Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Εκλογική Ήττα της Γερμανίας στη …Ρουμανία

του Γ. Δελαστίκ

Έξω φρενών εναντίον των Ρουμάνων ψηφοφόρων ήταν η γερμανική δεξιά εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της αναφερόμενο στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που έγιναν την περασμένη Κυριακή στη μεγαλύτερη βαλκανική χώρα: «Η έκβαση των εκλογών στη Ρουμανία είναι καταστροφή τόσο για τη χώρα όσο και για την ΕΕ» τόνιζε στους τίτλους της. «Ο λαός μίλησε, η Ρουμανία έχει ένα νέο κοινοβούλιο. Όμως είναι πολύ χειρότερο από το προηγούμενο» υπογράμμιζε ευθύς ευθύς εξαρχής το κύριο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας και εξηγούσε γιατί, κατά τη γνώμη της, το νεοεκλεγέν ρουμανικό κοινοβούλιο είναι χειρότερο από εκείνο που υπήρχε μέχρι τώρα.

Τόσο κακό μάλιστα ώστε η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» να το συγκρίνει με εκείνο που προέκυψε από τις γερμανικές εκλογές της... 5ης Μαρτίου 1933, όταν το ναζιστικό κόμμα του Αδόλφου Χίτλερ πήρε το 43,9% των ψήφων! «Σχεδόν το ένα τρίτο των εκλεγέντων βουλευτών και γερουσιαστών δεν θα είχε θέση στο κοινοβούλιο ενός κράτους δικαίου. Ανάμεσά τους υπάρχουν πρώην συνεργάτες της κομμουνιστικής μυστικής υπηρεσίας Σεκουριτάτε, καταδικασμένα στα δικαστήρια άτομα που ξεπλένουν χρήμα, καταχραστές και απατεώνες» γράφει η γερμανική εφημερίδα. «Οι αξίες επί των οποίων στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ισχύουν στη χώρα που έγινε... δεκτή στους κόλπους της ως πλήρες μέλος το 2007» προσθέτει.

Το διασκεδαστικό είναι ότι όλα αυτά τα γράφει η δεξιά γερμανική εφημερίδα επειδή στις βουλευτικές εκλογές της Ρουμανίας σαρώθηκε κυριολεκτικά το κόμμα του δεξιού... «γερμανοτσολιά» προέδρου της χώρας, Τραϊάν Μπασέσκου. Από 32% που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές κατεβαίνοντας μόνο του, τώρα έπεσε στο 16% και μάλιστα ηγούμενο συνασπισμού δεξιών κομμάτων. Το κόμμα του προέδρου Μπασέσκου δηλαδή έχασε πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους του, εξαιτίας της πολιτικής ανελέητης και εξουθενωτικής λιτότητας που ακολούθησε κατ' εντολήν της Γερμανίας, της ΕΕ και του ΔΝΤ όλα αυτά τα χρόνια. Αντιθέτως, ο συνασπισμός των αντιπάλων του Μπασεσκού, ο οποίος αποτελείται από τους σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Βίκτορ Βιορέλ Πόντα και τους εθνικοφιλελεύθερους του προέδρου της Γερουσίας Κριν Αντονέσκου, σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του παίρνοντας το 58,7% των ψήφων και το 68% των εδρών! Οι Γερμανοί δεν έχουν να προσάψουν το παραμικρό στοιχείο αντιδημοκρατικότητας στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών στη Ρουμανία.

Απλώς δεν τους αρέσουν καθόλου αυτοί που νίκησαν στις εκλογές αυτές και η προοπτική ότι οι νικητές θα κατεδαφίσουν το αυταρχικό κράτος της δεξιάς στη Ρουμανία και θα αναθεωρήσουν το Σύνταγμα της χώρας, έχοντας οριακά ξεπεράσει το όριο του 66,6% των εδρών που τους δίνει το δικαίωμα να αλλάξουν συνταγματικά άρθρα με αποφάσεις του κοινοβουλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βαθύτατα αντιδημοκρατικό ρουμανικό Σύνταγμα που βρίσκεται εν ισχύει, δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να μη δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του κόμματος ή του συνασπισμού κομμάτων που κέρδισε τις εκλογές, αλλά σε... όποιον θέλει ο πρόεδρος! Είναι δε εξωφρενικό ότι η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» υπαγορεύει στον γερμανόφιλο πρόεδρο της Ρουμανίας να... μη δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη του 58%, αλλά σε εκείνον του 16%!!! «Ο Μπασέσκου θα εξαντλήσει πλήρως όλες τις αρμοδιότητές του» γράφει η γερμανική εφημερίδα απαντώντας στο ερώτημα που η ίδια θέτει, αν «πρέπει ο πρόεδρος Μπασέσκου να χρίσει πάλι πρωθυπουργό τον Βίκτορ Πόντα». Παρακινεί δηλαδή τον Ρουμάνο πρόεδρο σε μια άκρως και εξόφθαλμα αντιδημοκρατική κίνηση και έπειτα θα φωνάζει, αν δικαίως το ρουμανικό κοινοβούλιο καθαιρέσει τον Μπασέσκου από το αξίωμά του και παραπέμψει σε δημοψήφισμα την επικύρωση της καθαίρεσης.

Αυτή τη βαθιά αντιδημοκρατική στάση τους οι Γερμανοί τη δικαιολογούν ισχυριζόμενοι ότι η ήττα του Μπασέσκου δημιουργεί... γεωπολιτικούς κινδύνους για τη Δύση! «Η εκλογική νίκη του συνασπισμού του Πόντα, στον οποίον κυριαρχούν ρωσόφιλες, αντιευρωπαϊκές και αντιδυτικές ομάδες, συνιστά έναν αξιοσημείωτο κίνδυνο σε μια περιοχή που είναι εκτεθειμένη στην αυξανόμενη επιρροή της Μόσχας. Μετά την Ελλάδα, η Ρουμανία είναι ήδη η δεύτερη οξεία προβληματική περίπτωση για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Οι διατλαντικές συμμαχίες ξεφτίζουν στα νοτιοανατολικά άκρα τους» γράφει περισπούδαστα η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία τους να σώσουν τον γερμανόδουλο Μπασέσκου, αλλά ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην τα καταφέρουν αυτή τη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου