Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Χάριζε λεφτά σε off shore ο Χ. Θεοχάρης (Ποτάμι);Τον πρώην γ.γ. εσόδων και νυν βουλευτή "του Ποταμιού" Χάρη Θεοχάρη καταγγέλει ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Σούρλας για έκδοση μιας εγκυκλίου τον Αύγουστο του 2013 η οποία συνεβαλε στη μη είσπραξη από το κράτος εσόδων που σχετίζονταν με τριγωνικές συναλλαγές μέσω off shore εταιρειών. Αφορμή στάθηκε η δήλωση Θεοχάρη στη βρετανική ..
εφημερίδα Telegraph ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων του για την είπραξη φόρων, δεχόταν απειλές. 
Ο κ. Σούρλας που διατηρεί προς το παρόν τη θέση του γενικού γραμματέα Διαφάνειας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, καταγγέλει τα εξής:
Μήπως εννοεί ότι μετά από τέτοιες πιέσεις εξέδωσε στις 21.8.2013, δέκα περίπου μήνες πριν την παραίτησή του, την ΠΟΛ 1198 εγκύκλιό του με την οποία προσπαθούσε, μεταξύ άλλων, να ερμηνεύσει κατά τέτοιο τρόπο το νόμο ώστε να μην εισπραχθούν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για τις χρήσεις 2010 και 2011, που είχαν επιβληθεί σε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν με τριγωνικές συναλλαγές μέσω off shore εταιρειών;
Δεν γνώριζε άραγε ότι μια εγκύκλιος, όπως η δική του, δεν παράγει δίκαιο και, ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να τροποποιήσει τις ισχύουσες τότε διατάξεις νόμου; Άλλωστε, ακριβώς γι' αυτό το λόγο η συγκεκριμένη εγκύκλιός του δεν έγινε δεκτή από τις ελεγκτικές και εισπρακτικές υπηρεσίες.
Ωστόσο, η εγκύκλιός του αυτή αποτέλεσε την αφετηρία για την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων, μέσα από αλλεπάλληλες προσπάθειες με τροπολογίες. Δυστυχώς, παρά τις επισημάνσεις της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας ότι όχι μόνον δεν έπρεπε να ψηφιστούν αυτές οι ρυθμίσεις, αλλά αντιθέτως έπρεπε να επανέλθουν οι σχετικές διατάξεις του ν. 3842/2010 για να τεθεί τέρμα στο αμαρτωλό καθεστώς των τριγωνικών συναλλαγών, «διαγράφηκαν» τελικά φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνεχίζεται και το αμαρτωλό αυτό καθεστώς των τριγωνικών συναλλαγών με off shore εταιρείες.

http://www.koutipandoras.gr/article/132609/harize-lefta-se-shore-o-h-theoharis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου