Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Ποια ήταν η εθνική προσφορά των Χαλκοκονδύληδων;

Ίσως λίγοι γνωρίζουν ότι το όνομα Λαόνικος είναι αντιστροφή του ονόματος Νικόλαος (Λαόνικος ), ενώ το έργο του «Ιστορία της επιδρομής των Τούρκων και της τελευταίας περιόδου του Βυζαντινού κράτους», γραμμένο σε 10 βιβλία, καλύπτει την περίοδο 1298-1463. Πέρα από τις πληροφορίες που δίνει για το Βυζάντιο, πριν και μετά την Άλωση, παρεμβάλλει πληροφορίες για διάφορους λαούς, όπως τους Γερμανούς, τους Βρετανούς, τους Άραβες κ.ά.
 Έτσι, το έργο του αποτελεί μια πολύτιμη πηγή για τους μελετητές της περιόδου αυτής, για τη βυζαντινή και την ευρωπαϊκή ιστορία!..

ΛΕΝΕ πως ο Λαόνικος Χαλκοκονδύλης (1430-1490) ήταν ένας μεγάλος όγιος και ιστορικός, από την αρχοντική οικογένεια των Χαλκοκονδύληδων της Αθήνας, εξάδελφος του Δ. Χαλκοκονδύλη (βλέπε πιο κάτω).
Σε μικρή ηλικία εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Μυστρά, όπου μαθήτευσε κοντά στο Γεώργιο Γεμιστό ή Πλήθωνα. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης έφυγε για την Ιταλία, όπου παρέμεινε ως το θάνατό του.
Το έργο του «Ιστορία της επιδρομής των Τούρκων και της τελευταίας περιόδου του Βυζαντινού κράτους», γραμμένο σε 10 βιβλία, καλύπτει την περίοδο 1298-1463.
Πέρα από τις πληροφορίες που δίνει για το Βυζάντιο, πριν και μετά την Άλωση, παρεμβάλλει πληροφορίες για διάφορους λαούς, όπως τους Γερμανούς, τους Βρετανούς, τους Άραβες κ.ά. Έτσι, το έργο του αποτελεί μια πολύτιμη πηγή για τους μελετητές της περιόδου αυτής, για τη βυζαντινή και την ευρωπαϊκή ιστορία.
Ο Δημήτριος Χαλκοκονδύλης (1423-1511) υπήρξε κι αυτός λόγιος της εποχής της αναγέννησης. Για τα πρώτα χρόνια της ζωής του και τις σπουδές του δεν υπάρχουν πληροφορίες. Είναι γνωστό μόνο πως γεννήθηκε στην Αθήνα και σε ηλικία 26 χρόνων πήγε στην Ιταλία.
Εκεί γνωρίστηκε με το φιλολογικό κύκλο των Μεδίκων της Φλωρεντίας, διαμέσου των οποίων διορίστηκε καθηγητής σε διάφορα ιταλικά πανεπιστήμια (Φλωρεντία, Περούτζια, Πάντοβα και Μιλάνο). Δίδαξε ελληνική φιλολογία και φιλοσοφία και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση των γραμμάτων. Ασχολήθηκε επίσης με την επιμέλεια των πρώτων έντυπων εκδόσεων που έγιναν στη Φλωρεντία από τον Άλδο Μανούτιο, όπως της έκδοσης των έργων του Ομήρου, του Ισοκράτη και του λεξικού της Σούδας.
Δεν έγραψε αξιόλογα συγγράμματα, ίσως γιατί η διδασκαλική δραστηριότητά του και η επιμέλεια των τυπογραφικών δοκιμίων δεν του άφησαν αρκετό χρόνο. Πέθανε στο Μιλάνο ακριβώς σαν σήμερα, 9 Ιανουαρίου του 1511.
=============
ΠΗΓΕΣ: Ιστορικό κα Δημοσιογραφικό Αρχείο του γράφοντος, Εγκυκλοπαίδεια «Μαλλιάρης-παιδεία».


 https://www.sakketosaggelos.gr/Article/8098/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου