Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Πανδημία: Για όλα φταίνε …οι Ρώσοι

Αν ένα σάιτ έχει ειδήσεις που δείχνουν την αποτυχία των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και την επιτυχία άλλων κρατών, ε, δεν μπορεί παρά να είναι ..ρώσικος δάκτυλος! Οχι, δεν πρόκειται για ανέκδοτο αλλά για κανονική, κανονικότατη είδηση που μας ήρθε από το Ασσοσιέιτεντ Πρες (Associated Press, AP), και καταγράφει επίσημη θέση αξιωματούχων των ΗΠΑ για τη διαχείριση των ειδήσεων περί της πανδημίας από τρεις συγκεκριμένους αγγλόφωνους ειδηεογραφικούς ιστότοπους. 
Συγκεκριμένα, η καταγγελία των αμερικανικών αρχών, όπως καταγράφεται από το ΑΡ, είναι ότι «οι Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν τρία αγγλόφωνα σάιτς για να διαδώσουν ανακρίβειες (disinformation) για την πανδημία του κορονοϊού, ώστε να εκμεταλλευτούν την κρίση που αγωνίζεται να αντιμετωπίσει η Αμερική προ των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου».
Οι πηγές του ΑΡ ζήτησαν να μιλήσουν σε καθεστώς ανωνυμίας και πρόσθεσαν ότι «δύο Ρώσοι που είχαν στο παρελθόν υπεύθυνες θέσεις στη στρατιωτική μυστική υπηρεσία της Ρωσίας έχουν εντοπιστεί ως υπεύθυνοι της προσπάθειας που έχει ως στόχο το κοινό των ΗΠΑ και της Δύσης». 
Και εδώ αρχίζει το ανέκδοτο. Οι …αποδείξεις. Πρώτη πρώτη: «από το Μάιο ως τον Ιούλιο αυτά τα τρία σάιτ δημοσίευσαν συνολικά 150 άρθρα για την αντιμετώπιση της Πανδημίας, ορισμένα εκ των οποίων είχαν ως στόχο […] την υποτίμηση των ΗΠΑ». Που σημαίνει, με απλά μαθηματικά και για να δούμε σοβαρά το επιχείρημα, ότι κάθε σάιτ έβαλε περίπου 50 ειδήσεις για τον κορονοϊό σε διάστημα δύο μηνών, λιγότερο από μία είδηση τη μέρα. Αν το ένα είχε τριάντα και το άλλο εβδομήντα, δεν εξετάζεται. Ακόμη κι έτσι, οι αριθμοί είναι αστείοι – γι’ αυτό και προσθέτουν τριών σάιτ τα δεδομένα. Τα ελληνικά ειδησεογραφικά σάιτ, την ίδια περίοδο, με βεβαιότητα είχαν πολύ περισσότερες από 50 ή 70 ή 100 ειδήσεις για την πανδημία. 
Δεύτερη: Υπήρξε, λέει, τίτλος «Το Πεκίνο πιστεύει ότι ο COVID-19 είναι βιολογικό όπλο» και σε αυτό το κείμενο «τονίζονταν οι δηλώσεις των Κινέζων». Άρα, συμπεραίνεται αυθορμήτως, οι συγκεκριμένοι αμερικάνοι αξιωματούχοι θεωρούν πως, όσοι δημοσιογράφοι ασχολούνται με ειδήσεις που δεν προέρχονται από αμερικάνικες πηγές και καλύπτουν όσα λένε ή κάνουν άλλες, μη φιλικά προσκείμενες στους αμερικάνους, χώρες, είναι υποχείρια πρακτόρων. 
Η γελοιότητα των επιχειρημάτων είναι προφανής. Ο στόχος τους επίσης: Να επανέλθει το γνωστό σενάριο περί Ρωσικής εμπλοκής στις εκλογές των ΗΠΑ – ως γνωστόν, το σενάριο ότι τον Τραμπ τον βγάλανε οι Ρώσοι και τον βοηθούν οι Ρώσοι δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι: φρόντισαν οι Δημοκρατικοί γι’ αυτό. Και το ξαναθυμούνται, ελπίζοντας να τους ξαναφανεί χρήσιμο, καθώς Τραμπ και Μπάιντεν συμφωνούν σε πολλά και μόνον ο ..ξένος δάκτυλος μπορεί να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς, ειδικά στις περιοχές όπου οι θεωρίες συνομωσίας και ο ..κομμουνιστικός κίνδυνος (του μεταμφιεσμένου σε μη-κομμουνιστή .. Πούτιν) πουλάνε ακόμη – περιοχές όπου ο Τραμπ έχει ακόμη προβάδισμα.
Θα μου πείτε, τουλάχιστον μέσα στον καύσωνα, οι συγκεκριμένοι Αμερικάνοι αξιωματούχοι φροντίζουν να μας χαρίζουν το γέλιο. Κάτι είναι κι αυτό… 

 https://kosmodromio.gr/2020/07/30/gia-ola-ftaine-oi-rwsoi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου