Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Ο Γερμανικός Τύπος για το βιβλίο του Μιχάλη Ψύλου «Από τον Ράιχενμπαχ του Οθωνα στον …Ράιχενμπαχ της Μέρκελ»



Σχεδόν ολοσέλιδο αφιέρωμα είχε στο βιβλίο του του Μιχάλη Ψύλου
«Από τον Ράιχενμπαχ του Οθωνα στον …Ράιχενμπαχ της Μέρκελ»η εφημερίδα Berliner Zeitung της γερμανικής πρωτεύουσας.
«Για τον συγγραφέα του βιβλίου Μιχάλη Ψύλο το πράγμα είναι πεντακάθαρο:

Και οι δύο Ράιχενμπαχ αποδεικνύουν “την ιστορική συνέχεια στην υπόθεση της γερμανικής ηγεμονικής παρουσίας “. Την θέση του τροφοδοτεί με πληθώρα ιστορικών λεπτομερειών .Το μότο που διαπερνά το βιβλίο: Τότε είχε η Ελλάδα τον Ράιχενμπάχ της ,κάτω από έναν ξένο ,μη αγαπητό μονάρχη.Εκατόν ογδόντα χρόνια αργότερα ,η Ελληνική Δημοκρατία έχει πάλι έναν Ράιχενμπαχ υπό την τυραννία της τρόικας των δανειστών» γράφει στην άκρως ενδιαφέρουσα και διεισδυτική ανάλυσή του ο Φέρι Μπατζόγλου,συνεργάτης της γερμανικής εφημερίδας στην Αθήνα.
« Ο Μ.Ψύλος εργάζεται από το 1988 στο ημιεπίσημο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΑΠΕ).Στη χώρα εδώ θεωρείται ως εξέχων ειδικός επί της διεθνούς πολιτικής.Κανείς δεν μπορεί να τον κακολογήσει ότι πάσχει από φαντασιοπληξία.Δυό εβδομάδες περιοδεύει στη χώρα για να παρουσιάσει το βιβλίο του που εκδόθηκε την άνοιξη. Ειτε βρίσκεται στην Κρήτη,είτε στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα,το κοινό παρακολουθεί προσεκτικά» αναφέρει το δημοσίευμα της Berliner Zeitung ,πριν περάσει στο βαθύτερο σημείο της ανάλυσή του,όπου τονίζει:
«Από το μεγάλο ξέσπασμα οργής εναντίον των Γερμανών ,αυτή η ταυτόχρονα επιφανειακή, διχαστική και αφισοκολλητική θεώρηση του ξαφνικά μη αγαπητού εταίρου στην ΕΕ (σ.σ δηλαδή της Γερμανίας) ,έχει ξεφουσκώσει στην Αθήνα.

 Οποιος, όμως πιστεύει ότι ο αντι-γερμανισμός φιμώθηκε ή και εξαφανίστηκε, κάνει λάθος. Εχει προσλάβει νέα ποιότητα, “μια εχθρότητα προς τους Γερμανούς 2.0“.Τον αρχικό ορυμαγδό του αθηναικού Τύπου με τα δηκτικά σχόλια και τις δηλητηριώδεις γελοιογραφίες ακολούθησαν αναλύσεις που πηγαίνουν βαθύτερα. Σχεδόν φαίνεται ως να ασχολείται στο μεταξύ η ελίτ της διανόησης της Ελλάδας κατά προτίμηση με τη Γερμανία και τους Γερμανούς –ιστορικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και βαθιά ψυχολογικά. Οι Ελληνες ποιητές και διανοητές βάζουν τη Γερμανία και τους Γερμανούς κάτω από τον μεγεθυντικό φακό –χαμηλόφωνα, χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά διεξοδικότερα ,λεπτομερέστερα, με μεγαλύτερη λεπτότητα και αποτελεσματικότερα. Η κρίση τους για τους Γερμανούς είναι συντριπτική. Το πλούσιο έργο του Ψύλου είναι το τελευταίο μιας σειράς εντελώς πρόσφατα εμφανισθέντων ογκωδών βιβλίων διαφόρων περιώνυμων συγγραφέων, οι οποίοι θεμελιώνουν πνευματικά τον σύγχρονο αντιγερμανισμό στην Ελλάδα» υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.
«Δεν υπάρχει θέμα,ποιος αυτή τη στιγμή είναι ο υπ` αριθμόν ένα εχθρός για τους Ελληνες: Η Γερμανία και οι Γερμανοί’ καταλήγει η άκρως ενδιαφέρουσα εκτεταμένη παρουσίαση του βιβλίου του Μ.Ψύλου στην Berliner Zeitung.
Από αυτή την τελευταία φραση έβγαλε η αρχισυνταξία της βερολινέζικης εφημερίδας και τον τίτλο του δημοσιεύματος: 

«Ο αγαπημένος εχθρός των Ελλήνων: Ο κακός Γερμανός»! Βαθύτερος ο υπότιτλος: «Στην κορύφωση της κρίσης χρέους ήταν υπεράνω όλων δηκτικά τα μέσα ενημέρωσης,τώρα εμφανίζεται ο αθηναικός αντιγερμανισμός στραμμένος στο πνευματικό επίπεδο».

www.olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου