Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Ο λαός αποφάσισε να …κυβερνηθεί; Η νέα κυβέρνηση μπορεί να κυβερνήσει;

του Δημήτρη Κυπριώτη
Οι εκλογές τελείωσαν όπως άρχισαν, στο άψε-σβήσε. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αλήθεια ότι ξάφνιασε, ακόμη και τους πλέον αισιόδοξους από την πλευρά ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπεις, δεν είναι μικρό πράγμα μέσα σε 8 μήνες ο Α. Τσίπρας να κερδίζει 3 εκλογικές αναμετρήσεις και μαζί με αυτές, ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ακόμη και αν αυτή είναι επιφυλακτική μαζί του.
Τώρα όμως ήρθε η ώρα και θα φανεί, αν αυτή η κυβέρνηση είναι σε θέση να κυβερνήσει, γιατί η προηγούμενη αν και δική της κόπια, μόνο αυτό δεν έκανε, δικαιολογούμενη ότι είχε μπροστά της δύσκολη διαπραγμάτευση, που δεν την άφησε να παράξει έργο. Βέβαια τι είδους σκληρότητα επέδειξε στη διαπραγμάτευση, το αποδεικνύει το 3ο μνημόνιο που υπέγραψε, που κατά γενική αλλά και δική της ομολογία, είναι το χειρότερο από όλα τα προηγούμενα.
Η νέα(;) Κυβέρνηση, καλείται να οικοδομήσει πάνω στα πολιτικά μπάζα και στα... κοινωνικοπολιτικά ερείπια που άφησε, τόσο η δική της 7μηνη διακυβέρνηση, όσο και αυτή της αντιπολίτευσης. Το....
ερώτημα που αμέσως μπαίνει είναι, αν θα μπορέσει να βγάλει χωρίς τραυματισμούς ακόμη και το χειμώνα που έχουμε μπροστά μας !
Το παραπάνω ερώτημα δεν τίθεται ούτε για χάρη αστεϊσμού, ούτε από αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά είναι μια πραγματικότητα για όσους απλά και μόνο έχουν διαβάσει τα προβλεπόμενα του φονικού 3ου μνημονίου και ξέρουν τι περιμένει τους ανυποψίαστους πολίτες.
Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μίαν οικονομία που παραμένει στην ύφεση για πολύ καιρό και ένα κράτος που είναι κλινικά νεκρό, όχι μόνο εξ΄ αιτίας της ακυβερνησίας τόσου χρόνου, αλλά και από την έλλειψη πιστώσεων.
Στο περιβάλλον αυτό, αν προσθέσουμε και την ολική σχεδόν αποβιομηχάνιση της χώρας, την τεράστια ανεργία, τον εκφυλισμό του πρωτογενούς τομέα, το ξεζούμισμα των χιλιάδων μικρομεσαίων και των ελεύθερων επαγγελματιών, τα κόκκινα δάνεια και την εξαφάνιση στην κυριολεξία της μεσαίας τάξης, τότε η χώρα βρίσκεται στη δίνη ενός ακήρυχτου πολέμου και καλείται αυτή η κυβέρνηση να τον αντιμετωπίσει με μόνο εφόδιο το 3ο μνημόνιο πάνω στην πλάτη των Ελλήνων!
Ένα μνημόνιο που περιλαμβάνει, εκτός από τις νέες προβλέψεις και τα νέα μέτρα και όσα ακόμη δεν εφαρμόσθηκαν στα προηγούμενα 5 χρόνια. Και το επιστέγασμα όλων αυτών, το νέο μεγάλο πρόβλημα το προσφυγικό, που έρχεται να επιδεινώσει τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας, αλλά και να γίνεται η αφορμή και η ευκαιρία για τους επιτήδειους της ΕΕ και όχι μόνο, να θέσουν θέμα αδυναμίας διασφάλισης των Ελληνικών συνόρων με ίδιες δυνάμεις και για αυτό θα χρειασθεί η ενίσχυσή τους, ακόμη και από την Τουρκία!
Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για ένα σωρό άλλους που θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει, καμία αισιόδοξη πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει για το επόμενο διάστημα. Αυτό που μπορεί με βεβαιότητα να προβλεφθεί, είναι ότι πολύ σύντομα θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η καθημερινότητα των Ελλήνων και θα υπάρξει ένα διάστημα σκληρής δοκιμασίας για τους περισσότερους.
Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία  η επίδειξη της μεγαλύτερης δυνατής αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που έχουν την ανάγκη αυτή, αλλά και η ενδυνάμωση της αγωνιστικής διάθεσης του λαού μας, γιατί πάρα πολύ γρήγορα θα κληθεί, από την ίδια τη ζωή, να αντιμετωπίσει και να ανατρέψει όσα σχεδιάζονται ερήμην του, ειδικά τώρα που η ανάγκη της ψήφου του δεν είναι αναγκαία. Τώρα όλοι θα καταλάβουν τι θα πει αυτό που έταξαν οι κυβερνώντες ως ''καλλίτερη διαχείριση μνημονίου''!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου