Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

ΙΣΛΑΜ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Η Χαρά Θεού διερευνά το δίπτυχο Ισλάμ και Χριστιανική Ευρώπη.
Η Χαρά Θεού συζητά το μέλλον του Χριστιανισμού στην Ευρώπη και τη σχέση της με το Ισλάμ. Σύγχρονα θεολογικά ζητήματα που απασχολούν την πολυπολιτισμική Ευρώπη. Ισλάμ και Χριστιανική Ευρώπη στη Χαρά Θεού.
Πρόσωπα / Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):
Τα πρόσωπα που εμφανίζονται και οι ιδιότητές τους:
Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων – Συγγραφέας
Βλάσης Αγτζίδης, Ιστορικός
π. Ralph Weihemann, Καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άγιου Θωμά του Ακινάτη
Καρδινάλιος Kurt Koch, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Χριστιανική Ενότητα
Στέφανος Αθανασίου, Θεολόγος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Βέρνης

Κωνσταντίνος Χολέβας
Ο Κωνσταντίνος Χολέβας γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1957. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τον Νοέμβριο του 2002 είναι στέλεχος της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και Αρχισυντάκτης του περιοδικού ‘Εκκλησία’, επισήμου Δελτίου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι επίσης μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι συνεργάτης πολλών εφημερίδων και περιοδικών και ειδικεύεται στα Εθνικά και Ιστορικά θέματα καθώς και στην ανάδειξη και τεκμηρίωση της Ελληνορθοδόξου Παραδόσεως. Επί 25 χρόνια, έχει αρθρογραφήσει και έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο επί θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής, Ιστορίας, Ελληνορθόδοξης Παράδοσης, Γλώσσας και Παιδείας. Υπήρξε τακτικός αρθρογράφος στα περιοδικά ‘Οικονομικός Ταχυδρόμος’, ‘Άμυνα και Διπλωματία’, στις εφημερίδες ‘Ελεύθερος Τύπος’, ‘Μακεδονία’ Θεσσαλονίκης, ‘Σημερινή’ της Κύπρου και σε πληθώρα Ορθοδόξων Χριστιανικών εντύπων. Σήμερα αρθρογραφεί, μεταξύ άλλων, στην εφημερίδα ‘Δημοκρατία’, στο περιοδικό ‘Πειραϊκή Εκκλησία’ και στο ηλεκτρονικό περιοδικό ‘Αντίβαρο’. Από τις αρχές του 1989 μέχρι σήμερα συνεργάζεται ως παρουσιαστής εκπομπών και ως σχολιαστής με τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πειραϊκής Εκκλησίας. Έχει συγγράψει πολλά βιβλία και μελέτες.
Βλάσης Αγτζίδης
Ο Βλάσης Αγτζίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι διδάκτωρ Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ. Το θέμα της διατριβής του αφορούσε τον ελληνικό Τύπο της Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο του μεσοπολέμου. Για το φαινόμενο του παρευξείνιου ελληνισμού και τη διερεύνησή του συνεργάστηκε με το Α.Π.Θ., το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Bordeux III (Γαλλία). Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία και έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη συγγραφή της “Ιστορίας της ελληνικής διασποράς στα βορειοανατολικά παράλια του Εύξεινου Πόντου”, 1995, καθώς και δύο φορές με Εύφημο Μνεία από το Υπουργείο Εξωτερικών για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων της Αμπχαζίας από την εμπόλεμη περιοχή (1993) και τη συγκρότηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) το 1996. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, αλλά και στην ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στο υφυπουργείο Εξωτερικών, αρμόδιο για τον απόδημο ελληνισμό. Υπηρέτησε σε θέση συμβούλου στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού. Δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Δίδαξε επίσης στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το μάθημα για το συλλογικό τραύμα και τη διαχείριση της μνήμης.
π. Ralph Weihemann
Ο π. Ralph Weihemann είναι Καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άγιου Θωμά του Ακινάτη στην Ρώμη της Ιταλίας.
Καρδινάλιος Kurt Koch
Ο Καρδινάλιος Kurt Koch γεννήθηκε το 1950 στο Emmenbrücke της Ελβετίας. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και το Πανεπιστήμιο της Λουκέρνης. Χειροτονήθηκε ιερέας το 1982, υπηρετώντας σε ενορία στη Βέρνη μέχρι το 1985. Παράλληλα, κατείχε την θέση του λέκτορα Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Φριβούργου. Το 1987 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Θεολογία και το 1989 έγινε καθηγητής με αντικείμενο την δογματική θεολογία και λειτουργία στο Πανεπιστήμιο της Λουκέρνης. Χειροτονήθηκε επίσκοπος της Βασιλείας το 1995. Το 2010 διορίστηκε Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών με τον τίτλο του αρχιεπισκόπου.
Στέφανος Αθανασίου
O Στέφανος Αθανασίου γεννήθηκε το 1981 στο Χάναου της Γερμανίας. Σπούδασε Ορθόδοξη Θεολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στο Τμήμα Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 2011, είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου