της Νεφέλης Λυγερού
Η εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα δεν μπορούσε παρά να επαναφέρει τις σχέσεις Αθήνας-Τιράνων στον αστερισμό της έντασης. Κατά πολλούς, όμως, η στάση της κυβέρνησης Ράμα έχει εδώ και καιρό τορπιλίσει την προσπάθεια προσέγγισης των δύο χωρών. Είναι ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός που στην πραγματικότητα άναψε το πράσινο φως για την εκτέλεση του 35χρονου Βορειοηπειρώτη και που σε κάθε ευκαιρία ανακυκλώνει και τροφοδοτεί την ένταση στις διμερείς σχέσεις. Είναι απολύτως ενδεικτικό ότι μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι αλβανικές αρχές δεν παραδίδουν τη σορό του 35χρονου Βορειοηπειρώτη στην οικογένειά του για την κηδεία.
Απόδειξη αυτού είναι η άμεση και προκλητική αντίδραση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, η οποία επιβάρυνε το κλίμα.
Το ίδιο και ο προκλητικός τρόπος που τα αλβανικά ΜME αντιμετώπισαν την υπόθεση. Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, είχαμε και τις αλβανικές αρχές, οι οποίες εμμέσως ομολόγησαν την ενοχή τους, καταστρέφοντας στοιχεία της ιατροδικαστικής έρευνας. Όχι μόνο αρνήθηκαν να παράσχουν την αναγκαία ενημέρωση και τις διευκολύνσεις στον δικηγόρο της οικογένειας, αλλά και επέτρεψαν στον ιατροδικαστή να εξετάσει την καθαρισμένη από τα στοιχεία σορό μόνο για πέντε λεπτά!
Με βάση διασταυρωμένες μαρτυρίες, είναι πλέον κοινός τόπος ότι ο θάνατος του Κατσίφα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Αυτοί που τον σκότωσαν δεν ήταν απλοί Αλβανοί αστυνομικοί. Ήταν οι εκπαιδευμένες για τέτοιες περιπτώσεις ειδικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν επανειλημμένα διεκπεραιώσει πολύ δυσκολότερες αποστολές, χωρίς να χρειαστεί να σκοτώσουν.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας κάποια στιγμή σηκώθηκε όρθιος άοπλος για να παραδοθεί και δέχθηκε δύο σφαίρες. Σε κάθε περίπτωση, οι αλβανικές αρχές μπορούν να δώσουν στη δημοσιότητα το βίντεο που τράβηξε το ντρόουν που υπερίπτατο και κατέγραψε τη σκηνή, για να ξεκαθαριστεί η υπόθεση. Αξιόπιστες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως η εντολή στις ειδικές δυνάμεις δόθηκε από το γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού. Όλα δείχνουν ότι ο Έντι Ράμα, αξιοποίησε το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ήταν οπλισμένος και πυροβόλησε στον αέρα για να κάνει με την εκτέλεσή του επίδειξη ισχύος και να καλλιεργήσει τον φόβο στην ελληνική μειονότητα.
Ήπια ελληνική στάση
Από την πλευρά της, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε ήπια στάση απέναντι στην εκτέλεση του Βορειοηπειρώτη. Το ίδιο ισχύει και για τη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού περί «τρελού εξτρεμιστή». Ενώ το υπουργείο Εξωτερικών τουλάχιστον τήρησε τα προσχήματα, η στάση της ηγεσίας της ελληνικής αστυνομίας είναι επιεικώς απαράδεκτη. Αυτή ήταν που άρχισε να κάνει διαρροές ότι ο φόνος του Κωνσταντίνου Κατσίφα ήταν άσχετη με την ελληνική σημαία. Και για να μην αφήσει αμφιβολία προς τα που το πήγαινε διοχέτευσε στα ελληνικά Μίντια ότι ο εκτελεσθείς είχε συλληφθεί πριν από δέκα χρόνια για κατοχή ακατέργαστης κάνναβης.
Αξίζει εδώ να υπογραμμίσουμε ότι η ελληνική αστυνομία δεν έχει καμία αρμοδιότητα να προβαίνει σε ανακοινώσεις και διαρροές για ένα επεισόδιο που έλαβε χώρα έξω από την Ελλάδα. Δεν διαθέτει μηχανισμούς πρωτογενούς πληροφόρησης για να μπορεί να εκφέρει έγκυρη άποψη για το τι ακριβώς συνέβη. Αρμόδια αρχή για τέτοιες περιπτώσεις είναι μόνο το υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας ενημερώθηκε από την αλβανική αστυνομία για το πώς σκοτώθηκε 35χρονος Βορειοηπειρώτης. Η ενημέρωση αυτή, όμως, αντανακλούσε τις σκοπιμότητες των Τιράνων να καλύψουν ότι επρόκειτο για εκτέλεση. Διοχετεύοντας με δική της σφραγίδα την αλβανική εκδοχή στην ελληνική κοινή γνώμη, η ελληνική αστυνομία έγινε «παπαγαλάκι» του Ράμα.
Στη συνέχεια, η ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας διοχέτευσε και την πληροφορία για παλαιότερη σύλληψη του Κωνσταντίνου Κατσίφα για κατοχή ναρκωτικών, χωρίς να αναφέρει ότι στη σχετική δίκη είχε αθωωθεί. Γιατί το έκανε; Η προ δεκαετίας υπόθεση δεν είχε καμία σχέση με την εκτέλεσή του, ώστε να υπάρχει η δικαιολογία ότι ήταν αναγκαία. Ούτε επιτρέπεται, εξάλλου, να δίνονται στη δημοσιότητα τέτοιες πληροφορίες, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για εκτελεσθέντα από τους Αλβανούς Βορειοηπειρώτη. Στην πραγματικότητα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο από προσπάθεια μετά θάνατο δολοφονία χαρακτήρα.
Στιγματισμός του νεκρού
Συνειδητά, η ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας προσπάθησε να στιγματίσει το νεκρό, παραβιάζοντας γραπτούς και άγραφους ηθικούς νόμους και προσφέροντας το καλύτερο δώρο στην αλβανική προπαγάνδα, η οποία από την πλευρά της έχει κάθε συμφέρον να παρουσιάσει το θύμα σαν έναν κακοποιό ταραξία. Είναι ενδεικτικό ότι τα πρώτα ρεπορτάζ στα ελληνικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για σεσημασμένο για ναρκωτικά Βορειοηπειρώτη που έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα.
Εντύπωση προκάλεσε και η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία, χωρίς να έχει εικόνα, έσπευσε να υποβαθμίσει το περιστατικό και να επιβεβαιώσει ότι όλα είχαν γίνει καλώς, με ανάρτησή της στο Facebook. Είχε βρεθεί στους Βουλιαράτες λίγες ώρες πριν το αιματηρό περιστατικό που οδήγησε στο θάνατο του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα, μαζί με άλλους εκπροσώπους της ελληνικής και της αλβανικής κυβέρνησης για την τελετή στη μνήμη των πεσόντων στο αλβανικό μέτωπο.
«Φύγαμε στις τρεις το μεσημέρι χωρίς να έχει υπάρξει καμία ανησυχία. Στο μεταξύ είχαμε πληροφορηθεί ότι κάποιος ομογενής με Καλάσνικοφ είχε απειλήσει το πρωί να πυροβολήσει, θεωρώντας ότι η συμφωνία των δυο κυβερνήσεων να αποκαταστήσουν τη μνήμη των νεκρών ήταν προδοσία. Καμία ελληνική σημαία δεν κατέβηκε, όλες ήταν υψωμένες. Μετά τις 3 μμ στο δρόμο της επιστροφής πληροφορηθήκαμε ότι ο ομογενής περικυκλώθηκε, η αστυνομία του ζήτησε να παραδοθεί, δεν παραδόθηκε και τον σκότωσαν. Ήταν ένα τραγικό συμβάν που κανείς μας σήμερα όλο το πρωί, μέσα στην ατμόσφαιρα συγκίνησης που επικρατούσε, δεν μπορούσε να φανταστεί».
Και μόνο το γεγονός ότι Ελληνίδα υπουργός έσπευσε να υιοθετήσει αυτά που της είπαν οι Αλβανοί καταδεικνύει την επιπολαιότητά της, η οποία γίνεται αφόρητη επειδή πρόκειται για θάνατο. Όπως προαναφέραμε, τα στοιχεία που ήλθαν στη συνέχεια στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για εκτέλεση. Η Μυρσίνη Ζορμπά, όμως, δεν ένοιωσε την ανάγκη να επανορθώσει. Έμεινε η παραπλανητική ανάρτησή της, η οποία, εξάλλου, ταιριάζει στις ιδεοληψίες της.
Τα παραπάνω περιστατικά και ειδικά οι διαρροές από την ελληνική αστυνομία δεν μπορεί, βέβαια, να είναι τυχαία. Είναι απίθανο η ηγεσία της αστυνομίας να έπραξε, χωρίς πράσινο φως από την κυβέρνηση. Ενισχύεται, λοιπόν, η αξιοπιστία της πληροφορίας ότι της είχε δοθεί προφορική εντολή. Και επειδή οι κρίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, έσπευσε να υπακούσει, παρότι η πράξη της είχε αντικειμενικά αντεθνικό χαρακτήρα.
από το «https://slpress.gr/»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου