Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Eurogroupe: MIA ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ



Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου
Πρέσβη επι τιμή

Διαβάζοντας το τελευταίο βιβλιο του Γ. Βαρουφάκη, ”Ενήλικοι στην Αιθουσα -Η Μάχη μου με το Βαθύ Κατεστημένο της Ευρώπης” αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη ειναι οι αισχρές μεθοδεύσεις που χρησιμοποιήσαν τα μέλη της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης κατα της Ελλάδος για να πετύχουν το τρίτο μνημόνιο. Οχι που δεν ηταν γνωστά αλλά εχουμε  τωρα την μαρτυρία για τα γεγονότα  από πρώτο χέρι, από το πρόσωπο που τα διαπραγματεύτηκε στην αρχική φάση του 2015.

Οι μεθοδεύσεις αυτές δείχνουν επίσης τις δυσκολίες που θα εχει να αντιμετωπίσει η πρώτη αντιμνημονιακή κυβέρνηση αλλα ταυτοχρονα η προβολή  τους ,δίνει την ευκαιρία της εγκαίρης αντιμετωπισης τους.

Το Eurogroup ειναι μια ατυπη ομαδα των υπουργων οικονομικων που συμμετέχουν στην ευρωζωνη. Η Συνθήκη της Ε.Ε. στο Πρωτόκολλο 14  αρθρα 1 και 2 αναφέρει για τις ατυπες αυτές συναντήσεις των Υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η Ευρωζώνη χρησιμοποίησε τα εξής οπλα εναντίον της Ελλάδος το πρώτο εξάμηνο του 2015,κατά το οποίο η χώρα μας εθεωρείτο εχθρικό κράτος.Τα παραδείγματα αναφέρονται ενδεικτικά.

1.Θρασύτατες πιέσεις προφορικές
2.Εκβιασμοί υλικοί
3.Ψεύδος
4.Χρήση Ελλήνων
5.Πιέσεις προς τρίτες χώρες να απόσχουν απο χρηματοδότηση Ελλάδος.
6.Χρήση των συστημικών ΜΜΕ της Ευρώπης για δυσφημιστικες εκστρατειες κατά της Ελλάδος.

1. Προφορικές πιέσεις: Στίς 30 Ιανουαρίου 2015 κατά τήν πρώτη συνάντηση του Νταίισεμπλο υμ με τον Βαρουφάκη στην Αθήνα,μετά απο πολύωρες συζητήσεις ο Ολλανδός θέτει το τηλεσίγραφ﨔Το τωρινό πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί η αλλως.” 
Στό πρώτο Eurogroupe του 2015 η Lagarde αναφέρει τα εξης στον Βαρουφάκη.”Οι στόχοι στούς οποίους επιμένουν δεν μπορεί να εχουν αποτέλεσμα..(αναφέρεται  στο πρόγραμμα της Τροικας).Αλλά πρέπει να καταλάβεις οτι εχουμε επενδύσει πάρα πολλά σε αυτο το πρόγραμμα και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω.To κύρος σου εξαρτάται απο το να αποδεχθείς και να εργασθείς με αυτό το πρόγραμμα". Tόν Μάρτιο του 2015 σε κατ’ιδίαν συνάντηση που ειχε με τον Klaus Regling,επικεφαλης του EFSF(Tαμείο Σταθερότητος) ο Βαρουφάκης του ζήτησε ειρωνικά την συμβουλή του θέτοντας το ερώτημα “Να μη πληρώσω τούς μισθούς και τις συντάξεις στην Ελλάδα η να μή πληρώσω το ΔΝΤ”.Ο Regling απάντησε αμέσως “Πρέπει πάντοτε να πληρώνεις τα χρέη σου προς το ΔΝΤ. Πρέπει να κόψεις την πληρωμή ολων των συντάξεων. Αυτό πρέπει να κάνεις.” 
Βλέπουμε την κοινωνική πολιτικη της ΕΕ, σε τι μεγαλεία κινειται. Μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος,και πριν απο την συνεδρίαση του Eurogroup , πραγματοποιεται συνάντηση μεταξυ Βαρουφάκη,Τσακαλώτου με τον Ντάισεμπλουμ και τον Σαπίν  σε μια προσπάθεια να ακυρωθεί το δημοψήφισμα. Αλλη υπονομευτική πρακτική που ακολουθείτο ηταν οτι κάθε φορά που ο Ελληνας Υπουργός υπέβαλλε κάποια πρόταση στο Eurogroup για απόπειρα συμβιβασμού, επικρατούσε σκόπιμη σιωπή και κανείς δεν ηθελα να πάρει τον λόγο για αρνητικό η θετικό σχολιασμό, αφήνοντας ετσι τον Ντάισεμπλοεμ να βγάλει τα δικά του αρνητικά  συμπεράσματα.

2. Υλικοί εκβιασμοί εγιναν απο την ΕΚΤ ,ιδίως από τον Πρόεδρο της τον Ντράγκι.Στην συνάντηση που ειχε ο Βαρουφάκης μαζι του στις 4 Φεβρουαριου του 2015, και αφού ακουσε τις Ελληνικές προτάσεις ειπε ”οτι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα μας εχουν φέρει σε δύσκολη θέση .Αργότερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο μας και ειναι πολύ πιθανό να αποκλεισθούν οι Ελληνικές Τράπεζες από την ρευστότητα της ΕΚΤ.” Παρά τις αντιδράσεις της Ελληνικής πλευράς,η απόφαση πάρθηκε την ιδια μέρα και αποκλείσθησαν οι Ελληνικές Τράπεζες απο την ρευστότητα αυτή και παρεπέμφθησαν στην ακριβοτερη ρευστότητα,(γνωστής ως ρευστότητα εκτακτης βοήθειας ELA) του Ελληνικού παραρτήματος  της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος.Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στην συνεδράση της της 4ης Μαρτίου δεν ανέτρεψε την προηγόυμενη απόφαση της παρά το γεγονός οτι στήν τηλεδίασκεψη του Eurogroup της 24ης Φεβρουαρίου   παρετάθη η δανειακή σύμβαση μεχρι 30 Ιουνίου.Mετά την απόρριψη του Eurogroup στις 27 Ιουνιου να εγκρίνει την παράταση της δανειακής συμφωνίας μεχρι 30 Ιουλίου για να γινει το δημοψήφισμα,την επομένη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στέρησε απο την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, το δικαίωμα αυξησης της διευκόλυνσης του ΕLA , κλείνοντας ετσι τις Ελληνικές Τράπεζες,σε μία προσπάθεια να επηρεάσει και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

3. Ψευδη Μετά απο το αδιέξοδο που σημειώθηκε στο Eurogroup της 27ης Ιουνίου,ο Ντάισεμπλοεμ ανακοίνωσε οτι για πρώτη φορά θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν χωρις την συμφωνία της Ελλάδος και οτι η απογευματινή συνεδρίαση θα γίνει χωρίς την συμμετοχή της Ελλάδος .Ο Ελληνας υπουργός αντεδρασε εδω αλλα η Νομικη Υπηρεσια της Γραμματείας ψευδως  απάντησε στο ερώτημα του εαν εχει τέτοια δικαιώματα ο Πρόεδρος του Eurogroup. Eιδικώτερα απάντησε λέγοντας οτι ” το Eurogroup δεν υφίστατατα νομικά και δεν αποτελεί μέρος των Συνθηκων.Αποτελεί μια ατυπη ομάδα των Υπουργών οικονομικών των Κρατών που συμμετέχουν στη Ευρωζώνη.Συνεπώς δεν υπάρχουν γραπτοί κανόνες για το πως διεξάγει τις εργασίες της και συνεπως ο πρόεδρος της δεν δεσμεύεται νομικως.¨” Η Συνθήκη αναφέρεται στο Πρωτοκολλο 10, αρθρα 1 και 2 για τις ατυπες συνεδριασεις των Υπουργων οικονομικων και εαν το ειχε επικαλεσθει η Ελληνικη αντιπροσωπεια ισως να ειχε παραμείνει,οχι που θα αλλαζε κατι.
Στις 4 Φεβρουαριου το βραδυ ο Jorg Asmussen  και ο Jedromin Zettelmeyer ειχαν προγραμματισει ενα απορρητο δειπνο σε ενα εστιατωριο του Βερολινου το οποιο αλλαξαν την τελευταια στιγμη για λογους ασφαλειας.Και οι δυο ησαν επιφανή στελέχη του SPD  και ηθελαν να κτισουν γεφυρες μεταξυ των μελων του SPD που ησαν στην κυβέρνηση και του ΣΥΡΙΖΑ..Στην διαρκεια του δειπνου χτυπαει το τηλεφωνο του Asmussen . Χωρις να πει λεξη δινει το τηλεφωνο στον Βαρουφάκη λέγοντας οτι ηταν ο Ντράγκι. Ολοι ξερανε με ποιον θα εγευμάτιζε το βράδυ ο Αsmussen και τα περι απορρρητου και εμπιστευτικοτητος εντασσονται στα πλαίσια της πολιτικης ψευδους που ακολουθουσαν τα μέλη της Ευρωζωνης εναντιον της Ελληνικης κυβέρνησης.

την προώθηση των θεσεων της Τροικας.

4. Η χρήση Ελλήνων για
 
Εκτος απο τον Πρόεδρον της Τ.τ.Ε , του οποιου δράση ηταν και ειναι γνωστη,ο Βαρουφάκης στο βιβλίο του αναφέρει για τον αρνητικό ρόλο του Γιώργου Χουλιαράκη που διορίσθηκε απο τον Δραγασάκη σαν Πρόεδρο ττού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και διατηρούσε αριστες σχέσεις με την Τροίκα, με την κακήν εννοία. Ο Βαρουφάκης, οπως το διηγείται, επέστρεψε στις 21 Φεβρουαριου στο γραφείο του από τις Βρυξέλλες. Στις 22 επιστρεφει ο Χουλιαρακης που ειχε συζητησεις με τον Κοστέλλο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπης στην Τροικα.,για τις Ελληνικες προτασεις. Απαντώντας στον Βαρουφάκη ειπε.”Η απάντηση του ηταν καλη,αλλα το θελουν με περισσοτερο λεξιλογιο της τροικας . Ασε να το φτιαξω” του ειπε.. Παρουσιασθηκε σε λιγο με το δικο του χαρτι,ο πως ειπε το οποιο δεν αρεσε στον Βαρουφακη και μαζι το αλλαξανε. Αργοτερα εμαθε οτι το χαρτι αυτο ηταν της Τροικας. Αρνηθηκε ο Χουλιαρακης να δωσει οποιαδηποτε δικαιολογια για το ατοπημα του αυτο στον Υπουργο του. Ο Χουλιαρακης επισης απεκρυψε μαιλ της τροικας που εδινε σαν προθεσμια την 23 Φεβρουαριου για να σταλει επιστολη στον Νταισεμπλοεμ ζητωντας την παραταση της Δανειακής σύμβασης που εληγε στο τέλος του μήνα.η απόκρυψη ειχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργήσει ανστάτωση την κυβέρνηση και να φύγει με καθυστέρηση η επιστολή.Μπόρεσε για λίγο να αντικαταστήσει απο αναπληρωτή του στο Eurogroup,τον Χουλιαράκη με τον Θεοχαράκη. Ετσι στήν τηλεδιάσκεψη της 17ης Μαρτιου της ομάδας εργασίας ,ο Πρόεδρος της ο Αυστριακός Wieser ειπε: ”Eιναι κρίμα που ο Γιώργος Χουλιαράκης δεν ειναι σήμερα μαζί μας αλλά εχουμε τον Νικόλαο Θεοχαράκη στην γραμμή.”. Και ασφαλως θα υπήρχαν και αλλοι συνεργάτες της Τροίκας που δεν γνωρίζουμε ακόμα.
5. Παρεμβάσεις τρόικας σε τριτες χώρες.Χαρακτηριστικη ειναι η παρέμβαση που εγινε προς το Πεκίνο.Ειχε συμφωνηθεί με το Πεκίνο να αγόραζε ελληνικα κρατικα ομόλογα(Τ-Bills) υψους 1.4 δις ευρω .Τελικα αγορασε μονο 400 εκατ..Επενέβη το Βερολίνο το οποιο ειπε “μη κάνεται καμμία συμφωνία με τους Ελληνες μέχρις οτου τελειώσουμε με αυτούς.” Εδω βλέπουμε την πραγματική αλληλεγγύη των εταίρων μας.
6. Οι Ευρωπαίοι ειχαν επιστρατεύσει τα συστημικα ΜΜΕ για συντονισμένες επιθέσεις κατα της νέας Ελληνικής κυβέρνησης.Χαρακτηριστικά ελεχθη σε Ελληνές δημοσιογράφους τον Φεβρουαριο του 2015 απο ευρωπαίο δημοσιογράφο που ηταν γνώστης της εκστρατείας “ειδοποιησετε την Ελλαδα,την κύβέρνηση και τον λαό,να περιμένουν ακόμα περισσότερες επιθέσεις.” Οπερ και εγένετο.
Μετά απο μια τέτοια μεταχείριση της Ελλάδος, αναρωτιέται κανείς γιατί βρίσκεται ακόμα στην Ευρωζωνη και στην ΕΕ. Καταστράφηκε μια ολόκληρη χώρα για να εφαρμοσθεί  μια πολιτικη που ολοι γνώριζαν και ομολογουν οτι δεν θα ηταν αποτελεσματικη. Ακόμη και ο Schauble,απαντώντας σε ερώτημα του Βαρουφάκη εαν θα υπέγραφε το μνημόνιο εαν ηταν στην θέση του, απάντησε, σε μια στιγμή ειλικρίνειας ως εξης:”Ως πατριώτης οχι. Είναι κακό για τον λαό σας.”

Τελος θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε οτι για να πετύχουμε την απελευθέρωση της Ελλάδος απο την κατοχή θα πρέπει να βασισθούμε μόνο στις δικες μας τις δυνάμεις,και εαν το πετύχουμε,τότε ισως μας βοηθήσει ο ξένος παράγων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου