Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Η μπάμπουσκα Πετσίτης


Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου από την Καθημερινή
Ο Λαυρεντιάδης, ο Παππάς, οι καναλάρχες και το Μέγαρο Μαξίμου
του Γιάννη Ξένου από την Ρήξη φ. 149
Γράφαμε το 2016, με αφορμή τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών ότι το δίκτυο διαπλοκής που στήνει ο Σύριζα έρχεται από μακριά, κυρίως λόγω της επανεμφάνισης του Χρ. Καλογρίτσα, που διεκδικούσε πανελλαδική άδεια με εγγύηση κάποια λιβάδια στην Ιθάκη. Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, η κυβέρνηση συνταράσσεται μήνα παρά μήνα από ένα μεγάλο ή μικρότερο σκάνδαλο, που θα ήταν ικανό σε άλλες εποχές, πιο κανονικές, να οδηγήσει υπουργούς σε παραιτήσεις, βουλευτές σε αποσκιρτήσεις κ.λπ. Θυμίζουμε εν τάχει το σκάνδαλο Τράπεζα Αττικής, που χορηγούσε χωρίς ελέγχους δάνεια σε εκλεκτούς της κυβέρνησης, την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2016, την πώληση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, το σκάνδαλο με τη διασπάθιση των ευρωπαϊκών πόρων για τους πρόσφυγες, κ.λπ.

Από τις πρώτες μέρες στην εξουσία ο Σύριζα και κυρίως από το κομβικό σημείο του Ιουλίου του 2015 και μετά, ενεργοποίησε κάθε πιθανό δίκτυο διαπλοκής είτε από το μακρινό ’80, όπως η σχέση με τον Καλογρίτσα, είτε πιο πρόσφατο. Οι παρασκηνιακές κινήσεις του διδύμου Τσίπρα-Παππά, τουλάχιστον από το 2012 και μετά, σκόπευαν στο να είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν κατάλληλα την εξουσία, όταν θα κατόρθωναν να την αρπάξουν. Μετά το καλοκαίρι του 2015 και τη «μεγάλη κωλοτούμπα», δεν είχαν πια κανέναν ηθικό φραγμό, καθώς απομακρύνθηκαν από το κόμμα και όσοι δυνητικά θα μπορούσαν να τους φρενάρουν. Απέμειναν οι αμοραλιστές εξουσιολάγνοι, που ήρθαν να αντικαταστήσουν τους αντίστοιχους του Πασόκ στις χειρότερες στιγμές της ιστορίας του.
Το σκάνδαλο που αποκαλύπτεται αυτές τις μέρες με τον Μανώλη Πετσίτη, άνθρωπο εμπιστοσύνης του Νίκου Παππά, αλλά και του Τσίπρα, που αναλώνεται στην αποκάλυψη της τρυφηλής ζωής ενός πρώην σερβιτόρου, θα ήταν πολύ βολικό για το Μαξίμου να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο. Είναι πράγματι γαργαλιστικό να αποκαλύπτεται πώς από την Καισαριανή μετακόμισε σε βίλα στους πρόποδες της Πάρνηθας με εσωτερική πισίνα, ή ότι είχε μόνιμη σουίτα στο μαγαζί που τραγουδά ο Ρέμος, ή ότι ξεχνούσε το παλτό του σε μπαρ στο Κολωνάκι και οι σερβιτόροι έβρισκαν μέσα 40.000 ευρώ σε δεσμίδες πεντακοσίων ευρώ. Ο Πετσίτης όμως, όπως καταγγέλλεται, δεν ήταν τίποτα άλλο πέρα από ένας μεσάζων μεταξύ του Μαξίμου και ενός κύκλου επιχειρηματιών που συναλάσσονται με το Μαξίμου. Τον ίδιο ρόλο σίγουρα παίζουν και άλλοι, που ίσως αποκαλυφθούν στο μέλλον, ή δεν θα τους μάθουμε και ποτέ.
ΔΕΠΑ και Λαυρεντιάδης
Το σοβαρό υπόβαθρο της υπόθεσης είναι οι σχέσεις του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη με την κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι ο Λαυρεντιάδης έγινε γνωστός τη δεκαετία του 2000 με την απογείωση της φαρμακοβιομηχανίας Alapis. Στις αρχές αυτής της δεκαετίας εξαγόρασε την Proton Bank και τη μετέβαλε σε τράπεζα δανειοδότησης (με επισφαλή όμως δάνεια) των επιχειρήσεων του. Το 2012 είχε κριθεί προφυλακιστέος για ηθική αυτουργία στην απόπειρα δολοφονίας ενός επιχειρηματία που διατηρούσε σχέση με την πρώην σύζυγο του. Το 2014 αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας και από τότε κυκλοφορεί με βραχιολάκι.
Για την ηθική αυτουργία σε απόπειρα δολοφονίας ξέμπλεξε δικαστικά το 2016, αλλά τα επισφαλή δάνεια της Proton Bank και ένα δάνειο 100 εκατ. ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπου κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, είναι υποθέσεις που εκδικάζονται. Αν και με πολύ αργό ρυθμό, μιας και ο στρατός των ογδόντα δικηγόρων που διαθέτει κάνει το παν για να καθυστερήσει τη στιγμή της λήψης απόφασης από το δικαστήριο. Τον Ιανουάριο του 2017 η δικαιοσύνη τον απήλλαξε από την κατηγορία ότι χειραγωγούσε τις μετοχές της Alapis, αν και ο Τύπος της εποχής σχολίαζε ότι ο Σύριζα, με νομοθετική πρωτοβουλία το 2016, ανέβασε τόσο ψηλά τον πήχη για τις παράνομες συναλλαγές, που του επέτρεψε να περάσει από κάτω.
Ο Λαυρεντιάδης το 2009, μέσω της εταιρείας ELFE, εξαγόρασε τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ) από τον Σεπτέμβριο του 2017 κατήγγειλε ότι, από τα 140 εκατ. ευρώ που οφείλονται στη ΔΕΠΑ, τα 110 είναι χρέος της ELFE (σήμερα έχει ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ), όταν το χρέος των Φωσφορικών Λιπασμάτων το 2009 ήταν 40 εκατ. ευρώ. Η ΠΟΕ κατήγγειλε ακόμα ότι η κυβέρνηση διόρισε διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ, αυτόν δηλαδή που θα υποχρέωνε τον Λαυρεντιάδη να εξοφλήσει το χρέος του προς την ΔΕΠΑ, έναν πρώην υπάλληλο του Λαυρεντιάδη, τον Θόδωρο Κιτσάκο, που είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της ELFE. Ο Κιτσάκος, πρώην τομεάρχης Ενέργειας του Σύριζα, παρέλαβε τη ΔΕΠΑ τον Δεκέμβριο του 2015 με χρέος 90 εκατ. ευρώ και σε τρία χρόνια το ανέβασε στα 120 εκατ. ευρώ (10 εκατ. ευρώ επιπλέον τον χρόνο).
Τον περασμένο Νοέμβριο η ΔΕΠΑ κατέθεσε μήνυση κατά της εταιρείας του Λαυρεντιάδη βάσει της οποίας η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς άσκησε δίωξη για απιστία εις βαθμό κακουργήματος σε βάρος του πρώην διευθύνοντα σύμβουλου της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκου. Ο Κιτσάκος μετά από αυτό απασφάλισε και αποκάλυψε ότι, όλο αυτό το διάστημα ενημέρωνε τακτικά επτά υπουργούς της κυβέρνησης για τα αυξανόμενη χρέη της κυβέρνησης, αλλά οι υπουργοί: Γιάννης Δραγασάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιώργος Σταθάκης, Αλέξης Χαρίτσης, Ανδρέας Νεφελούδης και Πάνος Σκουρλέτης δεν του έδιναν το πράσινο φως να κόψει την παροχή αερίου στην ELFE.
Ο Κιτσάκος κατήγγειλε και κάτι πιο σοβαρό, ότι στις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και ELFE συνομιλούσε συχνά με τον Μ. Πετσίτη που δούλευε για την ELFE, αλλά, και κατά δήλωση του Κιτσάκου, «λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου». Κατά τον Κιτσάκο, ο Πετσίτης τα ίδια έκανε και με τον προηγούμενο διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ. Η ρύθμιση που πέτυχε ο εκπρόσωπος του Μαξίμου και υπάλληλος Λαυρεντιάδη, Μ. Πετσίτης, ήταν ιδιαιτέρως συμφέρουσα για τον Λαυρεντιάδη, που εξασφάλιζε ενέργεια χωρίς να πληρώνει τον πάροχο.
Η μεσολάβηση μεταξύ Μαξίμου και ΔΕΠΑ δεν ήταν η μόνη απασχόληση του Μ. Πετσίτη, αφού το 2016 παρουσίασε έσοδα και από την Άλφα Δορυφορική Τηλεόραση, δηλαδή την τηλεόραση του Άλφα. Έχουν δημοσιευτεί αρκετές φωτογραφίες που ο Πετσίτης είναι με τον Δημήτρη Κοντομηνά, αλλά και τον Λάκη Λαζόπουλο, που άλλοτε έλυνε και έδενε στον όμιλο του Άλφα και ήταν φανατικός υποστηρικτής του Σύριζα. Στη μεταβολή του Άλφα σε ένα από τα φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης ο καταφερτζής Πετσίτης σίγουρα θα έβαλε το χεράκι του. Συνεργασία είχε συνάψει και με τον Χρήστο Καλογρίτσα, αλλά και τον ειδικευμένο στις υπεράκτιες, Κύπριο δικηγόρο, Αρτέμη Αρτεμίου. Ο Αρτεμίου έγινε γνωστός από το ταξίδι του μαζί με τον Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα το 2013.
Ο Πετσίτης παραμένει εξαφανισμένος εδώ και εβδομάδες, ο Ν. Παππάς τον απαρνιέται λέγοντας ότι έχει να τον δει από τον 2015 και στην κυβέρνηση είναι μοιρασμένοι σε δυο γραμμές. Μια πρώτη που λέει «όλα στο φώς» και επικρατεί μεταξύ αυτών που εχθρεύονται τον Ν. Παππά και θέλουν να τελειώσει η επιρροή του στο Μαξίμου, γραμμή που δεν πρόκειται να επικρατήσει, γιατί η βόμβα Πετσίτη αγγίζει και τον ίδιο τον Τσίπρα. Η δεύτερη, που προέρχεται από το Μαξίμου, είναι της συγκάλυψης και του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, γι’ αυτό ο πρόεδρος της Βουλής όρισε τη συζήτηση για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες δεν αναφέρονται καθόλου στο θέμα, εκτός από την Εφημερίδα των Συντακτών, που δημοσίευσε φωτογραφίες του Πετσίτη με τον Μαρινάκη, αλλά αυτό μάλλον μας υπενθύμισε ότι, στο όχι και τόσο μακρινό 2014, οι Μαρινάκης-Μώραλης είχαν έρθει σε υπόγεια συνεννόηση με τη Δούρου, προκειμένου να αλληλοϋποστηριχτούν στον δεύτερο γύρο των δημοτικών – περιφερειακών εκλογών. Ο νταραβερτζής Πετσίτης ίσως και τότε να παρείχε τις πολύτιμες υπηρεσίες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου