Καταγγελίες από την περιφερειακή σύμβουλο της ΛΑΕ, Αγλαΐα Κυρίτση
Πολύ
ενδιαφέροντα τα όσα κατήγγειλε, στο πλαίσιο συνεδρίασης του
περιφερειακού συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, η σύμβουλος της ΛΑΕ, και
γνωστή από τη θητεία της στην (κρατική και κατειλημμένη) ΕΡΤ, Αγλαΐα Κυρίτση,
σε σχέση με το πάρτι των ΜΚΟ που γίνεται στα νησιά της συγκεκριμένης
περιφέρειας. Αξίζει να αναδημοσιεύσουμε μερικά αποσπάσματα από την
εισήγηση:«Με επίσημο έγγραφο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, που κατατέθηκε στη Βουλή στις 15 Φεβρουαρίου 2017, προκύπτει ότι:
• Στη Λέσβο δραστηριοποιούνται 8 ΜΚΟ με (κρατηθείτε) 705 εργαζόμενους.
• Στη Χίο, 7 ΜΚΟ με 194 εργαζόμενους.
• Στη Σάμο 2 ΜΚΟ με 51 εργαζόμενους.
Ας πάμε τώρα στους αριθμούς των προσφύγων.
Σύμφωνα με τα χτεσινά επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για την Προσφυγική Κρίση, έχουμε τα εξής:
• Στη Λέσβο φιλοξενούνται συνολικά 4.735 πρόσφυγες, εκ των οποίων 3.348 σε δομές, Μόρια, δηλαδή, και 1.387 σε χώρους.
• Στη Χίο φιλοξενούνται συνολικά 3.548 πρόσφυγες, εκ των οποίων 1.086 σε δομές και 2.462 σε χώρους.
• Στη Σάμο φιλοξενούνται συνολικά 2.038 πρόσφυγες, εκ των οποίων 1.786 σε δομές και 252 σε χώρους.
Για να κάνουμε έναν απλό υπολογισμό. Αν διαιρέσουμε τον αριθμό των προσφύγων με τον αριθμό των εργαζομένων σε ΜΚΟ, θα βγάλουμε εξαιρετικά συμπεράσματα.
Ακούστε τις αναλογίες: Στη Λέσβο, η αναλογία είναι 1 προς 7. Ακούτε; 1 προς 7. Δηλαδή, σε κάθε έναν εργαζόμενο σε ΜΚΟ, αντιστοιχούν 7 πρόσφυγες.
Αντίστοιχα στη Χίο, σε κάθε έναν εργαζόμενο σε ΜΚΟ, αντιστοιχούν 18 πρόσφυγες, ενώ στη Σάμο –που είναι «ριγμένη»– αντιστοιχούν 51 πρόσφυγες.
Οι αναλογίες συγκρινόμενες με τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, είναι πραγματικά τρομακτικές.
Και μιλάμε, επαναλαμβάνω, μόνο για εργαζόμενους σε ΜΚΟ. Δεν υπολογίζουμε τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Ασύλου ή τους 8μηνίτες εργαζόμενους, μέσω των δήμων, από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.
Καταλάβατε, λοιπόν, για τι μπίζνες μιλάμε; Τα στοιχεία είναι συντριπτικά.
Ο Γκάρντιαν, σε άρθρο του στις 9 Μαρτίου, ανέδειξε ακριβώς το έλλειμμα, ψάχνοντας πόσα, σε ποιους και πού πάνε τα λεφτά για το προσφυγικό.
Έλεγε, λοιπόν, ότι η διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης Refugees Deeply έχει υπολογίσει ότι, από το 2015 έως σήμερα, έχουν διοχετευτεί στην Ελλάδα 803 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που περιλαμβάνει όλα τα κεφάλαια που έχουν εκχωρηθεί ή δαπανηθεί, καθώς και τις ιδιωτικές δωρεές.
Τι άλλο εντυπωσιακό λέει ο Γκάρντιαν; Ότι ανώτερος αξιωματούχος στον τομέα της βοήθειας, υπολογίζει: ότι για κάθε 100 δολάρια που δαπανώνται για την Ελλάδα, έως και 70 δολάρια χάνονται κάπου στο δρόμο!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σπατάλης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, κατά τον Γκάρντιαν, αποτελεί το κέντρο υποδοχής «Απάνεμο» στη Λέσβο, μια εγκατάσταση αξίας 1 εκατ. δολαρίων, που σχεδιάστηκε με την προοπτική να υποδέχεται 2.000 πρόσφυγες τη μέρα, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Τα διαβάσατε; Ακούσατε για τι ποσά μιλάμε; Ο οποιοσδήποτε που ακούει το ποσό και σκέφτεται τη Μόρια ή το κλουβί της ΒΙΑΛ, θα ‘πρεπε να μένει με το στόμα ανοιχτό.
Και για να μη μου πείτε ότι μιλώ με δημοσιεύματα: Τις καταγγελίες του παραιτηθέντος γ.γ. Πρώτης Υποδοχής τις διαβάσατε;
Να πάμε παρακάτω; Μόλις χτες, ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Χρήστος Στυλιανίδης, απαντώντας στον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστα Αγοραστό, στην Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών, στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ένωσης, είπε ότι «έχουν διατεθεί γύρω στα 300-350 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα και υπάρχουν ακόμη γύρω στα 512 εκατ. ευρώ αδιάθετα, που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα, ως τοπικές αρχές, να συνεργαστείτε με τις κυβερνητικές υπηρεσίες για να μπορέσετε να απορροφήσετε αυτά τα λεφτά, για να εξυπηρετηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που είναι στην Ελλάδα».
Και τι άλλο είπε ο κ. Στυλιανίδης; Ότι άλλα 200 εκατ. ευρώ θα διατεθούν φέτος στην Ελλάδα ως ανθρωπιστική βοήθεια, μέσω των οργανώσεων. Οι ΜΚΟ που λέγαμε.
Κι επειδή του τέθηκε ζήτημα ΜΚΟ, τι άλλο αποκαλυπτικό είπε;
Ότι: «Τα χρήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, λόγω του Πλαισίου Αρχών Ανθρωπιστικής Βοήθειας, δεν μπορούν να διατεθούν μέσω κρατικών καναλιών.
Διατίθενται μέσω των εταίρων μας, των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων», ανέφερε και εξήγησε: «Συνεργαζόμαστε κάτω από πολύ αυστηρούς όρους διαφάνειας και λογοδοσίας, με πολύ λίγους, όχι όπως λέγεται στην Ελλάδα με πολλές ΜΚΟ, που πολλές απ’ αυτές δεν ξέρει κανείς από πού έρχονται. Έχουν διατεθεί μέχρι τώρα 200 εκατ. Αγια τον προηγούμενο χρόνο, θα διατεθούν άλλα 200 εκατ. φέτος». Δηλαδή 400 εκατ. το 2016 και 2017 σε ΜΚΟ.
Αν υπολογίσουμε όσα κατά καιρούς λέει ο κ. Αβραμόπουλος, ξεπερνάμε το 1 δισ. από την αρχή της κρίσης. Πού πάνε όλα αυτά τα λεφτά, σας απασχολεί; Σας ενοχλεί; Το ότι αλωνίζουν οι ΜΚΟ, ότι το κράτος απουσιάζει, ότι στήνονται νέες μπίζνες πάνω στους πρόσφυγες, τα νησιά και τη χώρα, το αναδείξατε; Το κάνατε σημαία; Το αποκαλύψατε; Το καταγγείλατε; Κινητοποιήσατε τον κόσμο; Προφανώς και όχι και πολύ φοβάμαι ότι ούτε που το ‘χετε πάρει καν είδηση. Δεν θα αναφερθώ καθόλου στις πολλαπλές απειλές Ερντογάν. Φαντάζομαι ότι κάτι έχετε ακούσει, αν και είμαι σίγουρη ότι αδυνατείτε να τις αξιολογήσετε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου