Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

«Κλειδώνει» όλο το Αιγαίο για ασκήσεις η Τουρκία«Κλειδώνει» όλο το Αιγαίο για ασκήσεις η Τουρκία
Σκηνικό έντασης στήνει στο Αιγαίο η Τουρκία καθώς εκτός των τεσσάρων μεγάλων περιοχών που παράνομα έχει δεσμεύσει από την 1η Ιανουάριου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, δέσμευσε σήμερα περιοχές από την Λήμνο μέχρι το Καστελόριζο  για ασκήσεις από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Παράλληλα η τουρκική πλευρά επαναφέρει τους γνωστούς ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η Άγκυρα προειδοποιεί ότι δεν θα σεβασθεί τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. και επιμένει  ότι θα ακολουθήσει τον δικό της σχεδιασμό  που επικαλύπτει  και περιοχές του ελληνικού εναέριου χώρου.
Η νέα αυτή επιθετική τακτική στο Αιγαίο προετοιμάζει το έδαφος για κλιμάκωση
της παράνομης δραστηριότητας της τουρκικής αεροπορίας το επόμενο δίμηνο, σε μια στιγμή που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις  για το Κυπριακό  και κάθε άλλο παρά έχει καταλαγιάσει ο θόρυβος από τις δηλώσεις Ερντογάν με τις οποίες αμφισβητούσε το status quo  που εγκαθίδρυσε η Συνθήκη της Λωζάννης και στο Αιγαίο.
Οι ελληνικές αρχές ανταποκρινόμενες στο αίτημα της Τουρκίας  εξέδωσαν  την Τρίτη 25 Οκτωβρίου την ΝΟΤΑΜ Α 2314/16 για την  πραγματοποίηση ασκήσεων του τουρκικού Ναυτικού και της Αεροπορίας  εντός του FIR Αθηνών  τροποποιώντας όμως τον σχεδιασμό της άσκησης καθώς  επικάλυπτε περιοχές του ελληνικού εναέριου χώρου.
Οι τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου  στην περιοχή  μεταξύ Άη Στράτη-Λήμνου –Λέσβου,  μεταξύ Λέσβου –Χίου –Ψαρρών, μεταξύ Χίου και Ικαρίας καθώς  και σε μια εκτεταμένη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου αλλά και νοτίως του Καστελόριζου σε περιοχές που εκτείνεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα και η ελληνική περιοχή ευθύνης SAR.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου