Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Δημοκρατικές Ευαισθησίες στην Ε.Ε. Με Πυρπολήσεις Ξενώνων Προσφύγων

Του Μιχ. Στυλιανού
 
H φραστική πυγμαχία μεταξύ της νέας δεξιάς πολωνικής κυβέρνησης και αξιωματούχων της Ε Ε φαίνεται να εισέρχεται σε νέο και αιματηρότερο  γύρο, μετά την πρόσφατη προθέρμανση στο Ευρωκοινοβούλιο. ΄Ετσι – όπως επισημαίνει το αμερικανικό οικονομικό δελτίο  Ζήρο Χέτζ- ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ  προειδοποίησε για την «αναστολή της συμμετοχής» στην  Ε.Ε. εθνών που εκλέγουν ακραίους δεξιούς πολιτικούς.

Υπενθυμίζεται ότι οι αψιμαχίες μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας άρχισαν τον περασμένο μήνα, με τον νόμο που εξουσιοδοτεί τη νέα δεξιά και ευρώ-σκεπτικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας να διορίζει τους διευθυντές της κρατικής ράδιο-τηλεόρασης και να επιλέγει τους δικαστές του συνταγματικού δικαστηρίου. Ο Επίτροπος της Ε Ε  Γύντερ ΄Ετινγκερ δήλωσε πως η Πολωνία θα πρέπει να τεθεί υπό εποπτεία για πιθανή παραβίαση των δημοκρατικών αρχών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης (!).
Ο Πολωνός υπουργός Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο έστειλε απαντητική.. επιστολή, όπου χαρακτήριζε «ανόητες» τις δηλώσεις ΄Ετιγκερ. Ακολούθησε πρωτοσέλιδη φωτογραφία στο πολωνικό περιοδικό  Wprost, που παρουσιάζει την φράου Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής Σούλτς, τον «φιλέλληνα» Πρόεδρο της Κομισιόν  Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ και τον ΄Ετιγκερ με στολές Γερμανών ναζί « οι οποίοι θέλουν να εποπτεύουν και πάλι την Πολωνία» .

Οι Βρυξέλλες ανταπέδωσαν το χτύπημα, αρχίζοντας «εξέταση των νέων νόμων της χώρας για τα ΜΜΕ». Υπό τον κανονισμό περί «κράτους Δικαίου» η Κομισιόν μπορεί να υποχρεώσει κράτη-μέλη να αλλάξουν νόμους οι οποίοι  εγείρουν «συστηματική απειλή για τη δημοκρατία».

Η σύγκρουση κορυφώνεται με την δήλωση του Γάλλου προέδρου το Σαββατοκύριακο. Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο Φρανς Iντέρ, ο Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε πως  «είναι απαραίτητοι οι φραγμοί για την Πολωνία». «Όταν απειλείται η ελευθερία των ΜΜΕ, όταν συντάγματα και ανθρώπινα δικαιώματα υφίστανται επίθεση, η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι απλώς ένα δίχτυ ασφαλείας. Πρέπει να  εγκαθιδρύσει διαδικασίες αναστολής της συμμετοχής (μελών).» είπε. (Προφανώς λησμονώντας πως Σύνταγμα και ανθρώπινα δικαιώματα έχουν  κουρελιαστεί στην Ελλάδα  από την ίδια την «Ευρωπαϊκή ΄Ενωση»,  υποτιθέμενο  θεματοφύλακά τους…)

Το «Ζήρο Χέτζ» διατυπώνει όμως άλλο σχόλιο για τη δήλωση του κ. Ολάντ. « Υπάρχει –γράφει- κάτι τρομερά ειρωνικό  στην ιδέα της τιμωρίας μιας χώρας, εν  ονόματι της δημοκρατίας, για …τις εκλογικές προτιμήσεις του πληθυσμού της. Δεν υπάρχει ασφαλώς τίποτα το δημοκρατικό στο να υπαγορεύεις σε ολόκληρες χώρες ποιον επιτρέπεται να  εκλέξουν.»
Αλλά η τοποθέτηση του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ανοίγει και μιαν άλλη «μαύρη τρύπα»,  που απειλεί σύντομα να ρουφήξει το σειόμενο οικοδόμημα της Ε.Ε.
Την επομένη των δηλώσεων του κ. Ολάντ περί προσωρινής εξώσεως μελών με αντιδημοκρατική συμπεριφορά, στη πόλη  Bautzen της Σαξωνίας, στη Γερμανία, φλόγες κατέτρωγαν ένα μεγάλο κτίριο υποδοχής προσφύγων. ΄Εξω από το φλεγόμενο κέντρο υποδοχής είχε συγκεντρωθεί μέγα πλήθος Γερμανών πολιτών, που ζητωκραύγαζε, χειροκροτούσε και  ξεφώνιζε υβριστικά συνθήματα κατά των προσφύγων.
 Όταν κατέφθασαν οι αντλίες της πυροσβεστικής υπηρεσίας οι πυρολάτρες συγκεντρωμένοι κινήθηκαν εναντίον των πυροσβεστών, για να εμποδίσουν την κατάσβεση, όπως ανέφεραν πολλοί μάρτυρες του θεάματος. Στο Clausnitz, επίσης της Σαξωνίας, πλήθος διαδηλωτών επετέθη εναντίον λεωφορείου που μετέφερε πρόσφυγες.
 Η Ντώϋτσε Βέλλε στο σχετικό ρεπορτάζ της για τα τελευταία αυτά δείγματα της γερμανικής φιλοξενίας ανέφερε πως το 2015 σημειώθηκαν περισσότερες από 1.000 πυρπολήσεις κέντρων υποδοχής προσφύγων σε όλη τη Γερμανία.
Αγγλοσαξωνικές ανταποκρίσεις αναφέρουν ότι η δυσφορία κατά της πολιτικής ανοικτών θυρών της Μέρκελ διογκώνεται και η υποστήριξη προς το ακροδεξιό ξενοφοβικό κίνημα PEGIDA είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης όπου βαδίζει η χώρα…
Κατεύθυνσης που φυσικά οδηγεί σε σύγκρουση με τις αγωνίες του Γάλλου προέδρου, για την προστασία της παρθενίας των δημοκρατικών  θεσμών και αξιών της Ε.Ε. και προσάραξη στο στρατόπεδο Πολωνίας και Ουγγαρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου