Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ «ΚΑΛΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ»;

  ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ «ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ» ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ PSI, ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ «ΑΤΑΚΤΗ» ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ! 
ΜΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ iskra!
Οι κατεστημένες δυνάμεις στη χώρα μας και στην ΕΕ μας λένε ότι πρέπει να ανεχθούμε τη μνημονιακή λεηλασία (και το παρόν δεύτερο μνημόνιο), γιατί διαφορετικά θα οδηγηθούμε στην πτώχευση ή αλλιώς χρεοκοπία 
Και γιατί θα οδηγηθούμε τότε στην πτώχευση (ή χρεοκοπία); Διότι χωρίς μνημόνια, η τρόικα θα πάψει να χρηματοδοτεί τη χώρα. Θα πάψει δηλαδή να δίνει δάνεια στην Ελλάδα! 
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ; 
Και αν η τρόικα πάψει να δανείζει τη χώρα μας, τότε αυτή θα υποχρεωθεί να κηρύξει στάση πληρωμών στο χρέος, δηλ. να διακόψει την αποπληρωμή του χρέους, αφού δεν θα έχει να πληρώσει του υπέρογκους τόκους και χρεολύσια, που πληρώνει με τα δάνεια της τρόικας.
Κηρύσσοντας, όμως, η χώρα στάση πληρωμών στο χρέος, διακόπτοντας με δύο λόγια την αποπληρωμή του χρέους, τότε τίθεται σε πτώχευση ή χρεοκοπεί.
Κι' αυτή η πτώχευση ή χρεωκοπία, όπως μας λένε οι κυρίαρχοι κύκλοι, είναι το απόλυτο κακό ή αλλιώς η απόλυτη καταστροφή, την οποία, προκειμένου να αποφύγουμε, είναι προτιμότερη η σημερινή μνημονιακή λεηλασία!
Άρα ο μεγάλος «μπαμπούλας» είναι η πτώχευση, που, για να την αποφύγουμε, πρέπει να κάνουμε αποδεκτό το μικρό «μπαμπούλα» που είναι τα μνημόνια!
Είναι όμως έτσι; Είναι πράγματι τα μνημόνια το μικρότερο κακό; Είναι γενικώς η πτώχευση (ή χρεοκοπία) καταστροφή; Μήπως υπάρχουν διάφορα είδη πτωχεύσεων;
Μήπως υπάρχει και η σχεδιασμένη πτώχευση (στάση πληρωμών στο χρέος ή διακοπή αποπληρωμής του χρέους), που μπορεί να γίνει με πρωτοβουλία του δανειζόμενου, ως αφετηρία εφαρμογής ενός σύγχρονου προοδευτικού και σοσιαλιστικού προγράμματος;
Μήπως, επίσης, αυτού του είδους η πτώχευση δεν είναι καταστροφή αλλά διέξοδος και στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας, η μόνη διέξοδος;
ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ "ΚΑΚΗ" ΠΤΩΧΕΥΣΗ!
Κατ' αρχάς είναι παραπλανητικό να λέγεται ότι οι επιλογές των μνημονίων απομακρύνουν την πτώχευση. Κι αυτό διότι η ουσιαστική πτώχευση της χώρας έχει επέλθει και κυρίως έχει επέλθει η πτώχευση του ελληνικού λαού, η οποία μάλιστα πτώχευση του λαού συνεχώς κλιμακώνεται εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών.
Από κει και πέρα. Οι μνημονιακές επιλογές, πέραν της ουσιαστικής, οδηγούν τον τόπο και στην τυπική πτώχευση! Ήδη την Παρασκευή (9/3/2012), αργά το βράδυ, η χώρα, εξαιτίας της απόφασης για υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ομολόγων στο PSI (κούρεμα ομολόγων), τέθηκε (από την ISDA) σε καθεστώς πτώχευσης. Με δύο λόγια πτώχευσε ή χρεοκόπησε! Ως εκ τούτου θα πληρωθούν τα ασφάλιστρα στους ιδιώτες ομολογιούχους, που είχαν ασφαλίσει τα ομόλογά τους!
"ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ"!
Οι κατεστημένες δυνάμεις, στο βαθμό που δεν αποσιωπούν αυτήν την πτώχευση, επιχειρούν να γλυκάνουν το χάπι. Μας λένε, ναι έχει κηρυχθεί πτώχευση (πιστωτικό γεγονός - Credit Event) αλλά αυτού του είδους η πτώχευση είναι ανώδυνη! Και είναι ανώδυνη, γιατί είναι «ελεγχόμενη».
 Δεν αποτελεί, δηλαδή, γενικευμένη στάση πληρωμών επί του χρέους και σημειώθηκε με τη «βούλα» και την «υψηλή προστασία» της ΕΕ και του ΔΝΤ!
Προσθέτουν ακόμα, ότι η «πολύ κακή» πτώχευση είναι η λεγόμενη «άτακτη πτώχευση». Αυτή που ξεσπά αναγκαστικά, χωρίς συμφωνία με τους πιστωτές και χωρίς την «ομπρέλα» των αφεντικών του πλανήτη!
Κατ' αρχάς, η λεγόμενη «ελεγχόμενη» πτώχευση δεν είναι καθόλου ανώδυνη. Η Ελλάδα εξαιτίας αυτής της «ελεγχόμενης» πτώχευσης που υπέστη, θα υφίσταται για δεκαετίες οδυνηρές επιπτώσεις, αφού θα είναι για δεκαετίες «όμηρος» για δανεισμό (και όχι μόνο) από τους κυρίαρχους της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενώ θα είναι αποκλεισμένη, επίσης, για αόριστο χρόνο από τις αγορές και κατά πάσα πιθανότητα από ξένες επενδύσεις, εκτός αν γίνονται με όρους αποικίας και «μπανανίας»!
Η ''ΑΤΑΚΤΗ'' ΠΤΩΧΕΥΣΗ!
Πέραν αυτού όμως, η χώρα, μας εξαιτίας της συνέχισης και κλιμάκωσης των μνημονιακών πολιτικών που είναι το τίμημα του PSI, είναι πιθανό, πιθανότατο, να εξωθηθεί τους επόμενους μήνες και σε «ανεξέλεγκτη» ή «άτακτη» (κατά την ορολογία Παπαδήμου) πτώχευση, λόγω της προκαλούμενης ανεξέλεγκτης ύφεσης και εξαθλίωσης!!!
Άρα το δίλημμα μνημόνια ή πτώχευση, έχει γίνει και μνημόνια και «ελεγχόμενη» πτώχευση σήμερα και αύριο πιθανόν και μνημόνια και άτακτη πτώχευση!
Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ!
Ποια είναι, λοιπόν, η διέξοδος; Η Iskra δεν ισχυρίζεται ότι μπορεί να αποφευχθεί γενικώς η πτώχευση. Το υπέρογκο σημερινό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Δεν είναι λύση μια μερική διαγραφή του και πολύ περισσότερο το αίσχος του PSI.
Ούτε είναι ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι θα μπορούσε να χρηματοδοτείται αυτό το χρέος από την τρόικα ή την ΕΚΤ με σχεδόν μηδενικά επιτόκια και χωρίς μνημονιακούς όρους (αν και τότε ακόμα θα ήταν αμφίβολη η βιωσιμότητά του, εφόσον κάποτε θα σταματούσε η προνομιακή αυτή χρηματοδότηση).
 Επομένως, η μόνη απάντηση είναι αυτή που από την πρώτη στιγμή προτείνει η Iskra : Η συνολική διαγραφή του χρέους!
Και επειδή μια τέτοια εξέλιξη είναι πολύ δύσκολο να προκύψει συναινετικά, η μόνη λύση, την οποία επίμονα προτείνει η Iskra, είναι η διακοπή αποπληρωμής του χρέους (ή στάση πληρωμών επί του χρέους), η οποία θα συνοδεύεται με τη μη αναγνώριση του και θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.
Εκτός και αν στο μεταξύ, οι πιστωτές απογοητευμένοι για την τύχη των χρημάτων τους, προσέλθουν σε συναινετική διαγραφή, χωρίς όρους, του συντριπτικού, τουλάχιστον, μέρους του χρέους.

Η Iskra δεν παρασιωπά ότι μια τέτοια εξέλιξη ισοδυναμεί με πτώχευση!
Αυτή, όμως, η πτώχευση που θα γίνει με πρωτοβουλία του δανειζόμενου και από μια προοδευτική αριστερή κυβέρνηση, για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα προοδευτικής ανασυγκρότησης με σοσιαλιστική προοπτική για τη χώρα, δεν είναι καταστροφή αλλά η μόνη βιώσιμη και ρεαλιστική διέξοδος.
ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ!
Το κυριότερο επιχείρημα που φέρνουν οι αντίπαλοι μας, όταν προτείνουμε μια αριστερή στάση πληρωμών, είναι αυτό της απομόνωσης και του αποκλεισμού της χώρας!
Δεν το υποτιμούμε ως επιχείρημα! Αν και τώρα, παρά την μπότα της τρόικας, η χώρα είναι θλιβερά απομονωμένη από τις «αγορές» και τους «επενδυτές», ενώ συκοφαντείται ανελέητα.
Δεν υποτιμούμε, επίσης, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα προκύψουν από τις αλληλένδετες επιλογές: στάση πληρωμών – έξοδος από την ευρωζώνη – σύγκρουση με ΕΕ – προοδευτική και σοσιαλιστική προοπτική.
Δεν υπάρχουν πια, δρόμοι ανθόσπαρτοι!
Θεωρούμε όμως, ότι αυτά τα προβλήματα που θα προκύψουν από μια σχεδιασμένη αριστερή στάση πληρωμών, παρά τις δυσκολίες, είναι αντιμετωπίσιμα!
Η επαπειλούμενη σε αυτή την περίπτωση απομόνωση, δεν μπορεί να υπάρξει, ή και στο βαθμό που θα επιχειρηθεί, δεν μπορεί να είναι γενική και ιδιαίτερα να διαρκέσει.
Και σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι χειρότερη από τις σημερινές καταστάσεις!
Αντίθετα, μια Ελλάδα που θα ανθίσταται, με όπλο τη δικαιοσύνη και την επιβίωση της, μπορεί να προκαλέσει ένα «ντόμινο» εξελίξεων ανάλογων με των ελληνικών και ιδιαίτερα ένα ντόμινο αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη, πρώτα απ' όλα στην ευρωπεριφέρεια. Αυτοί που θα επιχειρήσουν την απομόνωση της χώρας μας, μπορεί να πέσουν οι ίδιοι στην παγίδα που στήνουν και τελικά να είναι αυτοί που θα απομονωθούν!
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Τέλος, γιατί θα επανέλθουμε, σε αυτό το καίριο ζήτημα, θυμίζουμε την περίπτωση της μικρής Κύπρου με το σχέδιο Ανάν. Ο Κυπριακός λαός απειλείτο ότι αν καταψήφιζε το σχέδιο Ανάν, θα γνώριζε τον αποκλεισμό, τον πόλεμο και την καταστροφή!
Οι ελληνοκύπριοι, όμως, μετά το περήφανο και δυνατό όχι, δεν απομονώθηκαν! Αντίθετα όλοι, στον υπόλοιπο κόσμο έσπευσαν, θέλοντας και μη, μετά το όχι, να αναγνωρίσουν την ελεύθερη ανεκβίαστη βούλησή τους!
Ο ελληνικός λαός αυτή την ώρα πρέπει και μπορεί να τολμήσει!
Δεν έχει να χάσει παρά τις αλυσίδες του!
ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ!
Ας μην μας φοβίζουν γενικώς οι λέξεις «πτώχευση» και «χρεοκοπία».
Το τρομοκρατικό φορτίο τους είναι αποτέλεσμα της σκόπιμης προπαγάνδας των δανειστών κυρίαρχων του πλανήτη!
Υπάρχει πτώχευση και ''πτώχευση''!
Η πτώχευση με πρωτοβουλία του δανειζόμενου, για νέους προοδευτικούς δρόμους είναι το μεγάλο όπλο των αδύνατων και των καταπιεσμένων για ελπίδα και ανόρθωση.
ΑΣ ΜΗ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ! ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ!

 http://www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου