Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Αναστασία Γκότοβου: Το ξεχασμένο Ολοκαύτωμα

Νέα κυκλοφορία από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις

Το ξεχασμένο Ολοκαύτωμα, Η φυλετική θεωρία και η καταστροφή του «άλλου»
Συμβολή στην εκπαιδευτική αξιοποίηση της μνήμης της γενοκτονίας των Ρομά


Το βιβλίο αυτό θέλει να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής νεολαίας γύρω από ένα σημαντικό γεγονός της ευρωπαϊκής ιστορίας του 20ού αιώνα: τη γενοκτονία των Ρομά, αλλά και το ρόλο της φυλετικής θεωρίας στη γενοκτονία αυτή κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού. Μελετώντας τις φάσεις της καταστροφής των Ρομά της Γερμανίας μέσα από τα ίδια τα κείμενα και τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών της, σκοντάφτει κανείς πάνω σε στερεότυπα και προκαταλήψεις που υπήρχαν πριν από το εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς, κατά τη
διάρκειά του, αλλά ορισμένες συνεχίζουν, δυστυχώς, να υπάρχουν στην Ευρώπη και μετά την κατάρρευσή του. Διδάσκοντας την ετερότητα, τόσο από τη σκοπιά του παρόντος, όσο και από αυτή του παρελθόντος, το σχολείο μπορεί να συμβάλει στην δημιουργία αυτογνωσίας αλλά και στην καλλιέργεια μιας πνευματικής ασπίδας προστασίας, μέσω της γνώσης και της κριτικής σκέψης του μαθητή, απέναντι στις διαδεδομένες στην κοινωνία διαχρονικές στρεβλώσεις για τον «άλλον». Όταν στο παρελθόν ίδιες ή παρόμοιες στρεβλώσεις, αναβαθμισμένες σε δήθεν επιστημονική γνώση, κυριάρχησαν στις συνειδήσεις ανθρώπων που απέκτησαν πολιτική ισχύ, αυτές μεταμορφώθηκαν, με την ανοχή τμήματος της κοινωνίας, σε δολοφονικό εργαλείο. Αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνούμε.
* Η Αναστασία Γκότοβου γεννήθηκε στο Βερολίνο. Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές της στη Γερμανία και την Ελλάδα και σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (Τμήμα Αγγλικών Σπουδών). Έκανε διετείς μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Aalborg (Δανία) όπου και απόκτησε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα (τίτλος μεταπτυχιακής διατριβής: Towards a re-negotiation of European identity: the challenge of Turkey). Το διδακτορικό της δίπλωμα απόκτησε το 2011 από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ (τίτλος διδακτορικής διατριβής: «Εκπαιδευτικοί και Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιλήψεις και στάσεις των Ελλήνων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναφορικά με την ευρωπαϊκή ταυτότητα και τις επιδράσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής στην ελληνική εκπαίδευση»). Έχει διδάξει στο Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και στο Εμπόριο του ΤΕΙ Ηπείρου και έχει εργαστεί σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Σήμερα διδάσκει ως Senior Lecturer στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία για ηλεκτρονικές παραγγελίες επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των Εναλλακτικών Εκδόσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου