Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Τα Capital Controls έσωσαν τους Ελληνες από το #BREXIT

atm11 



Αν δεν υπήρχαν τα Capital Controls η φυγή κεφαλαίων θα έπρεπε και πάλι να καλυφθει…
«Ευτυχώς που έχουμε capital controls» λένε από την Τράπεζα της Ελλάδος για τις συνεπειες του Brexit
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως σημείωναν κύκλοι της ΤτΕ, θα είχαμε μαζική φυγή καταθέσεων και ανεξέλεγκτες καταστάσεις για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία
«Ευτυχώς που έχουμε capital controls» τόνισε κορυφαίο στελεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, σχολιαζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει για την Ελλάδα η απόφαση..
των Βρετανών για Brexit.
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι, θα είχαμε μαζική φυγή καταθέσεων και ανεξέλεγκτες καταστάσεις για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.
Πληροφορίες αναφερουν πως το πρωί έγινε τηλεδιάσκεψη όλων των κεντρικών τραπεζιτών της ΕΕ, με συμμετοχή του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να εξεταστούν οι εξελίξεις και να υπάρξει μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης της κατάστασης.
Τραπεζικές πηγές αναφερουν οτι θα υπάρξει μεγάλη οικονομική ζημία για τη Βρετανία. «Το κόστος θα είναι τεράστιο», τονιζαν, ενώ σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, οι κεντρικοί τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλο κόστος, κυρίως ως προς τις φυγόκεντρες δυνάμεις που θα δημιουργηθούν μετά το Brexit.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις στην Ελλάδα, ανώτατες τραπεζικές πηγές τόνιζαν ότι υπάρχουν σαφώς οι βραχυπρόθεσμες ζημίες στον τουρισμό, στις εξαγωγές και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Παρα ταύτα, οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμιζαν ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη να κάνει στροφή, να πάρει αποφάσεις σε μια δύσκολη στιγμή. Είναι μια ευκαιρία να κάνει ένα βήμα μπροστά προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, τώρα που όλα δείχνουν ότι «ξηλώνεται το πουλόβερ».
Σε κάθε περίπτωση οι «γραμμές άμυνας» ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες του Brexit θα αποτελέσουν αντικείμενο της συνάντησης που θα έχουν – σε προγραμματισμένη σύσκεψη που γίνεται κάθε τρεις μήνες – οι κεντρικοί τραπεζίτες, όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από άλλες χώρες, στη Βασιλεία της Ελβετίας το Σάββατο.

www.olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου