Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Πώς αντιμετωπίζουμε τις αναφορές σε «Βόρεια Μακεδονία» και «βόρεια Ελλάδα» – οδηγίες προς ναυτιλομένους


[Το κείμενο αυτό αναρτήθηκε στο facebook, όμως λόγω της μεγάλης του αποδοχής μεταφέρεται και στον ιστοχώρο. Είχε σε 9 ώρες 350 likes και πάνω από 100 κοινοποιήσεις]
Δεν χρησιμοποιούμε πότε τον όρο Βόρεια Μακεδονία, ούτε όταν μιλάμε με ξένους. Το πολύ να το πάμε σε χαλαρό ύφος “Βορείως της Μακεδονίας” (North of Macedonia). Με το χιούμορ περνάει η θέση πολύ ωραία. Ακόμη και γραπτώς. Πώς θα καταλάβει ο άλλος τη θέση μας αλλιώς; Εναλλακτικά: το κράτος των Σκοπίων. (Στη διπλωματική γλώσσα είθισται να αναφέρεται η πρωτεύουσα ως το κέντρο μιας χώρας).
Προσθέτουμε πάντα ότι για μας τους Έλληνες η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι πάντα μέρος της ταυτότητας και της Ιστορίας μας και πότε δεν πρόκειται να αποδεχθούμε να τους ονομάσουμε “Μακεδόνες”, ακριβώς επειδή Μακεδόνες είμαστε εμείς. Όχι στην εθνικότητα (ethnicity), αλλά ως τμήμα της ελληνικής εθνικότητας. Τμήμα διαχρονικά. Ποτέ δεν έπαψε να είναι. Αν είναι αυτοί Μακεδόνες, εμείς τι είμαστε;

“Μακεδονική εθνότητα” δεν υπάρχει. Είναι εφεύρημα. Οι παππούδες τους πριν 100 χρόνια ήταν Βούλγαροι κατά κύριο λόγο. Εξ ου και παίρνουν σωρηδόν βουλγαρικό διαβατήριο ένας ένας τώρα.
==>πολύ σημαντικό για χρήση εντός Ελλάδος<==
Δεν χρησιμοποιούμε τον όρο “βόρεια Ελλάδα”. Δεν αποδεχόμαστε να γίνουμε “βόρεια περιοχή”, ούτε “πληθυσμός της βόρειας περιοχής”, όπως λέει το άρθρο 7(2) και 7(4). Ονομάζουμε τη Μακεδονία Μακεδονία, την Θράκη Θράκη και την Ήπειρο Ήπειρο. Οπως λέμε και την Κρήτη Κρήτη και όχι νότια Ελλάδα. Όπως λέμε τα νησιά νησιά και όχι Ανατολική Ελλάδα. Είναι ύπουλος ο όρος “βόρεια Ελλάδα” για να αποφεύγεται το Μακεδονία για τη Μακεδονία.

Αν το ζήτημα αφορά τους αρχαίους (όπως πχ η σελίδα με την διπλή υπηκοότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου) λέμε τα προφανή: το όνομα Μακεδόνας είναι ελληνικό, τα ονόματα Αλέξανδρος και Φίλιππος είναι ελληνικά, μιλούσαν ελληνικά, είχαν τα ελληνικά ήθη και έθιμα και τους Έλληνες Θεούς, ο Μ. Αλέξανδρος ονομάστηκε “στρατηγός των Ελλήνων” (πλην Λακεδαιμονίων) πριν την εκστρατεία του. Αντίθετα, αυτοί είναι Σλάβοι, κατέβηκαν στα Βαλκάνια τον 7ο αιώνα μ.Χ. Δηλαδή 1000 χρόνια μετά την ακμή της Μακεδονίας, η οποία ήταν απλώς ένα μέρος του ελληνικού κόσμου όπως η Αθήνα, η Σπάρτη, η Κόρινθος, η Θήβα και τόσα άλλα.
Επίσης:
το 1910 σε απογραφή των Οθωμανών “Μακεδόνες” δεν βρέθηκαν.
Το 1913 στο Βουκουρέστι δεν βρέθηκαν. (Οι παππούδες τους πολεμούσαν με τους Βούλγαρους).
Το 1918 στο National Geographic και στις φυλές της Ευρώπης δεν βρέθηκαν.
Το 1918 φτιάχτηκε το Βασίλειο Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων. Χωρίς “Μακεδόνες”.
Το 1921 στην απογραφή της (μετέπειτα ονομαζομένης) Γιουγκοσλαβίας, ούτε ένας “Μακεδόνας” δεν βρέθηκε, ούτε μια αναφορά σε “μακεδονική”.
[όλες οι αποδείξεις εδώ ]


Τα έθνη δεν φτιάχνονται στα εργαστήρια. Ούτε μέσα σε 70 χρόνια.
Υγ. Συμπληρώνω: το ελληνικό κράτος έχει υποχρέωση στα επίσημα έγγραφά του να αποκαλεί την χώρα “Βόρεια Μακεδονία”. Ως εκεί όμως. Κανένας άλλος. Ούτε ΜΜΕ, ούτε πολίτης, ούτε κανείς. Εκτός των άλλων, προβλέπεται και από το άρθρο 7 (5). Τους αποκαλούμε όπως γουστάρουμε. Τέλος. Όποιος τους αποκαλεί “Βόρεια Μακεδονία”, πχ τα ΜΜΕ, το κάνουν επειδή θέλουν. Μπορεί να θέλουν από αδιαφορία ή από έλλειψη φρονήματος. Πάντως θέλουν. Τόσα χρόνια τους αποκαλούσαν Σκόπια ενώ στον ΟΗΕ ήταν ΠΓΔΜ. Σκόπια και πάλι Σκόπια για μας.

 http://www.antibaro.gr/article/23657

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου