Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Αυτός που εξαθλιώνει τους μισθωτούς προτείνει ελαφρύνσεις για τα «golden boys»

Ο Νικόλαος Καραβίτης 

“ Eπί τη ουσίας επιδιώκεται η ελάφρυνση υψηλών εισοδημάτων καθώς και η φορολόγηση (με χαμηλό συντελεστή) ακόμη και των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων ”
Ένα νέο σύστημα φορολόγησης των εισοδημάτων, με πλήρη κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και τη θέσπιση ενός γενικού συντελεστή φόρου (flat tax) 20% σε όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτως πηγής και προσώπου (φυσικού ή νομικού) προβλέπει μελέτη του ΙΟΒΕ, την οποία συνέταξε ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, καθηγητής Νίκος Καραβίτης.

Η μελέτη με τίτλο «Γραμμική Φορολόγηση: Μια νέα αρχή;», που παρουσιάστηκε χθες από τον Ν. Καραβίτη σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ και το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο, προτείνει την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή φορολόγησης στο 20% για όλα τα εισοδήματα.

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι επί τη ουσίας επιδιώκεται η ελάφρυνση υψηλών εισοδημάτων καθώς και η φορολόγηση (με χαμηλό συντελεστή) ακόμη και των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Με την αντικατάσταση των δύο υπαρχόντων συντελεστών του 32% και του 42%, τα golden boys θα γλιτώσουν φόρους που φτάνουν μέχρι και τα 39.350 ευρώ (για έναν υψηλόμισθο των 200.000 ευρώ)! Την ίδια στιγμή, οι φόροι για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από 7.000 έως και 15.000 ευρώ θα αυξηθούν έως και 400 ευρώ το χρόνο. Το αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο για εισοδήματα έως 7.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραβίτης, ήταν Γενικος Γραμματέας της ΕΛΣΤΑΤ, επί υπουργίας Οικονομικών Παπαντωνίου και Χριστοδουλάκη, πριν και αμέσως μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, την εποχή δηλαδή της «δημιουργικής λογιστικής».

Επιπλέον θυμηθείτε το ...δωράκι του κολλητού του Στουρνάρα

 http://periodista.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου