Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

ΗΡΟΣΤΡΑΤΟΣ –ΣΥΡΜΟΣ & ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ


Θεολόγη Θωμά


απεικόνιση του Ηρόστρατου
Η Λυδία ήταν χώρα της Μικράς Ασίας. Ο τελευταίος βασιλιάς της, δηλαδή ο Κροίσος, ήταν πασίγνωστος για τα αμέτρητα πλούτη του. Επιδιώκοντας ν΄ αφήσει το όνομά του ανεξίτηλα γραμμένο στην ιστορία, το 560 π.χ. πρόσταξε να οικοδομήσουν στην Έφεσο ένα ναό, που όμοιό του να μην έχει δει ποτέ το φώς του ήλιου! Μέσα σε λίγα χρόνια ορθώθηκε ένα μεγαλοπρεπέστατο οικοδόμημα επιφανείας 10.349 τετραγωνικών μέτρων!

Το κύριο τμήμα του στηριζόταν πάνω σε 120 κίονες, ύψους 20 μέτρων ο καθένας! (Δηλαδή είχε το ύψος μιας σημερινής εξαώροφης πολυκατοικίας). ‘Όλος ο ναός διακοσμήθηκε με υπέροχες γλυπτές παραστάσεις και στο μέσον τοποθετήθηκε ένα επιβλητικό μαρμάρινο άγαλμα της Αρτέμιδος. Μ΄ αυτόν τον μεγαλοπρεπή τρόπο ετίμησαν την αδελφή του Απόλλωνα και θυγατέρα του Διός και της Λητούς. Σ΄ αυτόν τον αξεπέραστο ναό κατοίκησε η θεά του κυνηγίου, των ναυτιλλομένων και της αγνότητας που  θεωρήθηκε δικαίως ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου!

Το 356 π.χ., πάνω που ο ναός της Εφεσίας Αρτέμιδος πλησίαζε τους δύο αιώνες ζωής, ένας χρησμός του Μαντείου των Δελφών είχε προφητεύσει τη γέννηση του Μ. Αλεξάνδρου, καθώς και ότι θα γινόταν κοσμοκράτωρ! Ο χρησμός αυτός δεν άρεσε καθόλου στον Ηρόστρατο, ένα μωρόσοφο της εποχής εκείνης ,προπομπό των σημερινών γυμνοσκελών, γυμνόστερνων και κενόφρονων απογόνων του και προκειμένου να γίνει περιβόητος πριν από τον Μ. Αλέξανδρο, πυρπόλησε τον ναό της Εφεσίας Αρτέμιδος και τον μετέτρεψε σε στάχτη! Έτσι εγκαινιάστηκε μια αρρωστημένη αντίδραση κατά της ομαλότητας. Οι ανώμαλοι κληρονόμοι την μετέτρεψαν σε συρμό, οι δε Νεοέλληνες τη βάφτισαν «μόδα», προκειμένου να μην είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού ο διασυρμός τους!....


Βέβαια τα σημερινά αποτελέσματα της καθιερώσεως αυτού του συρμού που μας κληροδότησε ο Ηρόστρατος, δεν συγκρίνονται με τον εμπρησμό του ναού της Αρτέμιδος χωριστά εξεταζόμενα, αλλά η ζημιά που προκαλούν αθροιστικά, είναι απίστευτη! Για να γίνω περισσότερο κατανοητός, θ’ αναφερθώ σε λίγα παραδείγματα από την καθημερινή μας ζωή και επαφίεμαι στη δική σας κρίση για το πόσο αρνητικές επιπτώσεις έχουν στη σημερινή κοινωνία:
1.Οι νέοι χρειάζονται πρότυπα για να ‘χουν σωστή εξέλιξη. Οι πατέρες, δάσκαλοι, γείτονες,    που κυκλοφορούν με σκουλαρίκια, με ξυρισμένο το μισό κεφάλι, με το παντελόνι ξασπρισμένο με χλωρίνη και διαμπερές σε πολλά εντέχνως ξεφτισμένα σημεία- παρά το γεγονός ότι αγοράστηκε προ δεκαημέρου- και τον καβάλο στα γόνατα, δεν παρέχουν στους νέους εποικοδομητικά πρότυπα. Αλλοίμονό τους αν πουν, όπως οι νέοι της αρχαιότητας, «άμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρωνες». Σίγουρα θα καταλήξουν σε κάποια κόπρο του Αυγεία!....
2. Τι να πω για τον «συρμό» της διαφάνειας; Στο διάβα της μόδας όλα επιτρέπονται κι όλα καθαγιάζονται. Αφήνω τις ακραίες περιπτώσεις , όπως τα «σ τ ρ ι γ γ ά κ ι α»  και περιορίζομαι σ’ αυτή:
Μια παγερή νύχτα είδα να έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση μια πανέμορφη κυρία. Ήταν ντυμένη κομψότατα .Όπως πλησίαζε, παρατήρησα ότι μια παχιά γούνα κάλυπτε το σώμα της, δημιουργώντας μου τη βεβαιότητα ότι οι μείον 5 βαθμοί εκείνης της ώρας, δεν πρέπει να επηρέαζαν καθόλου τη θαλπωρή της. Όταν με προσπέρασε, έμεινα άναυδος! Ολόκληρη η πλάτη της ήταν γ υ μ ν ή !!! Ο κόσμος την κοιτούσε με γουρλωμένα μάτια, λέγοντας –μέσα του- «ζήτω η μουρλαμάρα!» κι αυτή καμάρωνε που είχε τόσους θαυμαστές!..
3. Διαβάστε κι αυτό το παράδειγμα κακοήθειας : Η « μόδα» έχει πλήξει, σε επιδημικό βαθμό, τις καθαρές προσόψεις των κτιρίων, τις βιτρίνες των καταστημάτων ,τις υπόγειες διαβάσεις και, δυστυχώς ,τα αγάλματα. Όλ’ αυτά είναι έργα ζωγράφων που δεν χρησιμοποιούν μπογιές, αλλά κοπριές από το πλεόνασμα της καρδιάς τους!....
Μα, ίσως πείτε, τι σχέση έχουν  όλ’ αυτά  με τον Ηρόστρατο, που με τον εμπρησμό του ναού της Αρτέμιδος επεδίωξε να γραφεί το όνομά του στην ιστορία; Πιστεύω ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας ασθένειας η οποία παρουσιάζεται με διάφορες μορφές, όπως  ο καρκίνος. Ασχέτως του αν προσβάλλει τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες  ή το συκώτι, καρκίνος είναι!
4.Παραθέτω αυτούσιο το δημοσίευμα του Reuters (09.02.2010) που τυχαία έπεσε στα χέρια μου:

«Μ. Βρετανία: Καταδικάστηκε μητέρα που είχε πείσει το παιδί της ότι είναι ανάπηρο
Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 3 ετών και 3 μηνών η μητέρα που για έξι χρόνια παρίστανε ότι υγιής γιός της έπασχε από διάφορες νόσους, όπως διαβήτη, εγκεφαλική παράλυση και κυστική ίνωση και τον ανάγκαζε να τρέφεται με καθετήρα και να πηγαίνει στο σχολείο με αναπηρικό αμαξίδιο.
Η Lisa Hayden-Johnson,μητέρα δύο παιδιών, από το Devon της νοτιοδυτικής Αγγλίας, ισχυριζόταν ότι ο γιός της είχε νόσους απειλητικές για τη ζωή του και χρησιμοποιούσε αυτή τη φαντασίωση για να εισπράττει δωρεές και δώρα και να συναντά τη βασιλική οικογένεια, πολιτικούς και διασημότητες. Το παιδί είχε πραγματικά πειστεί ότι είναι σοβαρά άρρωστο, ενώ η 35χρονη μητέρα είχε καταφέρει να κερδίσει ο γιός της ακόμα και το βραβείο παιδικού θάρρους το 2005!
Ο εισαγγελέας δήλωσε άτι η μητέρα απολάμβανε την απάτη, την οποία περιέγραψε ως μια «σαδιστική» προσπάθεια κατασκευής ανύπαρκτων συμπτωμάτων για να αποκτήσει δημοσιότητα και οικονομικές ανταμοιβές, ενώ είχε υποβάλλει  τον γιό της σε ιατρική, σωματική και ψυχολογική κακομεταχείριση που συνιστούσε ένα καθημερινό 24ωρο μαρτύριο.
Συγκεκριμένα, το μικρό αγόρι είχε υποβληθεί σε 325 ιατρικές επισκέψεις , οι οποίες περιελάμβαναν εξετάσεις αίματος, ενδοφλέβιες θεραπείες, καθώς και επέμβαση γαστροστομίας, ώστε να τρέφεται μέσω καθετήρα. Επίσης, η μητέρα ανάγκαζε το παιδί να κυκλοφορεί με αναπηρικό κάθισμα, παρά το ότι μπορούσε να παίζει και να τρέχει με τους φίλους του. Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι το αγόρι δεν έπασχε ποτέ από καμία  από αυτές τις διαταραχές ή αναπηρίες και ότι τα συμπτώματα που ανέφερε η κατηγορουμένη ήταν φανταστικά. Η αστυνομία βρήκε στο δωμάτιο του παιδιού ένα νοσοκομειακό κρεβάτι, διατροφική αντλία, μάσκα οξυγόνου και ιατρικές προμήθειες.
Σήμερα το αγόρι έχει τεθεί σε θετή φροντίδα».

Μπορεί να έκανα και μία ώρα να συνέλθω, μετά την ανάγνωση αυτού του κειμένου! Κατάλαβα ότι ίσως αδικούμε τα ζώα, όταν αποκαλούμε «κτήνος» ένα συνάνθρωπό μας, αφού, όπως φαντάζομαι, κανένα ζώο δεν θά ΄δειχνε τόση αστοργία στο παιδί του!

Ξαφνικά ήρθε στο νου μου η Οδύσσεια και ιδιαιτέρως η μάγισσα Κίρκη που μεταμόρφωσε σε χοίρους τους συντρόφους του Οδυσσέα. Ανάμεσά τους ήταν κι ένας που λεγόταν Γρύλλος. Όταν η Κίρκη θέλησε –ή αναγκάστηκε, δεν το θυμάμαι- να τους ξανακάνει ανθρώπους, ο Γρύλλος προτίμησε να παραμείνει χοίρος!!!! Γιατί, άραγε; Μήπως τον είχε αναθρέψει μάννα με τα «χαρίσματα» της Lisa Hayden-Johnson;
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου