Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Κάλεσμα Ομπάμα για μια νέα «συμμαχία προθύμων»


Κάλεσμα Ομπάμα για μια νέα «συμμαχία προθύμων»


Την «ευρεία συμμαχία των προθύμων» που θα στηρίξουν μια στρατιωτική επέμβαση εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στη Συρία αναζητούν πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε ήδη το πράσινο φως για αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Συρία, με στόχο τη συλλογή πληροφοριών για τις θέσεις και τις κινήσεις των τζιχαντιστών του..
«Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) στο έδαφος.
Η απόφαση του Αμερικανού ηγέτη αποτελεί επί της ουσίας το πρώτο βήμα προς μια στρατιωτική επέμβαση μετά το Ιράκ και στη Συρία.
Οι «New York Times» μάλιστα υποστηρίζουν πως η Ουάσιγκτον έχει ξεκινήσει ήδη να αναζητά εκείνη τη συμμαχία των προθύμων που θα στηρίξουν μια τέτοια αεροπορική επιδρομή, είτε συμμετέχοντας στρατιωτικά είτε παρέχοντας στους Αμερικανούς πληροφορίες και υποδομές (αεροπορικές βάσεις κ.ά.).
Ως πιθανοί «σύμμαχοι» ξεχωρίζουν: η Αυστραλία, η Βρετανία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και το Κατάρ. Η Αυστραλία και η Βρετανία θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στις αεροπορικές επιδρομές. Η Ιορδανία θα μπορούσε να παράσχει πληροφορίες.
Ο ρόλος της Αγκυρας
Η Τουρκία θα μπορούσε να συσφίξει τους ελέγχους στα σύνορά της με τη Συρία (από όπου άλλωστε περνούν και οι περισσότεροι Δυτικοί τζιχαντιστές) και οι υπόλοιποι (Σαουδάραβες, Κατάρ, ΗΑΕ) θα μπορούσαν να βοηθήσουν οικονομικά.

Παραδόξως, ωστόσο, ο μόνος «άμεσα ενδιαφερόμενος» ο οποίος δεν θα συμμαχήσει με τους Αμερικανούς θα είναι η ίδια η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Δαμασκό, με την οποία η Δύση εξακολουθεί (τουλάχιστον επισήμως) να μην επιθυμεί κανενός είδους συνεργασία.
Μόλις πριν από μερικές μέρες, άλλωστε, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την πολύνεκρη επίθεση με χημικά στη Δαμασκό, για την οποία έχει κατηγορηθεί το καθεστώς Ασαντ.

ΠΗΓΗ: New York Times, ANA-MPA, ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου