είναι να προσπαθεί κανείς να δείχνει ότι είναι συστημικός και σοβαρός και ο άλλος με το μπάχαλο να βγαίνει πρωθυπουργός; Είναι μία βαριά ήττα «στρατηγικής». Και οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι το ΚΚΕ ήταν πάντα και σωστά εναντίον των καταλήψεων. Στο Πολυτεχνείο, για παράδειγμα, η εξέγερση σε περίοδο χούντας είχε καταγγελθεί ως προβοκάτσια.

Και να μην ξεχνάμε και το Χημείο, βεβαίως - βεβαίως. Αυτά μέχρι χτες. Σήμερα το ΚΚΕ συναγωνίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ ποιος θα χαϊδέψει πιο τρυφερά τα αφτιά των παιδιών.

«Έχουν δίκιο τα παιδιά» έγραφε χτες στο πρωτοσέλιδό του ο Ριζοσπάστης, καλώντας την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των καταλήψεων. Οι 12χρονοι και 16χρονοι επιδημιολόγοι γνωρίζουν ασφαλώς καλύτερα από τους επιστήμονες, οι οποίοι, προφανώς και, σύμφωνα με τους νεαρούς επαναστάτες, παίζουν παιγνίδια σε βάρος της μαθητικής κοινότητας και της ίδιας της κοινωνίας.

Μεγάλη συζήτηση! Η ουσία είναι ότι αυτές τις ημέρες παίζεται στην πλάτη των μαθητών ένα παιγνίδι εσωτερικών ισορροπιών που αφορά αποκλειστικά και μόνο την αριστερά. Και το οποίο διαψεύδει εκ των πραγμάτων εκείνους που πίστευαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία κακή όψη της αριστεράς και ότι υπάρχουν κι άλλες όψεις που είναι η… αληθινή αριστερά. Η απάντηση δίδεται στην πράξη από τους άμεσους ενδιαφερόμενους και είναι ότι δεν υπάρχει καλή και κακή αριστερά. Υπάρχει απλά αριστερά.

Επί της ουσίας βλέπουμε ένα ΚΚΕ που θα ανταγωνίζεται πλέον στα ίσια τον ΣΥΡΙΖΑ στο πεζοδρόμιο. Σήμερα καταλήψεις σε σχολεία. Αύριο γιατί όχι σε εργοστάσια, όπως γινότανε στην εποχή του Κασίμη; Τελικώς η «ζημιά» από την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι μεγαλύτερη. Κι όχι μόνο δεν πρόκειται να μετακινηθεί προς το κέντρο ο ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδοντας τους λεγόμενους ισαποστάκηδες, αλλά στο τέλος η λογική του Παύλου Πολάκη και των μαυροσκούφηδων του Άρη Βελουχιώτη θα παρασύρει και άλλες πολιτικές δυνάμεις στον δρόμο του ριζοσπαστισμού.

Κι όλα αυτά από την θέση απέναντι στις καταλήψεις; Ναι, αν πράγματι πρόκειται για μια αλλαγή στρατηγικής. Προς το παρόν έτσι φαίνεται. Ότι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ θα κονταροκτυπηθούν για το ποιος μπορεί να σκοτώσει με πιο βάναυσο τρόπο το «τέρας του καπιταλισμού». Η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να μας τρομάζει η θέα των μελλοντικών μαυροσκούφηδων. Το λένε εδώ και χρόνια ανοικτά και στο καταστατικό τους. Στην πραγματικότητα δεν αλλάζει κάποιος στρατηγική. Ο στρατηγικός στόχος παραμένει ο ίδιος, η κατάληψη της εξουσίας. Η τακτική αλλάζει…

Θανάσης Μαυρίδης

 

www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου