Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

«Ο Τραμπ παίζει πόκερ, ενώ η Κίνα σκάκι»

Η κυβέρνηση Trump θέτει τις ΗΠΑ σε μια επικίνδυνη πορεία, μη αξιολογώντας τους μακροπρόθεσμους κινδύνους στον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αναφέρουν αναλυτές στο RT, καθώς οι εντάσεις φουντώνουν μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Η εμπορική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έφτασε σε νέο επίπεδο, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, απείλησε να αυξήσει τους δασμούς των κινεζικών προϊόντων αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, παραβιάζοντας μια ανακωχή που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της G20.
Τη Δευτέρα, το γιουάν βυθίστηκε, πυροδοτώντας τη χειρότερη ρευστοποίηση του 2019 στη Wall Street και προκαλώντας χάος στις αγορές της Ασίας και της Ευρώπης, επακόλουθο των κατηγοριών της Ουάσιγκτον για χειραγώγηση των συναλλαγών από το Πεκίνο.
Ωστόσο, το κινεζικό νόμισμα είναι ήδη αδύναμο εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, ανέφερε ο ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής Alessandro Bruno. Η πτώση του γιουάν είναι ένας πονοκέφαλος για κινέζους επενδυτές και εταιρείες που έχουν χρέη σε αμερικανικά δολάρια.

Αλλά η αμερικανική πλευρά έχει να χάσει ακόμη περισσότερα και τα λάθη του Trump μπορεί να κοστίσουν πολύ στην αμερικανική οικονομία, δήλωσε ο αναλυτής.
«Ο Τραμπ είναι παίκτης του πόκερ, τζογάρει. Οι Κινέζοι, οι Ρώσοι είναι σκακιστές. Οι Κινέζοι σκέφτονται μερικές κινήσεις μπροστά από τον Τράμπ», είπε ο Μπρούνο.
Πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «έχει βρεθεί σε μια τρύπα» καθώς η κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης είναι έτοιμη να βλάψει τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές αγορές περισσότερο από ό, τι θα επηρεάσει την Κίνα μακροπρόθεσμα.
Δίνοντας στην Κίνα την ετικέτα του “χειραγωγού νομίσματος” δίνει στην διοίκηση του Trump περιθώριο ελιγμών για να χτυπήσει περαιτέρω το Πεκίνο με τιμωρητικά μέτρα. Για παράδειγμα, μπορεί να επιβάλει περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες ή να απαγορεύσει στις αμερικανικές επιχειρήσεις να ασχολούνται με κινέζους ομολόγους τους, σύμφωνα με τον σχεδιαστή στρατηγικής Andrew Leung.
Ταυτόχρονα, η κίνηση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών σηματοδοτεί μια ακόμη κλιμάκωση της συνεχιζόμενης εμπορικής δραστηριότητας ΗΠΑ-Κίνας, πιστεύει ο ερευνητής Peter Earle του Αμερικανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών.
«Στη συντριπτική πλειοψηφία, όταν μια χώρα καταγγέλλει κάποια άλλη χρησιμοποιώντας τους συγκεκριμένους όρους, υποτίθεται ότι η πρόθεση είναι να παρουσιάσει την υπόθεσή της του ενώπιον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πράγμα που σημαίνει περισσότερη αβεβαιότητα, μεγαλύτερη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και πιθανώς περισσότερες ζημιές τόσο στη αμερικανική όσο και την κινεζική οικονομία», έγραψε ο Earle.
Η κατηγορία της «χειραγώγησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών» γίνεται επίσης θολή όταν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι κάθε κεντρική τράπεζα σε οποιαδήποτε χώρα διαχειρίζεται το νόμισμα, επιτρέποντάς του να κυμαίνεται μέσα σε συγκεκριμένες παραμέτρους. Ενώ κάποιοι θα το αποκαλούσαν χειραγώγηση νομισμάτων, άλλοι το βλέπουν απλώς ως ανταπόκριση της νομισματικής πολιτικής στις οικονομικές καταστάσεις.
Αυτή ήταν η περίπτωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την Federal Reserve των ΗΠΑ, την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ιαπωνίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Η Κίνα θα μπορούσε επίσης να “διατηρήσει τεχνητά την αξία του γιουάν (διατηρώντας την αναλογία 7 προς 1) για να αποφύγει ακριβώς το είδος των κατηγοριών που τελικά δέχθηκε αυτή την εβδομάδα», σύμφωνα με τον Earle.
Ενώ μια περαιτέρω πτώση του γιουάν δεν παίζει πραγματικά στα χέρια της κινεζικής οικονομίας, η υποτίμηση θα μπορούσε απλώς να αποτελέσει δοκιμασία για να φανεί πόσο οι ΗΠΑ μπορούν να «αντέξουν αυτό το πρόβλημα», επειδή η κίνηση ασκεί πίεση σε αυτούς, πρόσθεσε ο Μπρούνο .
Την ίδια στιγμή, αν το Πεκίνο αφήσει το γιουάν σε «ελεύθερη πτώση» λόγω της μεγάλης κλίμακας πτώσης κεφαλαίων, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει πανικό στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με τον διευθυντή του Centennial Group, Manu Bhaskaran.
Το ίδιο ισχύει και για το σύνολο των εμπορικών διαξιφισμών ΗΠΑ-Κίνας, οι οποίοι έχουν ήδη τρομάξει τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο, αναγκάζοντας πολλούς να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο στον χρυσό.
«Στις αγορές δεν αρέσουν οι δυσάρεστες εκπλήξεις και άρχισαν να ανησυχούν ότι η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας ήταν σε μια καθοδική πορεία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ άσχημα αποτελέσματα, πολύ χειρότερα από ό, τι περίμεναν οι επενδυτές νωρίτερα», σημείωσε ο Bhaskaran.
Ο εμπορικός πόλεμος απειλεί επίσης να εκτροχιάσει την ισχυρή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και ως εκ τούτου, να βλάψει τις πιθανότητες επανεκλογής του Trump, λένε οι αναλυτές.
Και ενώ ο Trump χρησιμοποιεί την Κίνα ως «τέλεια δικαιολογία για την πολιτική εκστρατεία», έχει θέσει τις ΗΠΑ σε μια «επικίνδυνη πορεία», σύμφωνα με τον Bruno.
 
Επιμέλεια- μετάφραση: olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου