Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Η αμαρτωλή ιστορία του ΕΛΓΑ – Έδιναν αποζημιώσεις για να εξαγοράζουν ψήφους

Την πικρία του για την απόφαση του υπουργείου Γεωργίας να τον αντικαταστήσει παρότι θεωρείται πετυχημένος εκφράζει ο πρώην διοικητής του ΕΛΓΑ, Θεόδωρος Σαρρής, που καταγγέλλει ότι δίνονταν αποζημιώσεις εκατομμυρίων σε αγρότες για ανύπαρκτες καταστροφές με μόνο κριτήριο τις ψήφους. 
Υπενθυμίζεται, όπως είχε αναφέρει το iefimerida.gr, πως ο κ. Σαρρής είδε την πόρτα την εξόδου από τις Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις (ΕΛΓΑ) μολονότι στα δύο χρόνια της διοίκησής του ο οργανισμός άρχισε για πρώτη φορά να έχει πλεονάσματα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ ετησίως από ελλείμματα 400 εκατ. ευρώ και συνολικό χρέος 4,2 δισ. Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «6 Μέρες» ο κ.Σαρρής τονίζει ότι τον εξανάγκασαν να παραιτηθεί χωρίς να έχουν αξιολογηθεί τα αποτελέσματα της δουλειάς του. 
«Η αλήθεια είναι ότι δεν με αξιολόγησε κανείς.  
Φαίνεται ότι η αξιολόγηση με βάση τα αποτελέσματα της δουλειάς δεν "συνηθίζεται" ακόμα στη χώρα μας», λέει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι παρέλαβε ένα «υπερχρεωμένο οργανισμό με συνολικό χρέος 4,2 δισ. ευρώ το 2010. Το μέσο ετήσιο έλλειμμά του έφτανε τα 300 εκατ. ευρώ» ενώ τώρα ο ΕΛΓΑ δεν έχει χρέος (το ανέλαβε το δημόσιο) και έχει πλεόνασμα της τάξης των 50-100 εκατ. ευρώ ετησίως. «Το 2011 και το 2012 ο ΕΛΓΑ δεν επιβάρυνε τους φορολογούμενους ούτε με ένα ευρώ» τονίζει. 
Εξηγώντας τους λόγους που είχαν οδηγήσει τον οργανισμό στην οικτρή οικονομική κατάσταση, ο κ.Σαρρής καταγγέλει πως «οι κανονισμοί ασφάλισης εφαρμόζονταν κατά το δοκούν και οι λεγόμενες κατ' εξαίρεσιν αποζημιώσεις ήταν στην ημερήσια διάταξη. Ήταν ένα σύστημα που δεν είχε καμία συνοχή ή διαφάνεια». 
Το βασικό κριτήριο -υπογραμμίζει- για να δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες ήταν «η άγρα ψήφων». Σε άλλη του συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής, ο κ.Σαρρής είχε πει πως «βάφτιζαν το ψάρι, κρέας και εμφάνιζαν τη χώρα μας να έχει συνεχώς κακοκαιρία, να πέφτει συνεχώς χαλάζι, να ρίχνει ολόχρονα χιόνι και να πλημμυρίζουν συνεχώς χιλιάδες στρέμματα από τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα». 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Λοβέρδος, είχε καταγγείλει πως η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας εξανάγκασε τον κ.Σαρρή σε παραίτηση για να τοποθετήσει στη θέση του τον πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Έξαρχο που απέτυχε να εκλεγεί στις τελευταίες εκλογές.

 Πηγή:  | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου