Έτσι σήμερα έγινε γνωστό, πως μετά το γνωστό καραγκιοζιλίκι με την απόσυρση της τροπολογίας για την κατάργηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων στον τοπικό τύπο, βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ “τακτοποίησαν” με τροπολογία που ψηφίστηκε,  και σειρά υπόδικων αγροτοσυνδικαλιστών απαλλάσσοντας..
τους από πρόστιμα και ποινικές διώξεις για την μη καταβολή ΦΠΑ!
Υπενθυμίζεται πως και κατά το παρελθόν, κάποιοι “πονηροί” βουλευτές της συγκυβέρνησης επιχείρησαν να περάσουν από το παράθυρο αντίστοιχη ρύθμιση και μετά τον σάλο που προκλήθηκε έκαναν πίσω.
Χθες όμως αυτή η τροπολογία, όπως εξίσου και μια δεύτερη η οποία προσφέρει (άκουσον – άκουσον) 5 έτη πλασματικής ασφάλισης στους σχολικούς φύλακες , πέρασαν και ψηφίστηκαν μες στην τούρλα του Σαββάτου.
Μιλάμε για το άκρων άωτον του αίσχους και της πολιτικής αλητείας…
Τακτοποιήσεις της τελευταίας στιγμής
Μέσα στα επείγοντα μέτρα και ρυθμίσεις πάντα υπάρχει χώρος για την «τακτοποίηση» εκκρεμών υποθέσεων-αιτημάτων. Με την τρίτη πέρασε τελικά η τροπολογία των βουλευτών Κ. Κόλλια (εισηγητής Ν.Δ.) και Χ. Γκόγκα (εισηγητής ΠΑΣΟΚ) για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς μέσω της οποίας απαλλάσσονται από τα πρόστιμα για μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων και καταβολή ΦΠΑ, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτούς εξασφαλίζουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Παράλληλα, παρατείνεται για μια ακόμη φορά η θητεία του υφιστάμενου -εδώ και πολλά χρόνια- Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Η συγκεκριμένη τροπολογία με μικρές αλλαγές είχε προωθηθεί δύο ακόμη φορές την προηγούμενη άνοιξη -τότε ως τροπολογία Κ. Κόλλια και Μ. Κασσή (εισηγητής ΠΑΣΟΚ)- αλλά δεν είχε περάσει λόγω αντιδράσεων των βουλευτών. Την τρίτη φορά όμως, αλλάζοντας κατά το ήμισυ εισηγητή-όνομα κατάφερε να ψηφιστεί. Οπως τονίζει ο βουλευτής Κορίνθου και αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικού της Ν.Δ. κ. Κόλλιας, έγινε δεκτή η τροπολογία «αναφορικά με την παράταση της προθεσμίας για τις μετατροπές, τις συγχωνεύσεις και τις εκκαθαρίσεις των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων».
Ο νόμος που επέβαλε τις συγχωνεύσεις αγροτικών συνεταιρισμών που δεν είχαν οικονομική δραστηριότητα να κλείσουν ψηφίστηκε το 2011, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο στον αγροτικό χώρο, να πάψουν να λειτουργούν οι συνεταιρισμοί-σφραγίδες, οι οποίοι απλώς διαχειρίζονταν επιδοτήσεις και ζούσαν χάρις σε αυτές. Εκτοτε έχουν δοθεί αρκετές φορές κίνητρα και παρατάσεις στους συνεταιρισμούς για να εφαρμόσουν τον νόμο αλλά εις μάτην.
Με την περίφημη «αναγκαία» τροπολογία, οι συνεταιρισμοί ή ενώσεις συνεταιρισμών που θα συγχωνευθούν (σ.σ. θα εφαρμόσουν δηλαδή τον νόμο) ή τίθενται σε εκκαθάριση απαλλάσσονται από τα πρόστιμα των παραβάσεων για παρελθούσες φορολογικές χρήσεις – μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων, μη καταβολή ΦΠΑ.
Επίσης, τα πλεονάσματα των συνεταιρισμών δεν θα φορολογούνται, ενώ η θητεία των Δ.Σ. παρατείνεται έως το τέλος Σεπτέμβρη.
Με τροπολογία επίσης ρυθμίστηκε και το θέμα της συνταξιοδότησης των σχολικών φυλάκων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, όσοι από τους σχολικούς φύλακες είχαν εργαστεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενταγμένοι σε προγράμματα κατάρτισης θα μπορέσουν να συνυπολογίσουν αυτό το χρονικό διάστημα (έως και πέντε έτη) στο σύνολο του ασφαλιστικού χρόνου τους.
Οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν σε αυτό το χρονικό διάστημα θα καταβληθούν από τους ΟΤΑ, οι οποίοι θα λάβουν την αντίστοιχη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το κόστος εκτιμάται σε 13 εκατ.