Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Ο δράκος και οι «φωτιές» του Τραμπ στην παγκόσμια οικονομία




της Νατάσας Στασινού

Ο Ντόναλντ Τραμπ αύξησε αιφνιδίως τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές και κάλεσε τις αμερικανικές επιχειρήσεις να ξεχάσουν τον «ασιατικό δράκο» αναζητώντας άμεσα άλλες εναλλακτικές και επαναφέροντας την παραγωγή τους σε αμερικανικό έδαφος. Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Γαλλία και τη Σύνοδο του G7 και ενώ πριν από μία εβδομάδα είχε ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, ξεκαθάρισε ότι βρίσκεται σε πόλεμο και οι «εχθροί» του είναι δύο: ο Σι Τζινπίνγκ και ο Τζερόμ Πάουελ της FED.
Πρόκειται για ακόμη μία ανατροπή σε έναν εμπορικό πόλεμο, που επιβεβαιώνει την δυνατότητά του να προκαλεί τριγμούς στις αγορές, να αιφνιδιάζει τις κεντρικές τράπεζες και να ανάβει φωτιές στην παγκόσμια οικονομία.

Δεν πρόλαβαν να περάσουν πολλές ημέρες από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ, υπό τις εκκλήσεις και πιέσεις των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων και τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τις επιπτώσεις στην τσέπη των καταναλωτών, αποφάσιζε ένα μέρος των νέων δασμών στις κινεζικές εισαγωγές να μην τεθεί σε ισχύ τον Σεπτέμβριο, αλλά να αναβληθεί για τα μέσα Δεκεμβρίου.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν αλλάζει. Αλλά το ύψος των δασμών αυξάνεται αισθητά, με στόχο να πληγώσει τον «δράκο» σε βαθμό, που να μετανιώσει το γεγονός ότι τόλμησε να μιλήσει για αντίποινα. Οι υφιστάμενοι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισ. δολαρίων θα ανέβουν στο 30% από 25% από 1ης Οκτωβρίου. 

Όσο για τους πρόσθετους δασμούς σε επιπλέον προϊόντα 300 δισ. δολαρίων, που έχουν προγραμματιστεί να εφαρμοστούν σε δύο φάσεις (Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο) θα είναι τελικά ύψους 15% και όχι 10%.
Είχε προηγηθεί η απόφαση της Κίνας να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 75 δισ. δολαρίων. Το ποσό φαίνεται μικρό. Εξάλλου το Πεκίνο με το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ δεν έχει τη δυνατότητα να απαντήσει επί ίσοις όροις στο μέτωπο των δασμών. Ωστόσο οι δασμοί επιβάλλονται σε «πολιτικά ευαίσθητα» προϊόντα την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ δίνει τη μάχη για να παραμείνει στον Λευκό Οίκο και μετά τις εκλογές του 2020, κινδυνεύνοντας να χάσει το έως και πριν από λίγους μήνες ισχυρό χαρτί του: την οικονομία. 

Η οργή του Τραμπ ήταν εμφανής στα αλλεπάλληλα «τιτιβίσματά» του. Ο λογαριασμός του Αμερικανού προέδρου στο Twitter μέσα σε λίγες ώρες το βράδυ της Παρασκευής γέμισε κατηγορίες και απειλές. Τα πυρά του δεν περιορίστηκαν στον Σι Τζινπίνγκ. Απευθυνόμενος στους 60 εκατομμύρια ακολούθους του και την παγκόσμια κοινότητα έγραψε: «Αναρωτιέμαι ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας τώρα; Ο Τζέι Πάουελ ή ο πρόεδρος Σι;».
Στον απόηχο των αναρτήσεων ο Dow Jones έκανε βουτιά άνω των 600 μονάδων. Ο δείκτης με τα 30 βαριά χαρτιά της Wall Street έκλεισε με πτώση 2,37%. Ο Nasdaq, στον οποίο έχουν μεγαλύτερο βάρος οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, βυθίστηκε 3%, ενώ ο S&P 500, o πλέον αντιπροσωπευτικός της αμερικανικής αγοράς, είχε απώλειες 2,6%.
Αμερικανικές πολυεθνικές των οποίων η αλυσίδα εφοδιασμού εξαρτάται από την Κίνα δέχθηκαν σφυροκόπημα. Οι μετοχές της Apple έκαναν βουτιά 4,6%, ενώ των Nike και Caterpillar.
Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται να ρίξουν βαριά τη σκιά τους στις εργασίες της Συνόδου των επτά πλουσιότερων οικονομιών του πλανήτη, που ούτως η άλλως προμηνύονταν εκρηκτικές. Οι συγκρούσεις δεν θα περιοριστούν στο μέτωπο του εμπορίου, αλλά θα επεκταθούν πιθανότατα σε όλα τα μεγάλα γεωπολιτικά θέματα, όπως και στο φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Ενδεχομένως να είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί χωρίς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, αφού οι ισχυροί του πλανήτη δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε καν σε γενικόλογες υποσχέσεις και ευχολόγια.

από το «https://www.naftemporiki.gr/»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου