Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Ο Σαμαράς επιστρέφει τη χώρα στη Δραχμή;

Ποιον χαιρετίζει ο πρωθυπουργός; 

“ Πολύ πιθανό, σε λίγες ημέρες, η κυβέρνηση Σαμαρά να διώξει την τρόικα και με βάση την επιχειρηματολογία των μνημονιακών κατά του ΣΥΡΙΖΑ, να διακοπεί η χρηματοδότηση των τραπεζών και να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή. ”

Του Γιώργου Κυρίτση


Καθώς οι δημοσκοπήσεις, η μία μετά την άλλη, αλλά και η ατμόσφαιρα στον δρόμο δείχνουν ότι οδεύουμε προς κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αργά ή γρήγορα, με πιθανότερο το δεύτερο, επανέρχεται στο δημόσιο διάλογο και στα συστημικά ΜΜΕ, το ερώτημα "πού θα τα βρείτε τα λεφτά;", "τί θα κάνετε αν η εταίροι στυλώσουν τα πόδια, θα μας βγάλετε από το ευρώ;". Οι αγορητές του ΣΥΡΙΖΑ διεξήλθαν αναλυτικά τη σχετική θεματολογία στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, η οποία μάλιστα, για κάποιον εξωτερικό παρατηρητή που δεν θα γνώριζε τα πρόσωπα, θα έμοιαζε με επίθεση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ερωτήματα, ωστόσο, για το που θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα λεφτά και τι θα κάνει αν βρεθεί αντιμέτωπος με την αδιαλλαξία των εταίρων, συνεχίζουν να εξαπολύονται εναντίον των στελεχών του, όπου βρεθούν κι όπου σταθούν. Οι απαντήσεις δίνονται, αλλά οι ερωτήσεις αυτές δεν διατυπώνονται για να απαντηθούν, αλλά για να πείσουν για το άτοπο και κυρίως το μάταιο της προσπάθειας.
Πλην, όμως, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που η κυβέρνηση επισήμως, τουλάχιστον για τους φιλοκυβερνητικούς δημοσιογράφους και τα στελέχη των κυβερνώντων κομμάτων, διαπραγματεύεται στα σοβαρά και δεν είναι διατεθειμένη, πχ, να επιτρέψει κατασχέσεις πρώτης κατοικίας. Και η τρόικα υποτίθεται ότι έχει στυλώσει τα ποδάρια.
Κι όμως, το ερώτημα "που θα βρείτε τα λεφτά που δεν σας δίνει η τρόικα", που έχει στυλώσει τα ποδάρια, δεν διατυπώνεται ποτέ στους διαπραγματευόμενους κυβερνώντες. Συνεπώς, συμβαίνει ένα από τα δύο: Ή η κυβέρνηση αυτή ή πολλώ δε μάλλον η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει σκελετούς στις ντουλάπες, είναι σε θέση να διαπραγματευτεί επιτυχώς , παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές των εταίρων...
Ή είναι πολύ πιθανόν, σε λίγες ημέρες, η κυβέρνηση Σαμαρά να διώξει την τρόικα και με βάση την επιχειρηματολογία των μνημονιακών κατά του ΣΥΡΙΖΑ, να διακοπεί η χρηματοδότηση των τραπεζών και να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή.
ΠΗΓΗ: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου