Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Πώς η προσευχή και η πίστη δυναμώνουν το ανοσιοποιητικό μας σύστημα (γιατρός Αμαλία Καταφυγιώτου)

Όλοι οι γιατροί καλούνται αυτές τις μέρες να σταθούν ως στρατιώτες ενάντια σ’ έναν αόρατο εχθρό που άλλαξε τη ζωή στον πλανήτη, από τη μια μέρα στην άλλη. Όπλα τους, οι γνώσεις τους, η εμπειρία, και ενίοτε για αρκετούς, η πίστη στις δυνάμεις που λειτουργούν στην ψυχή μας κι επηρεάζουν το σώμα μας, δυνάμεις, δώρο από τον ουρανό, προίκα των ανθρώπων από τη γέννησή μας. Η Αμαλία Καταφυγιώτου, γιατρός αναισθησιολόγος, μια επιστήμονας με ενθουσιασμό για τη δουλειά της, και αφοσιωμένη στο λειτούργημα της ιατρικής εξηγεί για τους αναγνώστες της Ο.Α τη σύσταση του κορονοϊού και κάποιες από τις γνωστές στην ιατρική κοινότητα στρατηγικές του, αν και είμαστε ακόμη στην αρχή της γνωριμίας με τον απρόσκλητο επισκέπτη:
«Ο ονομαζόμενος πλέον γνωστός σε όλους Κορονοϊός είναι όμαδα RNA ιών που προκαλεί αναπνευστικές λοιμώξεις (ανώτερου αναπνευστικού). Σε ένα ποσοστό 10 με 15% μπορεί να προκαλέσουν και πνευμονία.»

Τα μέτρα

Ποια μέτρα εμείς ευθυνόμαστε να πάρουμε για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας και τον εαυτό μας από την προσβολή του ιού; Η γιατρός θα απαντήσει πως:

«Η προφύλαξη για τη μη μετάδοση του ιού είναι απλή και στηρίζεται στην ατομική ευθύνη του καθενός. Όταν αισθανόμαστε κακουχία, έχουμε βήχα και μυαλγίες (δηλ. πόνο στους μυς σχεδόν σε όλο το σώμα) η οδηγία είναι απλή και σε όλους κατανοητή: Ξεκούραση, παραμονή στο σπίτι, λήψη υγρών (κυρίως χλιαρών), διατροφή κυρίως σε φρούτα, λαχανικά και καλά λευκώματα (αυγά, ρεβύθια, φακές). Είναι σημαντική η λήψη βιταμινών C και D γιατί είναι βοηθητικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Για τον συγκεκριμένο ιό η παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση που είμαστε θετικοί στη νόσο είναι σαφής, παραμονή 14 ημερών.»

Ο μηχανισμός

Η Αμαλία Καταφυγιώτου, είναι από τη φύση της ένας άνθρωπος που αγαπά να διεισδύει στο βάθος των εννοιών, ώστε να έχει ευρύτερη αντίληψη. Μας την κάνει γνωστή με τον ακόλουθο συλλογισμό:

«Τις τελευταίες μέρες μετά τη γρήγορη εξάπλωση του ιού παγκοσμίως, αυτό που όλοι πρέπει να αναλογιστούμε είναι η προσωπική ευθύνη του καθενός καθώς και η συνολική στάση στη ζωή. Μιλώντας για παγκόσμια πανδημία ξεχάσαμε να θυμίσουμε στους συνανθρώπους μας ότι πριν να φτάσουμε να μιλάμε για τον ιό ή γενικά τις ιώσεις στο σύνολό τους, ας θυμηθούμε όλοι την έννοια της ανοσίας.


Η ανοσία είναι η φυσική άμυνα του οργανισμού μας. Η ανοσία (α στερητικό + νόσος) είναι η ικανότητα του οργανισμού να αμύνεται ενάντια σε κάποιον βλαπτικό παράγοντα και να υφίσταται τις συνέπειές του. Η ανοσία μας στηρίζεται στο γνωστό σε όλους μας Ανοσοποιητικό σύστημα. Πολύπλοκος και σημαντικός μηχανισμός για όλους μας. Υπάρχουν δυο είδη ανοσίας. Η σύμφυτη, αυτή η ανοσία που διαθέτει ο άνθρωπος από τη γέννησή του και αναπτύσσεται κατά την ενδομήτριο ζωή καθώς και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, καθώς και η επίκτητη, αυτή που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η πρώτη μορφή ανοσίας που αναφέραμε, η σύμφυτη, είναι η πρώτη γραμμή άμυνας και είναι γενετικά καθορισμένη. Είναι γραμμένη δηλαδή στα γονίδιά μας και είναι αυτή που μας προστατεύει από την πρώτη στιγμή της γέννησής μας από επιβλαβείς ουσίες, από το περιβάλλον και από διάφορα παθογόνα μικρόβια. Η δεύτερη μορφή ανόσιας, η επίκτητη, αντιπροσωπεύει τη δεύτερη γραμμή άμυνας του σώματος. Αυτός ο τύπος της ανόσιας αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της ζωής, με βάση την επαφή με ξένα σωματίδια όπως τα βακτήρια που δεν καταστρέφονται από το φυσικό μας ανοσοποιητικό σύστημα.»


Ποια είναι όμως η διαφορά ανάμεσα στους ιούς και στα βακτήρια; Η κ. Καταφυγιώτου τα διαχωρίζει:

«Η σημαντική διαφορά μεταξύ ιών και βακτηριδίων είναι ότι οι ιοί για να ζήσουν χρειάζονται πάντα κύτταρο ξενιστή, είναι υποχρεωτικά παράσιτα καθώς και ότι καταστρέφουν πάντα το κύτταρο που προσβάλλουν ή ζουν σαν ξενιστές μέσα σε αυτό. Όταν ένας ιός προσβάλλει ένα κύτταρο, ο ιός αναγκάζει το κύτταρο να παράγει χιλιάδες ακόμη ιούς. Ακριβώς επειδή οι ιοί έχουν δικό τους γενετικό υλικό και μεταλλάσσονται γρήγορα δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθεί θεραπεία η εμβόλιο».

Γιατί υπάρχουν τα παράσιτα-φονιάδες

Δεν είναι δυνατόν να μην αναρωτηθεί κάποιος απλός άνθρωπος χωρίς ιατρικές γνώσεις, ποιά είναι η αναγκαιότητα της ύπαρξης αυτών των φονιάδων παρασίτων στη φύση; Η κ. Καταφυγιώτου θα μας διαφωτίσει:
«Γενικά οι ιοί είναι η πιο άφθονη βιολογική οντότητα στα υδάτινα περιβάλλοντα. Υπάρχει ένα εκατομμύριο από αυτός σ’ ένα κουταλάκι θαλασσινό νερό και είναι ουσιώδεις στη ρύθμιση των οικοσυστημάτων του αλμυρού και υγρού νερού. Οι μικροοργανισμοί αποτελούν πάνω από το 90% της βιομάζας της θάλασσας. Εκτιμάται ότι σκοτώνουν περίπου το 20% αυτής της βιομάζας κάθε μέρα και ότι υπάρχουν στους ωκεανούς δεκαπέντε φορές περισσότεροι ιοί απ’ ό,τι βακτήρια. Οι ιοί είναι κυρίως υπεύθυνοι για την ταχεία καταστροφή επιβλαβών φυκιών που συχνά σκοτώνουν τη θαλάσσια ζωή.»

«Να καταλάβουμε ότι στην ανοσία μας μέσα κρύβονται ο γενετικός μας κώδικας αλλά και ο οσιακός τρόπος ζωής μας!»

Σ’ αυτόν τον αόρατο πόλεμο με τον απρόβλεπτο σε επιθέσεις και άμυνες εχθρό, πρέπει να έχουμε μερικές αναγνωριστικές επισκέψεις στο δικό του στρατόπεδο. Η γιατρός θα πληροφορήσει για τις τελευταίες έρευνες:
«Πολλοί ερευνητές επισημαίνουν ότι το κρύο προκαλεί συστολή των αγγείων με αποτέλεσμα τα λευκά αιμοσφαίρια, δηλ. η άμυνά μας, να δυσκολεύονται να κινηθούν για να φτάσουν στον ιό, μειώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ταυτόχρονα αυξάνονται τα επίπεδα της κορτιζόνης η οποία επίσης καταστέλλει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επιπλέον οι ιοί που προκαλούν τη γρίπη διαθέτουν ένα “μυστικό όπλο”.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το εξωτερικό τους περίβλημα σκληραίνει και αυτό διευκολύνει πολύ την εξάπλωσή τους.

Λόγω του κρύου, η παραμονή μας περισσότερο σε κλειστούς χώρους καθώς και οι συναθροίσεις είναι ικανές από μόνες τους να αυξάνουν το φορτίο του ιού και την περαιτέρω εξάπλωση των ιώσεων.»

Φωτεινό παράδειγμα

Δείχνουν λοιπόν οι ιοί επίμονοι και μεθοδικοί μαχητές. Στη γη που ζούμε η θεολογία διατείνεται ότι είμαστε στην κορυφή της δημιουργίας, άρα τα όπλα μας δεν μπορεί να είναι μόνο η φυσική και η έρευνα της οποίας τα συμπεράσματα καταρρίπτονται στα αμέσως επόμενα πειράματα στα εργαστήρια. Η φύση μας διαθέτει στρατηγικές πέρα και πάνω από τη λογική. Τον συλλογισμό αυτό τον θέσαμε στην Αμαλία Καταφυγιώτου, η οποία συμφώνησε:
«Aς προσπαθήσουμε όλοι να καταλάβουμε, ότι στην ανοσία μας μέσα κρύβεται πρώτον ο γενετικός μας κώδικας και δεύτερον ο οσιακός μας τρόπος ζωής.

Ενισχύουμε την ανοσία μας την επίκτητη, όταν αλλάζουμε στάση ζωής. Συνήθειες που σκοτώνουν την επίκτητη ανοσία μας και με αυτό τον τρόπο μάς προκαλούν ιώσεις, λοιμώξεις στον ίδιο μας τον εαυτό! Πριν λοιπόν φτάσουμε σ’ αυτό το τόσο διαφορετικό Πάσχα για όλους, πριν αυτή την Ανάσταση του Κυρίου μας ας κάνουμε όλοι μια αλλαγή στάσης ζωής. Ας φροντίζουμε πιο υγιεινά το σώμα μας με τις γνωστές οδηγίες, αποφυγή καπνού, αποφυγή οποιουδήποτε είδους κατάχρησης, σωστή διατροφή καθώς και άθληση. Και παράλληλα ας φροντίσουμε την ψυχή μας με τη δύναμη της προσευχής και της πίστης μας και ελπίδα στον Θεό, αφού το ανθρώπινο σώμα πλάστηκε ψυχή και σώμα.


Ας βοηθήσουμε εμείς για να έρθει και ο Χριστός. Ας γίνουμε φωτεινό παράδειγμα με τη στάση μας στη ζωή για τους πιο νέους για να μην καταλήξουμε στατιστικό δείγμα σε πίνακες με ασθενείς φορείς της νόσου.»
* * *

Έτσι θα γίνει διάφανη η καρδιά μας!

Σπάνια επιστήμονες προτείνουν τη δύναμη της προσευχής ως δυνάμωμα του ανοσοποιητικού, κι εδώ μετά τη συνέντευξη της γιατρού αναθαρρούμε.


Προφανώς οι χριστιανοί αρρωσταίνουν και πεθαίνουν κι ας προσεύχονται. Είναι ουτοπία ένας κόσμος όπου οι χριστιανοί δεν παθαίνουν κορονοϊό ή άλλη ασθένεια, επειδή έχουν την Ορθόδοξη πίστη. Άγιοί μας έπασχαν από ασθένειες και κατέληγαν. Ποτέ δεν βγήκε από το στόμα τους η προτροπή “Ελάτε στην Εκκλησία να σας αποδείξουμε ότι υπάρχει Θεός και δεν θα σας συμβεί ουδέποτε κάτι δυσάρεστο”.

Προσευχόμαστε, δυναμώνει η πίστη μας ότι θα γίνει του Θεού το σχέδιο στη ζωή μας. Με την προσευχή θα μαλακώσει και θα γίνει διάφανη η καρδιά. Αν θα δυναμώσει ή όχι το σώμα μας είναι ελάχιστα στο χέρι μας. Αλλά εμείς θα σταθούμε έντιμα στην προσπάθεια να διατηρηθούμε στη ζωή μέχρι Εκείνος ν΄ αποφασίσει για το τέλος της.

____________
Σοφία Χατζή
δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, 08.04.2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου