Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Ηλίθιος ιστορικός αναθεωρητισμός made in USA… Σπάρτη & ναζισμός

Πρόσφατα αμερικανικό περιοδικό δημοσίευσε άρθρο του συγγραφέα Myke Cole με τίτλο: «Το φετίχ της Σπάρτης, ένα πνευματικός καρκίνος». Όπως δείχνει και ο τίτλος ο Cole δεν τυγχάνει λάτρης της αρχαίας Σπάρτης. Από αυτό όμως μέχρι την πλήρη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας υπάρχει τεράστια απόσταση.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα της Σπάρτης αποτελούν «ανιστόρητο μύθο» και «πνευματικό καρκίνο» πάνω στον οποίο πάτησε ο ναζισμός. Συνδέει δε την αρχαία Σπάρτη με τα σύγχρονα ιδεολογήματα περί «υπεροχής του λευκού ανθρώπου» και λοιπές ανοησίες.
Υποστηρίζει ότι η ιστορική θέση που θέλει τους Σπαρτιάτες επίλεκτους πολεμιστές είναι λανθασμένη καθώς η Σπάρτη είχε χάσει μάχες. Εξαιρετική λογική. Και οι Ρωμαίοι έχασαν μάχες οι Ασσύριοι και ο Ναπολέων . Αυτό τους καθιστά, ιστορικά, κακούς πολεμιστές; Ποιος στρατός στην ιστορία του δεν έχει ηττηθεί; Τυγχάνει αυτό σοβαρό επιχείρημα;

Υποστηρίζει επίσης ότι η Σπάρτη με δυσκολία νίκησε στον Πελοποννησιακό. Αυτό είναι αλήθεια αλλά έχει να κάνει με τη ναυτική κυρίως υπεροχή των Αθηναίων αντιπάλων της που δεν τόλμησαν να αντιμετωπίσουν τους Σπαρτιάτες στο πεδίο της μάχης και όταν το αποτόλμησαν συντρίφθηκαν. Ακόμα κι όταν οι Σπαρτιάτες εισέβαλαν κάθε χρόνο στην Αττική, οι Αθηναίοι κλείνονταν στα τείχη τους.
Ακόμα χειρότερα ο Cole δεν βλέπει στη μάχη των Θερμοπυλών καμία ελληνική και ειδικά σπαρτιατική δόξα αλλά απλώς μια τριήμερη καθυστέρηση της στρατιάς του Ξέρξη. Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι οι αριθμοί που παραδίδει ο Ηρόδοτος για τις περσικές δυνάμεις είναι υπερβολικοί, ακόμα κι αν οι Πέρσες ήταν μόνο 100.000, ή 50.000 ή και 10.000 αλήθεια πως χαρακτηρίζεται η απόφαση 1.000 Ελλήνων (300 Σπαρτιάτες, 700 Θεσπιείς) να μείνουν και να τους πολεμήσουν γνωρίζοντας πως μόνο το θάνατο μπορούσαν να περιμένουν;
Δηλαδή τι ακριβώς είναι ηρωισμός για τον Αμερικανό συγγραφέα η κατανάλωση μπύρας και χάμπουργκερ; Και το παράδειγμα που οι 1.000 αυτοί Έλληνες έθεσαν στους αιώνες δεν μετρά καθόλου;  
Στις Πλαταιές οι Έλληνες είχαν τον Λεωνίδα και τους άνδρες του σύνθημα νίκης.
Και γιατί ο Cole βγάζει τόσο μίσος για την Σπάρτη φτάνοντας, άκουσον-άκουσον, στο σημείο να γράφει ότι η μάχη των Θερμοπυλών έχει έντονο «ρατσιστικό και αντιμεταναστευτικό άρωμα»! Μήπως οι Πέρσες ήταν μετανάστες; Ήταν εισβολείς. Ουδείς τους κάλεσε και άριστα έπραξαν οι Έλληνες που τους έσφαξαν ως εισβολείς που ήταν στην πατρίδα τους.

Ακόμα πιο άστοχη είναι απόπειρα του Αμερικανού συγγραφέα να συνδέσει την αρχαία Σπάρτη με τον ναζισμό. Το πώς έβλεπε ο Χίτλερ την Σπάρτη, τη Θήβα ή τα Κάτω Σούρμενα ήταν θέμα της δικής του οπτικής, ιστορικών γνώσεων και βλακείας. Δεν φταίει η Σπάρτη, μια πόλη του αρχαίου κόσμου, αν ένας καθυστερημένος ρατσιστής όπως ο Χίτλερ έβλεπε σε αυτή ότι ήθελε ο ίδιος να δει.
Βασικό θέσφατο της ορθής ιστορικής θεώρησης είναι να βλέπεις και να κρίνεις πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις στο ιστορικό τους πλαίσιο, κοινώς στην εποχή τους. Τα ιστορικά χρονικά άλματα είναι ανιστόρητα είναι. Επίσης ούτε το «Μολών Λαβέ» του Λεωνίδα έχει οτιδήποτε το ναζιστικό. Οι Έλληνες έχουν πει την ίδια φράση, με άλλη διατύπωση, χιλιάδες φορές στην ιστορία τους καθώς δεν είναι ένα έθνος ούτε 300 ετών όπως αυτό του κ. Cole.

 https://slpress.gr/istorimata/ilithios-istorikos-anatheoritismos-made-in-usa-sparti-amp-nazismos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου