Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ρευστοποίηση δεσμευμένων λογαριασμών υπέρ του Δημοσίου


Στην άμεση επανάκτηση της περιουσίας του Δημοσίου, η οποία παραμένει αναξιοποίητη σε «παγωμένους» λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ξέπλυμα κ.α., στοχεύει νομοθετική ρύθμιση που προωθεί στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Τροπολογία, που θα ενταχθεί στο -ήδη κατατεθέν- σχέδιο Κώδικα περί Ναρκωτικών, θα…ανάψει το πράσινο φως στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ώστε να προχωρούν εδώ και τώρα στη ρευστοποίηση και την αξιοποίηση των τραπεζικών καταθέσεων, οι οποίες έχουν δεσμευθεί λόγω κατηγοριών ή υπονοιών για παραβίαση του νόμου περί πόθεν έσχες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο σε βάρος του Δημοσίου. Η νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι θα καταλαμβάνει όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις,
Ποιους παίρνει η… μπάλα
Γεγονός που «μεταφράζεται» στη δυνατότητα του κράτους να προχωρήσει την…επομένη κιόλας της έγκρισής της από τη Βουλή στη ρευστοποίηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που είναι σήμερα δεσμευμένα σε λογαριασμούς π.χ. του Ακη Τσοχατζόπουλου και των συγκατηγορουμένων του στην πολύκροτη υπόθεση του «πλυντηρίου» μιζών, του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και των 30 εμπλεκομένων στο σκάνδαλο των «χαριστικών» δανείων της Proton Bank, ακόμα και όσων έχουν ή θα τεθούν υπό την ιδιότητα του υπόπτου για αδικήματα σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ που ζημίωσαν το Δημόσιο.
Από… πιο πρώιμο στάδιο
Συγκεκριμένα, με την προωθούμενη διάταξη θα επιτρέπεται η σύσταση ενεχύρου, δηλαδή η ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, δεσμευμένων καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών κατηγορουμένων ή υπόπτων, αλλά και συγγενικών τους προσώπων. Η σύσταση ενεχύρου θα είναι δυνατή στο στάδιο της ανάκρισης με διάταξη του δικαστικού λειτουργού ή με την έκδοση βουλεύματος ή με ειδική έκθεση ελέγχου φορολογικής αρχής, μέχρι του ποσού της φερόμενης απαίτησης ή ζημίας ή αξίωσης του ελληνικού Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Προβλέπεται μάλιστα η δυνατότητα στους ίδιους τους κατηγορουμένους ή υπόπτους οι οποίοι θα συναινούν στη σύσταση ενεχύρου να τύχουν των ευεργετημάτων που παρέχει ο νόμος στην περίπτωση διευκόλυνσης των Αρχών στη διαλεύκανση εγκληματικών πράξεων (ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση). Στην περίπτωση, δε, που η δικαστική έκβαση της υπόθεσης είναι θετική για τον κατηγορούμενο ή τον ύποπτο, δηλαδή υπάρξει απαλλαγή και κριθεί ότι το ποσό δεν αποτελεί προϊόν εγκλήματος θα επιστρέφεται από το Δημόσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, σήμερα για να λάβει… σάρκα και οστά η επανάκτηση από το Δημόσιο και η αξιοποίηση χρημάτων που βγήκαν παρανόμως από τα ταμεία του, απαιτείται η υπόθεση να έχει τελεσιδικήσει (να έχουν εκδοθεί αμετάκλητες καταδίκες).
Χριστιάννα Χατζηϊορδάνογλου, στον «Ελεύθερο Τύπο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου