Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Εναντίον ποίου στασίασε ο αρχαίος ιστορικός Ηρόδοτος;

 

Κι όχι μόνο!.. Διερωτήθηκε ποτέ κανείς πού πέθανε η μεγάλη αυτή ιστορική μορφή του «πατρός της ιστορίας», όπως είναι ο Ηρόδοτος, ο οποίος ήταν φίλος του Περικλή και με άλλους τιμημένους Αθηναίους; 
Όταν κατά το 444 π.Χ. οι Αθηναίοι στείλανε αποικία στην κάτω Ιταλία και συνοικίσανε την πόλη Θουρίους, στον αποικισμό αυτόν έλαβε μέρος και ο Ηρόδοτος κι έκαμε τους Θούριους δεύτερη πατρίδα του. Πού και πότε πέθανε ο Ηρόδοτος δεν είναι γνωστό. Το πιθανότερο είναι πως πέθανε στους Θουρίους το 420 π.Χ. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..

ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι ο Ηρόδοτος, γιος του Λύξη και της Δρυώς, γεννήθηκε κατά το 484 π.Χ. στην Αλικαρνασσό της Καρίας. Κρατούσε από τρανή γενιά και το σπίτι του ήτανε πολύ πλούσιο. Από τους πιο στενούς συγγενείς του ήτανε και ο περίφημος κατά την εποχή εκείνη ποιητής Πανυάσης. Αυτός βοήθησε πολύ και στη μόρφωση του νέου Ηροδότου.
Στην Αλικαρνασσό τύραννος τότε ήτανε ο Λύγδαμης. Κατά του Λύγδαμη στασίασε κάποτε ο λαός και στο κίνημα έλαβε μέρος και ο Ηρόδοτος. Η στάση όμως δεν πέτυχε κι ο Ηρόδοτος αναγκάστηκε να καταφύγει στη Σαμο. Αργότερα, κατά το 454 π.Χ. περίπου, γύρισε πάλι στην πατρίδα του ο Ηρόδοτος. Τότε κατόρθωσε να διώξει τον τύραννο Λύγδαμη• ο λαός όμως, δεν ξέρουμε για ποιάν αιτία, μίσησε τον Ηρόδοτο˙ και γι’ αυτό το λόγο αναγκάστηκε να αφήσει για πάντα τον τόπο του. Από τότε άρχισε να κάνει πολλά και μεγάλα ταξίδια στην Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη και να συνάζει την ύλη για το σύγγραμμά του από τα όσα ο ίδιος έβλεπε με τα μάτια του ή του μολογούσαν οι σοφοί του κάθε τόπου.
Κατά το 445 π.Χ. ο Ηρόδοτος βρίσκεται στην Αθήνα. Εκεί ανάγνωσε μπρος στο λαό κομμάτια από το σχέδιο της ιστορίας του, που κάνανε λόγο για τις δόξες τις αθηναϊκές. Οι Αθηναίοι για χάρη τον ανταμείψανε γενναιόδωρα. Στην Αθήνα ο Ηρόδοτος έπιασε φιλία και με τον Περικλή και με άλλους τιμημένους Αθηναίους. Όταν κατά το 444 π.Χ. οι Αθηναίοι στείλανε αποικία στην κάτω Ιταλία και συνοικίσανε την πόλη Θουρίους, στον αποικισμό αυτόν έλαβε μέρος και ο Ηρόδοτος κι έκαμε τους Θούριους δεύτερη πατρίδα του.
Πού και πότε πέθανε ο Ηρόδοτος δεν είναι γνωστό. Το πιθανότερο είναι πως πέθανε στους Θουρίους το 420 π.Χ.
Δοθείσης ευκαιρίας, να πούμε ότι οι Θούριοι ήταν αποικία των Αθηναίων στην κάτω Ιταλία. Η πόλη κτίστηκε στην θέση της ερειπωμένης πόλης Σύβαρης η οποία είχε καταστραφεί το 510 π.Χ. από τον γειτονικό Κρότωνα. Οι Θούριοι ιδρύθηκαν το 444 π.Χ., την εποχή του Περικλή, όταν η Αθήνα βρισκόταν στο απόγειο της δύναμης της. Ήταν η μοναδική αποικία που ίδρυσαν οι Αθηναίοι στην δύση. Με την ίδρυση αυτής της αποικίας οι Αθηναίοι απέβλεπαν να διεισδύσουν στο εμπόριο της δυτικής Μεσογείου, που μέχρι τότε διεξαγόταν από την Κόρινθο. Το γεγονός αυτό ενίσχυσε την έχθρα των Κορινθίων προς τους Αθηναίους και αποτέλεσε μία από τις αιτίες του Πελοποννησιακού πολέμου.
Οι άποικοι των Θουρίων εκτός από την Αθήνα προέρχονταν και από πολλές περιοχές της Πελοποννήσου και από την Βοιωτία. Οι κάτοικοι στην πορεία χωρίστηκαν σε τάξεις με βάση την καταγωγή. Μετά την ήττα των Αθηναίων στον Πελοποννησιακό πόλεμο, η πόλη σταδιακά αυτονομήθηκε από την μητρόπολη. Τα επόμενα χρόνια οι Θούριοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με εχθρικούς λαούς από το εσωτερικό της Ιταλίας, κυρίως τους Βρέτιους(ή Βρούτιους) οι οποίοι κατέλαβαν τελικά την πόλη στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. Η πόλη πέρασε για ένα σύντομο διάστημα στον έλεγχο των Συρακούσιων την εποχή της βασιλίας του Διονύσιου του Νεότερου και στα μέσα του 3ου αιώνα επανήλθε στους Βρέτιους. Λίγες δεκαετίες μετά καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους. (Βικιπαίδεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου