Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Τι συμβαίνει στον ενεργειακό σχεδιασμό;


Οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα επιτείνουν την εξάρτηση και την υποτέλεια της χώρας
του Δημήτρη Μπούσμπουρα 
Είδηση 1η: Η ΔΕΗ πουλάει λιγνιτικές μονάδες.
Η ΔΕΗ πουλάει τις λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης.
Στην προκήρυξη υπάρχει μάλιστα μια σκανδαλώδης διάταξη: την πρώτη διετία μετά την πώληση προβλέπεται η συμμετοχή της ΔΕΗ κατά 50% σε ενδεχόμενες ζημίες που θα εμφανίσουν οι αγοραστές των μονάδων. Δηλαδή η «Κυβέρνηση της Αριστεράς» πουλάει τον πλούτο της χώρας και διασφαλίζει τους αγοραστές, που σίγουρα θα σπεύσουν να εμφανίσουν ζημιές. Μετά είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα πρέπει να πουληθούν και άλλα πακέτα των μετοχών της ΔΕΗ γιατί αυτή θα είναι ακόμα περισσότερο ζημιογόνα. Είχαν προηγηθεί:


– η εκστρατεία απαξίωσης των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ (εδραζόμενη στον υπερβολικό συντεχνιασμό που τους διέκρινε) και
– η προσπάθεια οικολογικής απαξίωσης του λιγνίτη από οργανώσεις-φρανσάιζ διεθνών ΜΚΟ, που έκαναν τα πάντα για να σταματήσει η επιδότηση των μονάδων λιγνίτη και η χώρα να οδηγηθεί σε μεγάλη επέκταση των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής.
Μετά πουλήθηκαν μετοχές της ΔΕΗ. Τώρα τα γκόλντεν μπόις και οι ιδιοκτήτες των εταιρειών, που θα αγοράσουν τις λιγνιτικές μονάδες, θα βγάζουν πολύ περισσότερα από τους διευθυντές και τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ και θα τους επιδοτούμε αν έχουν απώλεια εισοδήματος.
Ο λιγνίτης, βέβαια, θα εξακολουθεί να αποτελεί την βάση της ενέργειας της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες αφού –προς το παρόν– δεν μπορεί να καλυφθεί η υπάρχουσα ζήτηση με την ασταθή –αλλά πριμοδοτούμενη από όλους μας– αιολική ενέργεια μέσω του τέλους ΑΠΕ στον λογαριασμό του ρεύματος. Στα ανοικτά μόνο ορυχεία υπάρχουν 1 δις τόνοι λιγνίτη. Αυτόν τον λιγνίτη, όταν θα έχει απαξιωθεί πλήρως η ΔΕΗ, θα έρθουν κάποιες εταιρείες να τον «αξιοποιήσουν», το δε κράτος θα σπεύσει να τις συνδράμει για λόγους ενεργειακής ασφάλειας.
Το πιθανότερο είναι τις λιγνιτικές μονάδες στην Μεγαλόπολη και την Μελίτη να τις πάρουν εταιρείες που ανέπτυξαν τον τομέα της ενέργειας βάζοντας αιολικές εγκαταστάσεις στα βουνά, για να μπουν στο παιχνίδι. Έγιναν δηλαδή ανταγωνιστές της ΔΕΗ με εγγύηση της τιμής του προϊόντος τους.
Σικέ φιλελεύθερη οικονομία.

Είδηση 2η: «Εθνικό» Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Το Σχέδιο της εξάρτησης.
Έ ληξε στις 3/12 η Δημόσια Διαβούλευση του «Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα». Ο σχεδιασμός προβλέπει το σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ή την υπολειτουργία τους και την αύξηση των μονάδων από φυσικό αέριο. Προκρίνεται αυτή η κατεύθυνση την στιγμή που ο δείκτης ενεργειακής εξάρτησης της χώρας είναι από τους ψηλότερους στην Ε.Ε. Και σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση θεσμοθετεί την εξάρτηση της χώρας και την συγκαλύπτει με οικολογική φρασεολογία.
Το σύνθημα που έχει δοθεί είναι απόανθρακοποίηση. Στην πράξη όμως αυτό που γίνεται είναι μόνο από-λιγνιτοποίηση, λες και το φυσικό αέριο δεν περιέχει άνθρακα. Πρέπει όμως η χώρα να αναλάβει να καταναλώσει το φυσικό αέριο που της αναλογεί, όπως έχουν αποφασίσει ξένα κέντρα. Και αυτό πρέπει να το εισάγει, ει δυνατόν, μόνο από χώρες του ΝΑΤΟ και κυρίως τις ΗΠΑ.
Η σύνθεση των ειδών παραγωγής της ενέργειας στην Ελλάδα αλλάζει ραγδαία. Κινούμαστε ταχύτατα προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και εγκαταλείπουμε τον λιγνίτη που υπάρχει σε αφθονία. Αν δούμε την πορεία της χώρας συγκριτικά με την Γερμανία που είναι ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγός από λιγνίτη στην ΕΕ (και 2ος στον πλανήτη), διαπιστώνουμε τα εξής: Το 2017 η Γερμανία παρήγαγε ενέργεια από λιγνίτη 148 TWh, δηλαδή το ίδιο ακριβώς που παρήγαγε και το 2000 (148,3). Αντίστοιχα, η Ελλάδα το 2017 παρήγαγε ενέργεια από λιγνίτη μόλις 16,387TWh (στοιχεία ΑΔΜΗΕ), το οποίο συνιστά μόλις το 31% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής, δηλαδή ακριβώς το μισό σε σχέση με αυτό που παρήγαγε το 2004, ενώ το ποσοστό παραγωγής από φυσικό αέριο (που είναι 100% εισαγόμενο), αυξήθηκε σε 30% και η αντίστοιχη παραγωγή ενέργειας από αυτό σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 15,4TWh.
Με το σχέδιο που δόθηκε στην διαβούλευση, οι Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας θα συνεχίσουν να αυξάνονται στη χώρα καταστρέφοντας περισσότερα βουνά και περισσότερες προστατευόμενες περιοχές. Την ίδια στιγμή, σε άλλες χώρες απαγορεύονται εντελώς τα αιολικά σε προστατευόμενες περιοχές, ενώ ο αντίστοιχος σχεδιασμός στην Πολωνία προβλέπει διακοπή των χερσαίων αιολικών μέχρι το 2040 και ανάπτυξη μόνο υπεράκτιων αιολικών.
Δυστυχώς, είναι εμφανές ότι το δικό μας Σχέδιο για την Ενέργεια έχει γίνει κατ’ επιταγή ξένων κέντρων, προς προώθηση δικών τους γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, αλλά και τοπικών εταιρειών που έχουν στόχο την συμμετοχή στην πίτα του διαμοιρασμού της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Δηλαδή, το σχέδιο αυτό, μόνο εθνικό δεν είναι.

Είδηση 3η: Συμφωνία για παράδοση φορτίου LNG από τις ΗΠΑ στη Ρεβυθούσα.
Φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ θα εκφορτωθεί πριν το τέλος του έτους στην καινούργια δεξαμενή της ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, η έναρξη λειτουργίας της οποίας έγινε πρόσφατα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Πρόκειται για το πρώτο φορτίο που εισάγεται από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, επισφραγίζοντας τις αμοιβαίες προσπάθειες των δύο κρατών για στενότερη συνεργασία στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
«Το φυσικό αέριο καλείται να παίξει μεταβατικό ρόλο στην διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ενεργειακού μείγματος και μέχρι η παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να προσεγγίσει τα υψηλά επίπεδα που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», σημειώνει, υποτιμώντας την νοημοσύνη μας, το υπουργείο, σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει: «Σύμφωνα με τη συμφωνία, μεταξύ της ΔΕΠΑ και της αμερικανικής CHENIERE, η παράδοση 150.000 m3 (ή 1.000.000 ΜWh) spot φορτίου LNG θα γίνει στις 29 Δεκεμβρίου».
Σύντομα φαίνεται ότι θα φτάσει υγροποιημένο φυσικό αέριο και στην Αλεξανδρούπολη για να διοχετευτεί στο δίκτυο του αγωγού TAP που μεταφέρει το αζέρικο αέριο.
Ας δούμε λοιπόν τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη:
Περιβαλλοντικά:
1) Το φυσικό αέριο, ειδικά αυτό που παράγεται με την μέθοδο του «φράκινγκ», γνωστό επίσης ως σχιστολιθικό αέριο (όπως είναι το φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ), συνδέεται πολύ περισσότερο με την αύξηση του φαινομένου θερμοκηπίου. Το αέριο που διαφεύγει συμβάλλει στην θέρμανση του πλανήτη κατά 23 φορές περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα. Το αέριο διαφεύγει στην ατμόσφαιρα λόγω των διαρροών που συμβαίνουν με αυτήν τη μέθοδο εξόρυξης.
2) Η μεταφορά από τόσο μεγάλες αποστάσεις, αντί με αγωγό, είναι ενεργοβόρα. Καταναλώνεται πετρέλαιο για την μεταφορά και ανθρώπινη εργασία και υλικά για να υγροποιηθεί, ώστε να φορτωθεί το αέριο σε πλοία και να μεταφερθεί έως το τελικό δίκτυο.
Οικονομικά- Πολιτικά:
1) Η εισαγωγή φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρισμού γίνεται εις βάρος του εγχώριου λιγνίτη οδηγώντας σε ενεργειακή εξάρτηση από άλλες χώρες. Για να συμβεί αυτό πλασάρεται το αέριο ως μια οικολογικότερη λύση, ενώ μπορεί να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο στην πράξη.
2) Η υπόδουλη στις ΗΠΑ κυβέρνηση σχεδιάζει την ενεργειακή πολιτική όπως θέλουν οι Αμερικάνοι. Όλα είναι αποδεκτά χωρίς σκέψη και χωρίς αντιρρήσεις. Ορισμένοι αναλώνονται μόνο σε συνθήματα για την κλιματική αλλαγή και κατά τα άλλα ό,τι πει ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ.
Κάποτε δονούσε την χώρα το σύνθημα: «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Μετά από τρεις δεκαετίες ο γιος αυτού που πρώτος το διακήρυξε, έκανε τις πρώτες κινήσεις προς την άμεση οικονομική υποτέλεια. Σήμερα η υποτέλεια αυτή ολοκληρώνεται σε όλους τους τομείς από την αριστερή κυβέρνηση και παγιώνεται στις συνειδήσεις μας τόσο, ώστε το σύνθημα να μοιάζει πια ύποπτο. Στα αυτιά πολλών μπορεί να ακούγεται ακόμα και ως φασιστικό. Η παγκοσμιοποιητική σκέψη έχει διαχυθεί σε όλα τα στρώματα. Μοιάζει η ελληνική κοινωνία να μη βλέπει το καρφί στο μάτι της. Η εξάρτηση έχει εξαπλωθεί παντού. Τράπεζες, ενέργεια, επικοινωνίες, όλα είναι σε ξένα χέρια και ελάχιστες ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν από την χώρα πλέον.
Είναι φανερό ότι από τη δίνη αυτής της απόλυτης εξάρτησης θα βγούμε μόνο με ένα νέο εθνικοαπελευθερωτικό όραμα. Κι αυτό πρέπει να διατρέξει όλη την κοινωνία και σε όλους τους τομείς.



 http://ardin-rixi.gr/archives/210518

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου