Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση με τους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που καθημερινά συρρέουν στα ελληνικά νησιά από τα παράλια της Τουρκίας. Οι άνδρες του λιμενικού σώματος δίνουν καθημερινά μάχες για να σώσουν τις ζωές των μεταναστών από τους αδίστακτους Τούρκους δουλεμπόρους.
Oι υποπλοίαρχοι Αργύρης Φραγκούλης, (κυβερνήτης σε ένα από τα τρία σκάφη του λιμενικού σώματος ανοιχτής θαλάσσης) στη Μυτιλήνη, και ο Νίκος Νάννος από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ), μίλησαν στο ΑΠΕ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων)  – ΜΠΕ (Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων) και περιγράφουν τις συγκλονιστικές..
στιγμές που ζουν οι λιμενικοί μας.

Σε μια αποκάλυψη ψυχής αναφέρει ο  υποπλοίαρχος Α. Φραγκούλης «Δεν μπορείς να είσαι φυσιολογικός άνθρωπος μετά από αυτά που βλέπεις» και συνεχίζει: «Όταν μαζεύεις πτώματα από μετανάστες που ήταν άτυχοι, και  πνίγηκαν, από παιδάκια που έχουν πνιγεί, τα μαζεύεις και είναι κοκαλωμένα, δεν μπορείς να συνέλθεις, δεν γίνεται να συνέλθεις».
Ο υποπλοίαρχος Ν. Νάννος αναφέρει : «Εμείς από τη πλευρά του ΕΚΣΕΔ συντονίζουμε τις ενέργειες, οι κυβερνήτες και τα πληρώματα των σκαφών είναι οι ήρωες. Τα σκάφη μας δουλεύουν κάθε μέρα. Δεν υπάρχουν ωράρια, είναι λειτούργημα αυτό που κάνουν» τονίζοντας ότι, «οι Έλληνες πηγαίνουν πρώτοι στα περιστατικά είτε είναι μονάδα επιφανείας, είτε εναέριο μέσο της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην ελληνική λίμνη η οποία είναι το Αιγαίο, η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία στον τομέα της έρευνας και διάσωσης».
Ιδού λοιπόν οι αφανείς ήρωες που μεριμνούν τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα. Κοινή διαπίστωση ότι, το δίκτυο διακίνησης προσφύγων και μεταναστών είναι ιδιαίτερα οργανωμένο και αδίστακτο, οι λεβέντες μας καθημερινά παίζουν με τις ζωές τους προσπαθώντας να σώζουν ζωές μεταναστών που ψάχνουν μια καλύτερη τύχη μακριά από την φρίκη του ISIS. Σαν Έλληνες μας κάνουν περήφανους που ακόμα και κάτω από αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες βάζουν τον παράγοντα άνθρωπο πάνω από κάθε άλλη προτεραιότητα.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο