Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ αναγνωρίζει ότι η τρόικα ή τα αυστηρά μέτρα λιτότητας αποτελούν εργαλεία βασανιστηρίων


του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου

Από την ιστοσελίδα του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών διαβάσαμε τα εξής αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Heiko Maas στην εφημερίδα Spiegel. «Σ’ αυτήν την κρίση χρειαζόμαστε ταχύτατη βοήθεια χωρίς εργαλεία βασανιστηρίων όπως είναι η τρόικα ή τα αυστηρά μέτρα λιτότητας…».
Δεν μπορούμε παρά να επιδοκιμάσουμε τη δήλωση αυτή γιατί εκφράζει την αλήθεια, μια αλήθεια που οι περισσότεροι Έλληνες γνωρίζουμε καλά. Είναι η πρώτη φορά που Γερμανός υπουργός χαρακτηρίζει την τρόικα και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας εργαλεία βασανιστηρίων, εργαλεία που για δέκα χρόνια βασάνισαν και βασανίζουν ακόμη τον ελληνικό λαό, εργαλεία που δυστυχώς έγιναν αποδεκτά από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Ήταν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που είχαν σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση του συστήματος υγείας της Ελλάδας μειώνοντας σε 42.5% τον προϋπολογισμό της υγείας, αυτά τα ίδια μέτρα αύξησαν την ανεργία στο 28% και την ανεργία των νέων στο 60%, εκτίναξαν τον συνολικό αριθμό ετήσιων θανάτων από 70.000 σε 124.000 και υποχρέωσαν 800.000 Έλληνες να εγκαταλείψουν τη βασανισμένη τους πατρίδα για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, κυρίως σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά την επιβολή των μέτρων λιτότητας έγιναν λάθη, λάθη που αναγνωρίζονται από την τρόικα και το Δ.Ν.Τ. Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Τα Νέα» στις 27 Αυγούστου 2018 παραδέχτηκε ότι έγιναν σφάλματα από τους Ευρωπαίους στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης αναφέροντας ότι στην αρχή πειραματιζόντουσαν και χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να καταλήξουν και να στήσουν τους μηχανισμούς αντιμετώπισης της κρίσης. Ανέφερε επίσης ότι στην Ελλάδα θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί μια διαφορετική πολιτική κι ότι τα προγράμματα ήταν πολύ αυστηρά και η εφαρμογή τους πολύ δύσκολη.
Το πρώην μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Pierre Moscovici ανέφερε τα εξής στο μπλόγκ του της 20ής Αυγούστου 2018:
 «Λάθη έγιναν -στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον- τα οποία παρέτειναν την κρίση αδικαιολόγητα. Υποτιμήσαμε την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα όταν άρχισε όλο αυτό. Αυτό που φάνηκε στην αρχή να είναι μια απλή κρίση προϋπολογισμού, στην πραγματικότητα υπήρξε μια βαθιά κρίση του ελληνικού κράτους και της οικονομίας του. Ήταν τόσο βαθιά η κρίση αυτή που χρειάστηκαν μερικά χρόνια για να γίνει η σωστή εκτίμηση της κατάστασης με αποτέλεσμα να είναι ατελής κι ο σχεδιασμός των τριών προγραμμάτων βοήθειας… Η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ε.Κ.Τ., του Δ.Ν.Τ. κι αργότερα του E.S.M. δεν ήταν πάντοτε εύκολη. Η οικονομική εμπειρία του Δ.Ν.Τ. ήταν αρχικά απαραίτητη και χρήσιμη. Αλλά ορισμένες θέσεις υπήρξαν πολύ βίαιες και προσωπικές, δημιούργησαν ένταση με τους Έλληνες κι οδήγησαν το Eurogroup να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις που κατά τη γνώμη μου ήταν πολύ σκληρές, ιδίως για τις συντάξεις που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή από το 2019. Οκτώ χρόνια κρίσης είναι πάρα πολλά. Οι πολιτικοί φέρουν κάποια ευθύνη κι εγώ δέχομαι την μερίδα που μου αναλογεί… Πρέπει να αναγνωριστεί ότι μερικές φορές τα μέτρα ήταν διεισδυτικά κι ότι οι εν λόγω αξιωματούχοι είχαν κύρια επίδραση στη διαδικασία επιβολής τους…»
Και φυσικά απέτυχε και η μείωση του δημόσιου χρέους που ήταν ο επίσημος λόγος για τον οποίο επιβλήθηκαν τα μνημόνια στην Ελλάδα. Από 120% σε ποσοστό ΑΕΠ έφτασε σήμερα το δημόσιο χρέος στο 185% σε ποσοστό ΑΕΠ.
Η δήλωση Maas για τα εργαλεία βασανισμού διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώσει τη στάση των ετήσιων πληρωμών των μνημονιακών υποχρεώσεών της έτσι ώστε τα ποσά που θα εξοικονομηθούν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη του ελληνικού πληθυσμού κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού. Μέσα στα εργαλεία βασανισμού κινείται και η άρνηση των δανειστών να παρατείνουν την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σας ευχαριστούμε υπουργέ Maas για την ειλικρίνειά σας.
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος –Πρέσβης επί τιμή
metopotouoxi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου