Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Σοκ από τον Kyle Bass:Η οικονομική κρίση θα τελειώσει με πόλεμο!




Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ο Αμερικανός διαχειριστής hedge fund, Kyle Bass, αναμένει "μαύρη" κατάληξη της έκρηξης του παγκόσμιου χρέους που παρακολουθήσαμε πρόσφατα. «Όλο αυτό θα τελειώσει με πόλεμο», δήλωσε ο Bass, ιδρυτής του Hayman Capital Management με έδρα το Ντάλας. «Δεν ξέρω ποιος θα πολεμήσει ποιον αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος πως τα επόμενα χρόνια θα δούμε να ξεσπούν πόλεμοι και μάλιστα όχι μικροί», είπε σε ομιλία του σε συνέδριο.

Ωστόσο -σχολιάζει το Reuters- ενώ αρκετοί επενδυτές, όπως ο Bass, στοιχηματίζουν στην χαοτική οικονομική κατάρρευση χωρών όπως η Ελλάδα, τα τρία χρόνια επίμονης διπλωματίας στην Ευρώπη έχουν μέχρι στιγμής διαψεύσει τους καταστροφολόγους. 

Ο Bass στηρίζει την προκλητική του πρόβλεψη στο γεγονός ότι το χρέος της πιστωτικής αγοράς έχει ανέλθει στο 340% του παγκόσμιου ΑΕΠ, επισημαίνοντας πως ο κόσμος δεν είχε ζήσει ποτέ στο παρελθόν ειρηνικά με τέτοιο φορτίο.

Ο ίδιος εξηγεί πως ορισμένες κοινωνίες δεν θα αντέξουν τις πιέσεις τη στιγμή που χρέος τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, επιφέροντας βαριές απώλειες σε εκατομμύρια επενδυτών.

Το σενάριο πολέμου στην Ευρωζώνη –η οποία, σύμφωνα με τον Bass, δεν θα καταφέρει να διατηρήσει τη σημερινή της μορφή- μοιάζει –τουλάχιστον- παρατραβηγμένο, σχολιάζει το Reuters. Η πολιτική ελίτ της Ευρώπης έδειξε το 2012 τη βούλησή της να διασώσει το ευρώ. Τέτοιου είδους προφητείες έχουν ήδη πάρει αναβολή και θα μπορούσαν κάλλιστα να αποδειχθούν και μελλοντικά παντελώς άστοχες. Ωστόσο είναι λογικό να αναρωτηθούμε πόσα μπορούν να αντέξουν όσοι είναι εκτεθειμένοι στα διασταυρούμενα πυρά πιστωτών και χρεωμένων όσο η μάχη του ευρώ για επιβίωση θα συνεχίζεται.

Προσοχή σε Ελλάδα και Ισπανία 

Ο Jean-Dominique Giuliani, επικεφαλής του Robert Schuman Foundation, ενός φιλοευρωπαϊκού think tank με έδρα το Παρίσι, λέει πως οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν διότι η κρίση δεν εμφανίζει σημάδια εξασθένισης.

Ο Charles Robertson, επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital στο Λονδίνο είναι μεταξύ αυτών που αναρωτιούνται πόσα περισσότερα είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν οι ψηφοφόροι. Ο ίδιος προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το τρέχον έτος, ενώ δεν αποκλείει να ακολουθήσει η Ισπανία έως τα τέλη του 2014.

Η Ισπανία έχει ήδη αντέξει ένα χρόνο ανεργίας άνω του 25% αλλά πιθανότατα θα χρειαστεί να αντέξει τρία ακόμη προκειμένου να πετύχει τους χρηματοοικονομικούς στόχους που έθεσαν οι διεθνείς πιστωτές.


Πηγή:www.capital.gr

 
http://www.capital.gr/News.asp?id=1701264

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου