Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Ο άνθρωπος της Δύσης...



Σίγουρα οι Δυτικοί δεν μπορούν να καυχώνται για τον "πολιτισμό" τους. Όπου και να στρέψει κανείς το βλέμμα του θα συναντήσει την αποτυχία της κοσμοθεωρίας, που προωθεί η Δύση. Οι επιστήμες είναι πλήρως κατευθυνόμενες και εξυπηρετούν μόνο τις πολιτικές σκοπιμότητες που τις χρηματοδοτούν. Οι τέχνες διανύουν την πιο στείρα περίοδο στην Ιστορία, ενώ η πρόοδος στις μέρες μας είναι άγνωστη έννοια. Η γνώση και η σκέψη δεν προάγονται αλλά στην θέση τους κυριαρχεί η προπαγάνδα και ο απόλυτος σκοταδισμός, που εντελώς προβοκατόρικα αποκαλείται νεοφιλελευθερισμός.

Η αποτυχία της Δύσης φάνηκε και στις πρόσφατες απονομές των βραβείων Nobel, όπου το βραβείο λογοτεχνίας δόθηκε στον παντελώς ατάλαντο, κοινωνικά απροσάρμοστο και βαθειά προβληματικό Αμερικανό, Εβραϊκής καταγωγής, τραγουδιστή Robert Allen Zimmerman, γνωστό στο ευρύ κοινό ως Bob Dylan.

Ο συγκεκριμένος "βραβευμένος λογοτέχνης" της Δύσης είναι κλασική περίπτωση "προϊόντος", που προωθείται μετά μανίας άσχετα με την πραγματικότητα. Ξεκινώντας από το όνομά του, καταλαβαίνουμε εύκολα πως δεν έχει πάνω του τίποτε αυθεντικό. Η αλλαγή του ονόματός του οφείλεται στην επιρροή που δέχθηκε από τον περιθωριακό και επίσης προβληματικό ποιητή από την Ουαλία Dylan Marlais Thomas, που πέθανε σε ηλικία 39 ετών από υπερβολική χρήση οινοπνευματωδών.

Κάποια στιγμή στην πολυτάραχη ζωή του νόμισε πως μπορεί να ξεφύγει από τα όρια, που του είχαν ανατεθεί να κινείται ως "επαναστάτης", "αμφισβητίας", "διαμαρτυρόμενος" και "πολέμιος του κατεστημένου" με αποτέλεσμα να πέσει θύμα ενός "τροχαίου ατυχήματος", στις 29 Ιουλίου του 1998. Πέφτει από την μαύρη Triumph 500 μηχανή του και τραυματίζεται πολύ σοβαρά αλλά όχι θανάσιμα. Μετά από αυτό παραμένει "πιστός" στα όρια και στον ρόλο που του έχει ανατεθεί και γι' αυτό γνωρίζει δόξα και κατευθυνόμενη αναγνώριση από τα Μέσα της Δύσης.

Η βράβευσή του με το Nobel απέδειξε την ασυμβατότητα των λόγων και των πράξεων του Zimmerman. Θέλησε να διατηρήσει το παρουσιαστικό του "επαναστάτη", αλλά δεν είπε όχι στις 8.000.000 Σουηδικές κορώνες (περίπου 900.000 δολάρια) του βραβείου, που παρέλαβε από "την πίσω πόρτα" της ακαδημίας και φορώντας κουκούλα, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και στο σχετικό tweet.


Η εκκεντρικότητα αλλά και η υπεροψία του φαίνονται και από τα όσα διαδραματίστηκαν πριν αλλά και κατά την βραδιά της απονομής όπου, φυσικά, δεν ήταν παρών. Αρκέστηκε στο να αποστείλει ένα κείμενο αμφιβόλου προελεύσεως και συγγραφέως, που διάβασε εκ μέρους του η Ιρανικής καταγωγής διπλωμάτης των ΗΠΑ στην Σουηδία, Azita Raji.

Αυτός είναι ο "πολιτισμός" αλλά και η φτιαχτή ανυπόφορη πραγματικότητα που δημιούργησε η Δύση...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου