Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Αμοιβή ανάλογα με την εθνική καταγωγή...


Εταιρεία παροχής υπηρεσιών καθαριότητας οικιών του Τελ Αβίβ αποφάσισε να διαφημίσει τις...
πολυεθνικές της προσφορές διανέμοντας φυλλάδιο, το οποίο ορίζει τις τιμές των εργαζομένων (γυναικών, εννοείται) με βάση την εθνική τους καταγωγή. Το διαφημιστικό, που μοιράστηκε στις πιο εύπορες συνοικίες του Τελ Αβίβ, πρωτοδημοσιοποιήθηκε με ανάρτηση που έκανε ο μπλόγκλερ Ταλ Σνάιντερ στο Facebook και αμέσως η είδηση έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα.

Το φυλλάδιο πρώτα βομβαρδίζει τους δυνητικούς πελάτες με.. ερωτήσεις όπως «Θέλετε οικιακό προσωπικό;», «Κουραστήκατε να προσλαμβάνετε παράνομες ξένες και να πληρώνετε πρόστιμα;», «Απηυδήσατε να προσλαμβάνετε νόμιμα εποχικές εργαζόμενες και εκείνες να σας καταγγέλλουν;», «Δεν είστε πρόθυμοι να έχετε μια εργαζόμενη από την Αραβία στην καθαριότητα για λόγους ασφαλείας;»

Εννοείται πως χρησιμοποιεί μόνο θηλυκό γένος θεωρώντας δεδομένο πως η καθαριότητα αποτελεί εγγενές χαρακτηριστικό της θηλυκής παλέτας δεξιοτήτων και μια εξ ορισμού αποκλειστικά γυναικεία απασχόληση. Κι έπειτα παρουσιάζει τη λύση σε όλα τα δυσάρεστα και δαπανηρά ως προς τις συνέπειές τους προβλήματα, προσφέροντας «μόνο νόμιμες» καθαρίστριες, με την αμοιβή τους ανά ώρα εργασίας να κλιμακώνεται ανάλογα με τη χώρα καταγωγής τους.

Τα πιο φτηνά εργατικά χέρια, σύμφωνα με την κατάταξη της εν λόγω εταιρείας, ανήκουν στις Αφρικανές των οποίων οι υπηρεσίες αποτιμώνται σε 49 σεκέλ την ώρα, ακολουθούν οι Ανατολικοευρωπαίες με 52 σεκέλ και έπονται -σημαντικά αναβαθμισμένες- οι Ανατολικοευρωπαίες με ισραηλινή υπηκοότητα με 69 σεκέλ.

Οταν πρωτοδημοσιοποιήθηκε η είδηση, φάνταζε τόσο στερεοτυπικά σεξιστική και τόσο ακραία ρατσιστική ώστε πολλοί πίστεψαν πως επρόκειτο για σάτιρα με στόχο να καταγγείλει αυτά τα φαινόμενα που είναι βαθιά διαδεδομένα στην κοινωνία.

Αλλά, όπως γράφει το ισραηλινό ηλεκτρονικό περιοδικό 972mag, αυτή η παρήγορη εκδοχή διαψεύστηκε από τον ισραηλινό ιστότοπο Μαko του μιντιακού ομίλου Keshet, που ήρθε σε επαφή με εργαζόμενο της εταιρείας για να επιβεβαιώσει ότι η είδηση ήταν αληθινή. Ο εργαζόμενος, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δήλωσε μάλιστα πως το να πληρώνεις διαφορετικές αμοιβές ανάλογα με την εθνική καταγωγή δεν είναι παράνομο.

Επειτα από αυτά, το ότι η εταιρεία προσφέρει ειδική φτηνότερη τιμή για μια «πλήρη ημέρα εργασίας», την οποία ορίζει στις 12 ώρες εργασίας, μόνο ως πταίσμα μπορεί να θεωρηθεί.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου