Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Σκανδαλώδης δράση ΜΚΟ στα νησιά


Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Δημοσιεύθηκε στην
Εστία
Στις  28 Αυγούστου 2018 συνελήφθησαν 6 Έλληνες και 24 ξένοι, όλοι μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ERCI (Emergency Response Centre International) στην Μυτιλήνη. Η ΜΚΟ κατηγορείται για εμπλοκή σε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο, το οποίο διακινούσε μετανάστες στην Ελλάδα από το 2015. Εννοείται ότι η οργάνωση σταμάτησε αμέσως την λειτουργία της.
Την περαμένη εβδομάδα (12/11/2018) η Καναδή συγγραφέας Lauren Southern δημοσίευσε ένα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό βίντεο σχετικά με μία άλλη ΜΚΟ, την Advocates Abroad. Το βίντεο έδειχνε μία συνομιλία της διευθύντριας της εν λόγω ΜΚΟ με έναν συνεργάτη της Καναδής, σε κεφετέρια της Λέσβου.

Η διευθύντρια περιγράφει πώς διδάσκουν στους μετανάστες να υποδύονται τους Χριστιανούς, πώς να διηγούνται περιστατικά διωγμών εναντίον τους στα κράτη από τα οποία προέρχονται, πώς να φέρονται στις συνεντεύξεις τους με τις αρχές, δηλαδή πώς να μιλάνε, να κάθονται, κάθε πότε να διακόπτουν, να κλαίνε με λυγμούς όταν υποτίθεται ότι θυμούνται βασανισμούς, πώς να περιγράφουν την γιορτή των Χριστουγέννων ως τη Γέννηση του Σωτήρα. Ισχυρίζεται ότι απαιτείται ικανότητα ηθοποιού από έναν μετανάστη προκειμένου να πείσει τις αρχές ότι είναι πρόσφυγας. 
Στο ίδιο βίντεο φέρεται να θεωρεί «ηλίθιο» το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου (EASO), το οποίο γελοιποιεί με τις μεθόδους της.
Στο τέλος, όταν ρωτάται εάν ευσταθεί ότι η ERCI πράγματι εμπλέκεται σε παράνομη διακίνηση μεταναστών, απαντάει «αφαλώς ναι. Όλοι μας εμπλεκόμαστε ως ένα βαθμό, δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού»!
Η ΜΚΟ Advocates Abroad διαθέτει προσωπικό 380 ανθρώπων με εθελοντές από μεγάλα πανεπιστήμια (Denver, Οξφόρδη, Καίμπριτζ), έχει υποστηρικτές από πολιτικά κόμματα (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του ΗΒ), διαθέτει καθεστώς φιλανθρωπικού ιδρύματος στις ΗΠΑ, έχει συνεργαστεί με μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς όπως ο Al Jazeera κλπ. Πρώτο πρώτο στη λίστα συνεργατών στην ιστοσελίδα της εμφανίζεται το «Ελληνικό Παραρητήρξιο Συμφωνιών του Ελσίνκι» του γνωστού Παναγιώτη Δημητρά. 
Την περυσινή χρονιά συνεργάστηκαν με 15000 μετανάστες στην Ελλάδα, τους οποίους μάλιστα ονομάζουν «πελάτες»!
Με τη δημοσιοποίηση του βίντεο, ο υπεύθυνος της Ύπατης Αρμοστείας για την προστασία των προσφύγων του ΟΗΕ στην Ελλάδα, Boris Cheshirkov το χαρακτήρισε «ανησυχητικό». Ταυτόχρονα, η οργάνωση έκλεισε τους λογαριασμούς της στο facebook (με 138.000 μέλη) και σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γενικώς. Διατήρησε όμως τον ιστοχώρο της, όπου δύο ημέρες μετά, στις 14 Νοεμβρίου, εξέδωσε μία απάντηση στις καταγγελίες.
Στην απάντηση αυτή λέει ότι μέλη της ΜΚΟ δέχονται απειλές για τη ζωή τους, ότι αντικείμενο και δέσμευσή τους είναι η προστασία των ζωών των προσφύγων, ότι σέβονται την διαδικασία απόδοσης ασύλου της Ελλάδας, ότι έχουν ξένους εθελοντές τους οποίους φιλοξενεί η Ελλάδα και έχουν Έλληνες φίλους, ότι αυτοί που τράβηξαν το βίντεο είναι εξτρεμιστές και αυτό αποδεικνύεται(;) από τις απειλές προς τη ζωή τους που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του βίντεο και ότι συνεχίζουν να σέβονται την ακεραιότητα της παροχής ασύλου. 
Μιλάνε όμως και επί της ουσίας των καταγγελιών! Λένε ότι οι απόψεις στο βίντεο ήταν «αποσπασματικές» και ότι παρόλο που πράγματι προετοιμάζουν τους «πελάτες» τους για τις συνεντεύξεις, και αυτή είναι η δουλειά τους, «δεν είναι αληθές»  ότι τους «ενθαρρύνουν να πουν ψέματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου