Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

City Plaza: τα σκοτεινά σημεία μιας ύποπτης κατάληψη


Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου στην ΕΣΗΕΑ πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου όπου η Αλίκη Παπαχελά και οι δικηγόροι της παρουσίασαν όλη την αλήθεια καθώς και τα σκοτεινά σημεία της ύποπτης κατάληψης του ξενοδοχείου City Plaza.
Η κατάληψη του City Plaza έγινε γνωστή στο πανελλήνιο καθώς, κυρίως μέσω διαδικτύου, επιχειρήθηκε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια σπίλωσης και διαπόμπευσης της νόμιμης ιδιοκτήτριας, κυρίας Παπαχελά. 
Μάλιστα ο πόλεμος που δέχθηκε, όπως και η προσπάθεια να απαξιωθεί το πρόσωπό της ήταν τέτοιος που μόνο ερωτηματικά μπορούν να γεννηθούν.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και όπως τα αποκάλυψαν η κυρία Παπαχελά και οι δικηγόροι της στην συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης. Το ακίνητο 5.500 τ.μ στην οδό Αχαρνών ανήκει από το 1974 στην οικογένεια της κυρίας Παπαχελά, τον παππού, τον πατέρα και τον θείο της, και με την πάροδο του χρόνου, καθώς έφυγαν από την ζωή, η Αλίκη Παπαχελά έμεινε η μόνη νόμιμη κληρονόμος. Η οικογένεια της κυρίας Παπαχελά μίσθωνε στον ξενοδόχο το κτίριο που το λειτουργούσε ως ξενοδοχείο City Plaza χωρίς καμία διακοπή από το 1974 έως και το 2010, όταν έγινε έξωση στον ξενοδόχο λόγω μη καταβολής των μισθωμάτων. Η κυρία Παπαχελά αποφασίζει να πουλήσει το εν λόγω ακίνητο και ξεκινάει την προσπάθεια να βρει αγοραστή αλλά η οικονομική κρίση δυσκολεύει την κατάσταση καθώς η αγορά ακινήτων καταρρέει στη χώρα μας. Παρ΄όλα αυτά η ίδια παλεύει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της απέναντι στο κράτος. Να τονίσουμε εδώ πως μέχρι το 2010 δεν χρωστούσε τίποτα.

Ενώ αναζητά αγοραστή και χρεώνεται παράλληλα και τα υπέρογκα ποσά του ΕΝΦΙΑ, έρχεται αντιμέτωπη με διαρρήξεις και κλοπές.


«Κάποια στιγμή, από το καλοκαίρι του 2015, άρχισαν κάποιες ληστείες περίεργες. Επί δύο μήνες, άνοιγαν το ξενοδοχείο, έμπαιναν από το εργοτάξιο της Βίλα Αμαλία και κλέβανε πράγματα και έκαναν φθορές» λέει χαρακτηριστικά. Η «Βίλα Αμαλία» είναι μεσοτοιχία με το ξενοδοχείο. Τα βράδια η «Βίλα Αμαλία» δεν είχε φύλαξη, φωτισμό και είχε μια πολύ μικρή περίφραξη, που ο καθένας μπορούσε να μπει. Από εκεί έμπαιναν, πηδούσαν στη βεράντα του ξενοδοχείου, του ημιορόφου και από εκεί έμπαιναν. Είχα επικοινωνήσει με τον δήμο, τον μηχανικό, την αστυνομία, με χιλιάδες ανθρώπους, αρνιόντουσαν ουσιαστικά να βοηθήσουν. Μέχρι που μια μέρα,έκλεψαν υλικά από το εργοτάξιο της «Βίλα Αμαλία», οπότε αποφάσισαν οι υπεύθυνοι του εργοταξίου να βάλουν σεκιούριτι, φως και λοιπά, οπότε σταμάτησαν και οι κλοπές.Αυτό έγινε από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι και τον Νοέμβριο».

 Όλο αυτό το διάστημα ενημερώνεται η αστυνομία, η οποία έρχεται άμεσα σε κάθε κλήση της (συνήθως ανταποκρινόταν στα 10 με15 λεπτά) αλλά ποτέ δεν βρέθηκε ο διαρρήκτης εκτός από μια φορά όπου συνελλήφθη ένας ναρκωμανής που αφέθηκε στην πορεία ελεύθερος. Για όλες αυτές τις κλοπές υπάρχει ογκώδης δικογραφία στο αστυνομικό τμήμα Αγίου Παντελεήμονα.

Εκ των υστέρων, τόσο η κυρία Παπαχελά όσο και οι δικηγόροι της, πιστεύουν πως οι συγκεκριμένες διαρρήξεις ήταν πρόβες/δοκιμές που αποσκοπούσαν στη συλλογή πληροφοριών για την τελική κατάληψη του κτιρίου. 

Μετά από τις κλοπές ακολούθησε ένα ακόμη περίεργο περιστατικό καθώς κάποιοι, άγνωστο ποιοι, είχαν βγάλει παρανόμως το λουκέτο που είχε η κυρία Παπαχελά και είχαν βάλει δικό τους. Ενώ η κυρία Παπαχελά ψάχνει να βρει λύση, αποφασίζει τελικά τον Φεβρουάριο του 2016 να καταθέσει φάκελο στον ΟΗΕ καθώς πληροφορήθηκε ότι αναζητεί κτίρια για να στεγάσει πρόσφυγες (πρόγραμμα του UNHCR για στέγαση προσφύγων). Ο φάκελος της κυρίας Παπαχελά και η αίτηση του City Plaza εγκρίθηκαν στις 20 Απριλίου 2016 ημέρα Τετάρτη. Δυο ημέρες μετά, Παρασκευή 22 Απριλίου 2016, ξεκίνησε η κατάληψη του ξενοδοχείου.

Όπως αναφέρει η κυρία Παπαχελά εκείνη τη ημέρα στις 10:00 το πρωί είχε ενημερωθεί πως κάποιοι είχαν σπάσει το λουκέτο και κάλεσε την αστυνομία. Αλλά η στυνομία δεν πήγε ποτέ στο χώρο του ξενοδοχείου. Η ίδια δεν γνώριζε τι συμβαίνει ακριβώς και όπως εξηγεί: «Κατέβηκα κάποια στιγμή στο ξενοδοχείο να δω τι γίνεται και μου είπαν οτι είναι μια ομάδα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και οι οποίοι έκαναν κατάληψη, γιατί νόμιζαν ότι το κτίριο είναι δημευμένο από το ΙΚΑ και δεν έχει ιδιοκτήτη. Εξήγησα λοιπόν ότι εγώ είμαι ιδιοκτήτρια, παρακαλώντας τους να αποχωρήσουν. Εκείνοι αρνήθηκαν, με προπηλάκισαν, με χλεύασαν, κάποιοι μου είπαν ότι και με εισαγγελική εντολή δεν βγαίνουν, μου είπαν επίσης οτι τα δικαιώματά μου απαλείφονται σε σχέση με τα δικαιώματα των προσφύγων και με απείλησαν να με δείρουν».

Από κει και μετά ακολουθεί ένας μακρύς δρόμος γραφειοκρατίας όπου η κυρία Παπαχελά με τον δικηγόρό της κ. Παϊπέτη, έπειτα από πολύωρες καταθέσεις, καταθέτουν μήνυση.

Όμως η κατάληψη ποτέ δεν σταματά, ενώ την επομένη ακριβώς της 22ης Απριλίου ξεκινούν βίντεο στο διαδίκτυο όπου διαπομπεύεται η ιδιοκτήτρια και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες, η ομάδα που πραγματοποίησε την κατάληψη,  παρουσιάζει πόσο τέλειες είναι οι συνθήκες στο ξενοδοχείο.

Παρά τις προσπάθειες που κάνει η κυρία Παπαχελά, το αρμόδιο Υπουργείο με τον Υπουργό Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα και τον τότε γενικό γραμματέα Οδυσσέα Βουδούρη αρνούνται ότι γνωρίζουν την περίπτωση και μάλιστα δεν ανταποκρίνονται ούτε στα αιτήματά της για βοήθεια. Στα περίεργα και σκοτεινά σημεία της υπόθεσης είναι η παραδοχή του Γιάννη Μουζάλα στην Ολλανδική τηλεόραση λίγες εβδομάδες αργότερα, όπου ρωτήθηκε για το City Plaza. «Πρόκειται για πολύ καλή δράση αλληλεγγύης, που όμως δεν αρκεί» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα η αποκάλυψη ότι  γερμανική ΜΚΟ βρίσκεται πίσω από την κατάληψη έρχεται να ρίξει φως στα υπόλοιπα σκοτεινά σημεία.  Όπως αναφέρει ο έτερος δικηγόρος της κυρίας Παπαχελά, Κοσμάς Θέμελης :

 «Οι αλληλέγγυοι επαναλαμβάνουν για πολλοστή φορά ότι δεν λαμβάνουν ΚΑΜΜΙΑ οικονομική βοήθεια από ΚΑΜΜΙΑ ΜΚΟ. Δηλαδή η θηριώδης γερμανικη ΜΚΟ MEDICO INTERNATIONAL που ζητά από το διεθνές κοινό να καταθέσει δωρεές στον λογαριασμό της για το CITY PLAZA εξαπατά όλο τον κόσμο;»


Ακολουθούν και οι δυο φωτογραφίες που έχει αναρτήσει στον  προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.


Nα αναφέρουμε πως η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει ξεκινήσει από τις 15 Ιουνίου καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης. 

Στα σκοτεινά σημεία θα πρέπει να προσθέσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων/μεταναστών στο χώρο, για τον οποίο αποκλειστική υπεύθυνη είναι η κυρία Παπαχελά και αν συμβεί οτιδήποτε θα αντιμετωπίσει και ποινική δίωξη.  Η δικηγόρος της Ηλέκτρα Κούτρα, γνωστή για την εθελοντική της προσφορά σε πρόσφυγες μιλάει για άθλιες συνθήκες. Έχουν παρουσιαστεί κρούσματα φυματίωσης ενώ τα παιδιά το βράδυ κοιμούνται νηστικά. 

Ποιος λοιπόν κερδίζει από όλη αυτήν την ιστορία; Πού πηγαίνουν τα λεφτά της γερμανικής ΜΚΟ; Ποιοι τα καρπώνονται; Για ποιο λόγο η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο κύριος Μουζάλας δήλωνε άγνοια ενώ ξαφνικά στην Ολλανδική τηλεόραση τα θυμήθηκε όλα;Γιατί και ο πρώην γενικός γραμμάτεας Οδυσσέας Βουδούρης δήλωνε άγνοια ενώ στην πορεία παραιτήθηκε διαπιστώνοντας μεγάλο φαγοπότι πίσω από το μεταναστευτικό;
Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα.Πολλά τα σκοτεινά σημεία. Ύποπτος και ο ρόλος εκείνων που δεν θέλουν να παρουσιαστεί το θέμα. Απλά για την ιστορία να αναφέρουμε πως και  το ξενοδοχείο Oniro  Hotel επί της οδού Σπυρίδωνος Τρικούπη στα Εξάρχεια, το οποίο κατέλαβαν για να στεγάσουν πρόσφυγες/μετανάστες, είχε εγκριθεί από πρόγραμμα του ΟΗΕ  για στέγαση προσφύγων προηγουμένως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου