Παρά την κινδυνολογία, από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι το κόστος για τη βρετανική οικονομία από την “αβεβαιότητα” που προκάλεσε το BREXIT θα είναι υψηλότερο το 2017, η βρετανική αγορά στο κλείσιμο του 2016, βρέθηκε να χτυπά νέο ιστορικό ρεκόρ με τον FTSE 100 στις 7.142 μονάδες. Καμία απώλεια στην χρηματοοικονομική της βιομηχανία.
Με πλήρη ανάκαμψη από τα χαμηλά της 24ης Ιουνίου 24% μπήκε στη λίστα με τους top performers του 2016 και ξεκίνησε με νέα δυναμική το 2017.
Η απότομη πτώση της στερλίνας λειτούργησε καταλυτικά στις βρετανικές εισηγμένες με εξαγωγικό προσανατολισμό εταιρίες, οι οποίες είδαν τις μετοχές τους να σημειώνουν μεγάλη άνοδο.
Η «αβεβαιότητα του Brexit» άφησε όμως επιδεικτικά αδιάφορους και τους Βρετανούς καταναλωτές, οι οποίοι με τις δαπάνες τους στηρίζουν το λιανικό εμπόριο εσωτερικά.
Παρά τις φήμες ότι τελικά η Μ. Βρετανία δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση του BREXIT, στις 29 Μαρτίου ενεργοποίησε επίσημα το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ενημερώνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση για την βούληση της χώρας να εγκαταλείψει το μπλοκ των 28.
Έτσι το BREXIT δεν αποτελεί πια θεωρητικό ενδεχόμενο, όπως βιάστηκαν να διαδώσουν πολλοί, αλλά σημερινή πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.
Τα δύο χρόνια διαπραγμάτευσης που ορίζει το χρονοδιάγραμμα του άρθρου 50, και ξεκινά τον Μάιο του 2017, όχι μόνο επαρκούν για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, που η Ευρωπαική Ένωση προσπαθεί να παρουσιάσει ως τρομερά επίπονες, μόνο και μόνο για να κερδίσει χρόνο, αλλά και για να πεισθεί τελικά για την λανθασμένη πολιτική της πορεία και να σωθεί από τη διάλυση.
Μετά την κορυφαία απόδειξη του BREXIT, ότι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εντελώς αποτυχημένες, η γιγαντομαχία της διαπραγμάτευσης για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο δεν μπορεί παρά να καταλήξει υπέρ της Μ. Βρετανίας, καθώς η δεύτερη αναπτύσσει νέες πολιτικές συμμαχίες με ΗΠΑ, Ινδία και Κίνα και θα αποτελέσει το δυνατότερο παίχτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 18 μήνες, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2018. Στη συνέχεια θα γίνει η επικύρωση από την Ευρωβουλή και τα εθνικά Κοινοβούλια.
Τι σημαίνει όμως η Μ. Βρετανία για την Ευρωπαϊκή Ένωση:
- Η Ευρώπη θα χάσει το χρηματοοικονομικό της κέντρο, καθώς το Λονδίνο αποτελεί το παγκόσμιο κέντρο χρηματοοικονομικών αγορών, συνθήκη που ωφελούσε κυρίαρχα την Ευρώπη όσο βρισκόταν ακόμη στους κόλπους της. Πιο συγκεκριμένα η Μ. Βρετανία αντιπροσωπεύει το 37% του συνόλου των συναλλαγών ξένου συναλλάγματος ανά τον κόσμο, το 39% των διεθνών εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών σε παράγωγα, ενώ παράλληλα αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο για τον διεθνή τραπεζικό δανεισμό.
- Απώλεια του σημαντικότερου μεριδίου συνεισφοράς στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Η συνεισφορά της Βρετανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό είναι η τέταρτη μεγαλύτερη μετά της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας.
- Η Μ. Βρετανία δήλωσε με αξιοζήλευτη ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΤΗΤΑ ότι δεν θα πληρώσει τα 60 δισ. ευρώ λογαριασμό, που της βγάζουν, για την αποχώρηση από την Ένωση, με την δικαιολογία ότι θα χρησιμοποιηθούν στα συνταξιοδοτικά προγράμματα των εργαζομένων της. Με λίγα λόγια τους πετάει κατάμουτρα τις δράσεις ελεημοσύνης και θα αξιοποιήσει για λογαριασμό της και με δικό της έλεγχο αυτά τα χρήματα, καθώς έχει δώσει περισσότερα στον κοινό κορβανά για αυτά τα προγράμματα αλλά και συνολικά από ότι έχει πάρει.
- Το 45% των Βρετανικών εξαγωγών προς την Ευρωπαική Ένωση θα αποδώσει άλλη αξία στο εμπορικό ισοζύγιο της Μ. Βρετανίας καθώς θα ανεβάσει την αξία των εξαγώγιμων προιόντων και υπηρεσιών της.
- Αποκόπτεται όχι μόνο η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, αλλά και μία από τις πιο σημαντικές δυνάμεις σε επίπεδο αμυντικής τεχνογνωσίας και εξοπλισμού, που επηρεάζει το παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι.
Πηγή: Η ΣΦΗΚΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου