Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Πού βρίσκει τα λεφτά το Ισλαμικό Κράτος Σκλάβοι λύτρα πετρέλαιο λεηλασίες


isis2 
Σύμφωνα με πολλές μελέτες, εκτιμάται ότι το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει 1,8 δισ. ευρώ, χάρη στον συνολικό πλούτο της ζώνης που ελέγχει και περιέχει πετρελαϊκές πηγές και φυσικό αέριο. Επίσης, κερδίζει ετησίως πάνω από 2,9 δισ. δολάρια. Αναλογικά, είναι η πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση, αν υπολογίσει κανείς ότι οι Ταλιμπάν έχουν μια περιουσία μεταξύ 53 και 320 εκατ. δολαρίων και η Χεζμπολάχ έχει περιουσία μεταξύ 160 και 363 εκατ. δολαρίων.

Αλλά ποιες είναι οι βασικές πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατικής ομάδας του Ισλαμικού Κράτους;
Λύτρα ομήρων
Τα λύτρα από τους σκλάβους αφορούν κυρίως τις μειονότητες (γεζίντι, σαμπάκ, χριστιανοί ασσύριοι κ.λπ.) αλλά και τις γυναίκες ..

που κρατούνται όμηροι. Σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιοποίησε ο ΟΗΕ, τα ποσά που ζητούνται για τα λύτρα ομήρων είναι από 40 δολάρια ως 164 δολάρια το κεφάλι και τα ποσά πάνε ανάλογα με την ηλικία του ομήρου.
Οι τρομοκράτες ζητούν τα λύτρα από τους συγγενείς των ομήρων, τις κυβερνήσεις και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Τα συνολικά κέρδη είναι 10 εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως. Οι τοπικοί «φόροι»
Στα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος επιβάλλει φόρους στους κατοίκους. Ειδικότερα, στους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι πληρώνονται ακόμα από τις αρχές της Βαγδάτης, στο Ιράκ και στη Δαμασκό, στη Συρία. Τα εισοδήματά τους φορολογούνται κατά 50% και τα κέρδη για το Ισλαμικό Κράτος είναι 300 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Le Monde.

Επιπλέον, οι τρομοκράτες επιβάλλουν φόρο 5% στους μισθούς όλων όσοι ζουν στις περιοχές που ελέγχουν. Αλλά δεν σταματούν εδώ. Φορολογούν συστηματικά κάθε πέρασμα (φορτηγά, μετακινήσεις ανθρώπων) στα σύνορα που ελέγχουν. Επίσης, η τράπεζα πίστωσης της πρωτεύουσας Ράκα ζητάει 20 δολάρια, κάθε δύο μήνες, από όλα τα εμπορικά καταστήματα. Οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους έχουν κατάσχει τις καλλιέργειες στην κοιλάδα ανατολικά του Χαλεπιού (βαμβάκι, σιτηρά κ.λπ).
Σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας ερευνών του αμερικανικού Κογκρέσου, το Ισλαμικό Κράτος φορολογεί ακόμη και τους μαθητές! Κάθε μήνα πληρώνουν 22 δολάρια για το δημοτικό σχολείο, 43 δολ. για το γυμνάσιο, 65 δολ. για το πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, πριν εξαπλωθεί προς τη Συρία, κέρδιζε 8 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα, μόνο στην περιοχή της Μοσούλης, επί πολλά χρόνια.
Το πετρέλαιο
Περίπου 10 οικόπεδα πετρελαίου βρίσκονται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους. Αυτός ο «μαύρος χρυσός», ο οποίος βγάζει 44.000 βαρέλια την ημέρα στη Συρία και 4.000 βαρέλια την ημέρα στο Ιράκ, πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές. Ενώ στις αγορές το βαρέλι πωλείται προς 45 δολάρια, το Ισλαμικό Κράτος το πωλεί προς 30 δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι κερδίζει 1,4 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, δηλαδή 500 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Μια έρευνα της εφημερίδας Financial Times, τον Οκτώβριο, έδειχνε πώς το Ισλαμικό Κράτος μπορούσε να διατηρεί την αλυσίδα εξόρυξης του πετρελαίου, παρά τα πολιτικά προβλήματα της περιοχής και τις εγκαταστάσεις που έχουν παλιώσει. Τα φορτηγά-δεξαμενές κάνουν ουρά 6 χιλιομέτρων καθημερινά για να πάρουν πετρέλαιο, το οποίο πωλείται τοπικά ή στην Τουρκία.

ADVERTISEMENT
Κλοπές τραπεζών
Στη Μοσούλη, το άντρο των τρομοκρατών στο Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος είχε κάνει κατάσχεση στα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας του Ιράκ, τον Ιούνιο του 2014. Επρόκειτο για αποθέματα 500 δισ. ιρακινών διναρίων, δηλαδή 450 εκατομμύρια δολάρια. Από τις άλλες τράπεζες των περιοχών που ελέγχει, το Ισλαμικό Κράτος κατάσχεσε τα αποθέματα χρυσού.

Τα έργα τέχνης
Υπάρχουν συλλέκτες έργων τέχνης και αρχαίων αντικειμένων οι οποίοι αγοράζουν αντικείμενα που εκλάπησαν στη Συρία και στο Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος. Με τον τρόπο αυτό συμμετέχουν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Wall Street Journal, η πώληση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης που προέρχονται από τις περιοχές του ISIS αποφέρουν περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στο Ισλαμικό Κράτος. Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε μέτρα εναντίον της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης, την οποία μαζικά κάνει το Ισλαμικό Κράτος.
«Αυτή τη στιγμή, η τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους δίνει άδειες ανασκαφών, βάζει φόρους στα έργα, τα οποία στη συνέχεια τροφοδοτούν τη «μαύρη» παγκόσμια αγορά, τα οποία μεταφέρονται από λιμάνια και ξεπλένονται, ακόμη και μέσα στην Ευρώπη», είπε. Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές, δήλωσε ο Ολάντ, η Γαλλία θα εγκαταστήσει ένα «δικαίωμα ασύλου» για τα έργα τέχνης τα οποία απειλούνται και προέρχονται κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ.

Το ξέπλυμα
Οι τραπεζικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος προειδοποίησαν ότι το 2015 παρουσιάστηκε έξαρση σε τραπεζικές συναλλαγές στις οποίες μπορεί να εμπλέκεται το Ισλαμικό Κράτος. Την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, οι αμερικανικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι θα ερευνήσουν τις συναλλαγές που μπορεί να έχουν σχέση με τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Εξωτερική χρηματοδότηση
Οι μυστικές υπηρεσίες του Ιράκ έχουν στα χέρια τους 160 USB, τα οποία βρέθηκαν σε κρησφύγετο του Ισλαμικού Κράτους και περιέχουν αποκαλυπτικές πληροφορίες για τη χρηματοδότηση από άλλα κράτη προς την τρομοκρατική οργάνωση.

Για τον Ιρακινό πρωθυπουργό, τα πράγματα είναι σαφή: «Πιστεύουμε ότι η Σαουδική Αραβία είναι υπεύθυνη για την οικονομική και ηθική ενίσχυση των ομάδων των τρομοκρατών», δήλωσε ο Nouri Al-Maliki την Τρίτη 17 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου